Egyelőre nem megyünk sehová

2012. október 03. szerda - 10:48 / piacesprofit.hu
  •    

Nem hozott túl sok izgalmat a tegnapi kereskedés. A tengerentúlon oldalaztak a piacok, de az európai fronton sem volt lényeges mozgás, gyakorlatilag a magyar index sem ment sehová. A viszonylag hírszegény környezetben főként hangulatalapú volt a kereskedés, így sok újat nem lehet elmondani a grafikonokról. A BUX továbbra is a 20 napos mozgóátlag felett araszol, és amíg ez a szint nem sérül szignifikánsan, addig további emelkedésre számíthatunk – emelték ki reggeli kommentárjukban az Erste elemzői.

Tegnap a spanyol miniszterelnök megnyugtatta a kedélyeket, hogy egyelőre nincs szükségük mentőcsomagra, és ezt most a hozamok is alátámasztják. Ezen kívül az USA-ból is olvashattunk pozitívumokat: az autóértékesítési számok nagyon szépen alakultak. Ma hajnalban viszont rossz makro hírek érkeztek a távol-keleti piacokról, a kínai PMI és az ausztrál külkereskedelmi adat is meglehetősen negatív lett, ami rányomhatja a bélyegét a mai kereskedésre.

A délelőtti órákban az európai szolgáltatói beszerzési menedzser indexek adhatnak löketet a kereskedésnek, de kiemelkedően fontos adatok csak a következő napokban lesznek (EKB kamatdöntő ülés, tengerentúli munkaerő piaci adat).

USA, Európa

– Vegyes hangulatban telt a tegnapi kereskedés a tengerentúlon. Az indexek mínuszban kezdték a kereskedést, majd lecsorgás következett, de az utolsó órákban ismét erőre kaptak az árfolyamok. Lényegében egy oldalazó napot láthattunk (Dow -0,24%, Nasdaq 0,21%, S&P500 0,1%).

– Tegnap egy fontosabb makro adatot, a gépjármű értékesítéseket publikálták. A belföldi eladások a várakozásoknál enyhén jobbak lettek (11,49 millió), a teljes értékesítési adat pedig 14,88 millió darab lett, ami szintén magasabb az elemzői várakozásoknál.

– A spanyol miniszterelnök tegnap cáfolta azt a napokban megjelent hírt, hogy országa a hétvégén nemzetközi mentőcsomagot kérne. Szintén friss hír, hogy a Moody’s bejelentette, hogy októberben ismerteti a spanyol adósság-besorolás felülvizsgálatának eredményét. (Legutóbb júniusban három fokozattal „A3”-ról „Baa3”-ra minősítette le az országot.)

– A Der Spiegel szerint jogszerűtlen lehet az ECB kötvényvásárlási programja.

– Az Apple úgy döntött, hogy a sikeres éve miatt plusz szabadnapokkal jutalmazza meg a dolgozóit, így Hálaadáskor egy hétig otthon maradhatnak az alkalmazottak. Másik hír a mobilgyártóval kapcsolatban, hogy a Samsung bepereli az Apple új készülékét az USA-ban, mert a távol-keleti cég szerint az Apple megsértette a szabadalmait.

– Ma az euró zóna szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálják, a tengerentúlról pedig ISM indexet és a foglalkoztatottság változását láthatjuk.

Olaj, arany

– Egyre szűkebb sávban zajlik a kereskedés az aranyban. Tegnap 1.770-1.783 dollár között oldalazott az árfolyam, és a reggeli órákban sem látható komolyabb mozgás. Az 1.800 dolláros ellenállásra érdemes figyelni, az erőgyűjtés után újabb kitörés jöhet a közeljövőben.

– Enyhén csökkent az arany kurzusa, de elég minimális volt a mozgás. 92 dollár környékén zárt a kurzus, és nagyobb a valószínűsége a további lejtmenetnek. Támasz 90 dollár környékén található.

– Az iraki olajexport jövőre elérheti a 2,9 millió hordót, és a kitermelés pedig 3,6 millió hordóra bővülhet. Júniusban az ország kitermelése meghaladta Iránét, és 2014-ben már 4 millió hordó a cél naponta.

– Ma publikálják a szokásos heti készletadatokat. Kőolaj terén 1,5 millió hordó a várakozás, míg benzin esetében 500 ezer hordó csökkenésre számítanak.

Devizák

– A forint árfolyama ugyan kismértékben, de tegnap is tovább folytatta a gyengülést. Az árfolyam 285,95-ről 286,23-ra változott, annak ellenére, hogy egy kimondottan jónak nevezhető DKJ aukciót tudhatunk a hátunk mögött. A felajánlott 45 milliárd forint értékű diszkontkincstárjegyre csaknem háromszoros túljegyzés érkezett, melynek hatására 60 milliárdra növelték a kibocsátott mennyiséget. A megnövelt mennyiség mellett is hozamcsökkenés volt tapasztalható.

– Az EUR/USD árfolyam 1,2888-ról 1,2926-ra emelkedett, miután tegnap a 10 éves spanyol állampapír aukción ismételten hozamcsökkenés volt tapasztalható. Ma reggel azonban már némi bizonytalanság fedezhető fel az árfolyamban és enyhén gyengülni kezdett az euró, azonban a kilenc óra után folyamatosan megjelenő európai szolgáltatói szektorra vonatkozó PMI adatok hatására ismételten magára találhat az árfolyam.

Távol-Kelet

– A Nikkei 0,44%-ot csökkent a ma reggeli kereskedés során. Kétnapnyi szünet után a Hang Seng indexel is megindult a kereskedés, azonban érdemi elmozdulás nem volt tapasztalható, az index értéke 0,24%-ot emelkedett.

– Bár még tart a nemzeti ünnep Kínában, de ennek ellenére ma publikálták a nem termelői PMI-t, melynek értéke 56,3-ról 53,7-re csökkent.

– Ausztráliában a külker mérleg a vártnál sokkal nagyobb deficitet mutatott. Az elemzői várakozás -685 millió ausztrál dollár volt, ezzel szemben a tényadat -2.027 millió lett. Ennek hátterében az export jelentős, 3%-os csökkenése áll, miközben az import csak 1%-kal csökkent.

– Az S&P szerint a japán gazdaság a jelenleginél lassabb ütemben fog csak növekedni. Az elemzőház véleményét azzal indokolta, hogy idén még élénkítően hatott a gazdaságra a tavalyi katasztrófa utáni, állami irányítással lezajló helyreállítás, de ez jövőre már nem fogja éreztetni hatását.

– A Samsung beperelte az Iphone 5 gyártóját, az Apple-t. A dél-koreai gyártó már előre jelezte, hogy amennyiben amerikai riválisa bizonyos technológiákat alkalmazni fog az új készülékben, akkor pert fog indítani. Ígéretét most beváltotta, és 8 szabadalom sértés kapcsán indított jogi eljárást. Az ügy tárgyalása 2014-ben kezdődik.

– A Toyota részvényei 0,2%-ot emelkedtek, miután a társaság közzétette, hogy szeptemberi értékesítései 42%-kal növekedtek Amerikában az előző év azonos időszakához képest.

Határidős piacok

– A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

– Sajtóértesülések szerint 300 dolgozót bocsát el a Slovnaft a finomítás-kereskedelem üzletágból, azután, hogy néhány napja a magyarországi operációt érintő 700 fős leépítésről értesülhettünk. Mindez része a MOL csoport nemrég bejelentett 500 millió eurós hatékonyságnövelő programjának.

– A horvát miniszterelnök egy TV interjúban elmondta, hogy az INA horvát igazgatósági tagjainak az utóbbi napokban tett nyilatkozatai igazolhatatlanok a közérdek szempontjából. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi horvát kormány, és INA igazgatóságába delegált horvát tagok véleménye nem feltétlenül esik egybe. A hír enyhén kedvező a MOL szempontjából.

– Az E-Start 2 millió forintra büntette a PSZÁF, mivel a cégnek még mindig nincs auditált 2011-es jelentése, hiszen az auditor nem hajlandó záradékolni a beszámolót.

Gazdasági hírek

– A tegnap megjelent külker egyenleg 431 millió eurós többletet mutatott. Mind az export, mind pedig az import esetében lassú növekedés volt tapasztalható, azonban az import esetében még az exportnál is lassabb volt a bővülés.

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.