Egyelőre ránk nem veszélyes a japán-kínai mosolyszünet

2012. szeptember 18. kedd - 10:10 / kfarkas
  •    

Még egy kis geopolitikai feszültség az iráni mellé. Kína és Japán között tört ki a mosolyszünet néhány lakatlan sziget miatt. Persze most már van értelme az évszázados vitának, hiszen állítólag jelentős olajkészletek vannak a föld alatt.

Egyelőre csak néhány gyár (Panasonic, Canon) szüntette be gyártást Kínában, de ha a vita továbbgyűrűzik, annak komoly hatása lehet mind a két gazdaságra, ez pedig nem jó. Egyelőre a piac sem tulajdonít túl nagy jelentőséget neki. Ugyanakkor a korrekció folytatódni látszik gyakorlatilag az összes piacon. Így további csökkenést várunk a BUX-ban és pl. a DAX-ban is. Ezt a rövidtávú (órás) indikátorok is alátámasztják.

Távol-Kelet:

A gazdasági kapcsolatokra is átterjedni látszik a Kína és Japán közti politikai konfliktus. A két ország közti feszültséget az váltotta ki, hogy a Rjúkjú-szigetek és Tajvan között elhelyezkedő szigetek egy részét a Japán állam magánszemélyektől megvásárolta. A szigetcsoport birtoklásának kérdése elsősorban történelmi okok miatt kényes kérdés az országok számára, ugyanis a szigetcsoport ellenőrzéséért folyó harc hosszú időre nyúlik vissza. Ráadásul jelentős mennyiségű olajkészletet feltételeznek a szigetcsoport alatt. A kialakult politikai helyzetben több Kínában található japán gyárban is leállt a termelés, például a Canon és a Panasonic gyárában is.

Az egyik vezető kínai döntéshozó Japán ellenes szankciókat helyezett kilátásba, ami érinthetné a Japánba irányuló exportot, beleértve az alapanyagok kereskedelmét is és a pénzügyi szektor szolgáltatásait is. A kereskedelmi korlátozások mindkét ország számára hátrányosak lennének, de elsősorban Japánt érintené érzékenyen.

Az ázsiai piacok csökkenést mutattak ma reggel. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,11%-ot, míg a Shanghai index 0,51%-ot veszített az értékéből.

Indiában év/év alapon 10,03%-os inflációt mértek augusztusban, a júliusi 9,86%-kal szemben.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Négy nap emelkedést követően tegnap korrekció indult a tengerentúli piacon, szinte egész nap lefelé tartottak az árfolyamok, de az utolsó fél órában sikerült a veszteség egy részét ledolgozniuk, de így is pirosban fejezték be a kereskedést az indexek (Dow -0,3%, Nasdaq -0,16%, S&P500 -0,33%).

A szektorok többsége pirosba fordult, a vesztesek közül az alapanyagokat (-1,5) és a pénzügyet (-1,1%) lehet kiemelni. Az Apple új telefonja, az iPhone 5 eladási rekordokat döntött, mert 24 óra alatt 2 milliónál is több készüléket rendeltek a cégtől. A cég árfolyama több mint 1%-kal hízott tovább.

Sok makroadat nem borzolta tegnap a befektetők kedélyét, egyedül a New York-i Fed index látott napvilágot. A mutató azonban sokkal rosszabb lett a várakozásoknál, -5,85 pontról -10,4 pontra csökkent, miközben a konszenzus -3 volt.

Az eurózónából ma a ZEW index értékeit fogjuk meglátni 11 órakor, délután pedig NAHB házárindex érkezik az USA-ból.

Olaj, arany:

Hatalmasat zuhant tegnap a kőolaj árfolyama. Már a múlt hét pénteki kereskedésben megindult a korrekció, miután felszúrt 100 dollár fölé a kurzus. Tegnap 99 dollárról 94,65 dollárig zuhant a kurzus, ahonnan 96,5-ig korrigált vissza zárásra.

A spekulatív vételi pozíciók fél éves csúcsra emelkedtek a tegnapi esés előtt, ilyen magasságokban már várható volt a korrekció elindulása. Az emelkedő trend azonban nem sérült.

Korrekció indult az arany árfolyamában is, az 1.780 dolláros lokális maximumról indult az esés, és zárásra 1.761 dollárig zuhant az árfolyam. A reggeli kereskedésben folytatódik a korrekció.

Devizák:

Az elmúlt napok dollárgyengülése után egy korrekció volt látható tegnap az EUR/USD árfolyam esetében. A dollár kismértékben erősödni tudott, ennek eredményeként asz árfolyam 1,3150-ről 1,3117-re változott.

Korrekció volt tapasztalható a forint esetében is. Az EUR/HUF árfolyam 281,13-ról 283,22-re változott. A forint árfolyamának szempontjából kiemelten fontos lesz figyelni az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos híreket, ugyanis a magyar kormány a hét második felében fogja megküldeni válaszlevelét a nemzetközi szervezetnek.

Határidős piacok:

A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.