Egy hét és meglehet a devizahiteles törvény

2014. június 24. kedd - 10:28 / piacesprofit.hu
  •    

Oldalaztak a tengerentúli indexek. A WTI visszaesett, az arany stabil maradt. Mozgóátlagok tartják a devizapárokat. Július 4-ig megszülethet a devizahitelekről szóló törvény. További 10 bázispontos kamatcsökkenés jöhet ma. Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en.

Nyári hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon. Az S&P500 piacmozgató makrogazdasági hírek hiányában történelmi csúcsa közelében oldalazott tegnap. Az index túlvetté vált az elmúlt hetek emelkedésének következtében, ezért egy korrekció bármikor könnyen jöhet.

A DAX index már izgalmasabb volt, hiszen a pénteki fals kitörés után a tegnapi kereskedés a korrekcióról szólt, a 30 napos mozgóátlagot is visszatesztelte az index 9.880 pontnál, ahol azonban ismét megérkezett a pozitív fordulat. A gyenge európai bankszektor húzta vissza az indexet, a kritikus ellenállás 10.030 pontnál húzódik, ennek áttörése kellene ahhoz, hogy kitörésről beszélhessünk.

A hazai börze tegnap jól teljesített, a nap két nyertese a Magyar Telekom és a Richter voltak. Az utóbbi papír lendületet vett és elérte a 4.250 forintos ellenállást, amelynek áttörése reálisnak tűnik rövidtávon, de a 4.320- 4.341 forint közötti résnél újabb ellenállás várja a gyógyszerpapírt. A Magyar Telekom is tovább robog felfelé, az emelkedő trend is megerősítést nyert, a papír következő szintje 350 forintnál húzódik.

Nemzetközi hírek

USA

– A tengerentúli börzéken oldalazással telt a tegnapi kereskedés, az indexek egy szűk sávban mozogtak (Dow -0,06%, Nasdaq 0,02%, S&P500 -0,01%).
– A használt lakásértékesítési adatok jobban alakultak a várakozásoknál, évesített alapon 4,89 millió lakás cserélt gazdát májusban, ami egy hónap alatt 4,9%-os bővülésnek felel meg, szemben az elemzők 1,9%-os várakozásával.
– A Markit előzetes júniusi beszerzési menedzser indexe 0,9 ponttal 57,5 pontig emelkedett, ez pedig 2010 májusa óta a legmagasabb érték, miközben a várakozás 56 pont volt.
– Számos makroadatot publikálnak ma a tengerentúlon: a richmondi Fed index júniusi értékét, újlakás építések és értékesítések májusi adatait, a Conference Board fogyasztói bizalmi indexet és az S&P/CaseShiller áprilisi értékét publikálják.
Európa
– Rossz hangulat uralkodott tegnap a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,35%, DAX -0,66%, CAC40 -0,56%).
– Németországból üzleti hangulatindexet publikálnak ma délelőtt.
Olaj, arany
– A WTI 105,8 dollárra esett vissza, mivel egyelőre nem realizálódnak azok a félelmek, hogy az iraki lázadás az olajtermelés visszaesését okozná. Az országban a legutóbbi hónapokban csúcsot döntött az olajkihozatal, a déli kikötők is teljes kapacitással dolgoznak. A líbiai helyzet ezzel szemben továbbra is kérdéses, mivel az ország továbbra is csak marginális mennyiséget tud exportálni.
– Az arany 1.315 dollár körül állt, a tegnap megjelent jó USA adatok (használt lakás értékesítés) egyelőre azt mutatják, hogy az Egyesült Államok gazdasága robosztus mértékben nő.
Devizák
– Az EUR/HUF és az EUR/USD is a 20 napos mozgóátlagig csökkent. A rövidtávú mozgóátlag támaszt és egyben fordulós lehetőséget jelent a devizák számára. A 20 napos mozgóátlag 305,07-nél húzódik az EUR/HUF kereszt esetében, míg az EUR/USD esetében ugyanez 1,3592-es értéket jelent.
Távol-Kelet
– Az ázsiai részvénypiacok igyekeztek korrigálni a tegnapi zárásban bekövetkezett nagy esésüket, és az indexek ennek megfelelően jellemzően mérsékelt emelkedést tudtak felmutatni. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 0,1%-kal emelkedett.
– A Nikkei esetében látható óvatos elmozdulások oka, hogy a befektetők Shinzo Abe miniszterelnök bejelentését válják a gazdasági reformokkal kapcsolatban.
Határidős piacok
– Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel. Bár az S&P minimális mínuszban volt, de a Dow és a Nasdaq minimális pluszban, a DAX szintén a pozitív tartományban volt.
Vállalati hírek
– OTP, FHB: Rogán Antal felkérte a parlamentet, hogy július 4-re alkosson törvényt a devizahitelek rendezése érdekében. A Kúria múlt heti döntése óta várható, hogy törvényalkotással fogják tisztázni a devizahitelek helyzetét, azonban korábban úgy tűnt, hogy csak a nyári szünetet követően, ősszel fog döntés születni az ügyben. A törvénytervezet legfontosabb része a kamatok szabályozása lehet, ugyanis ezt nem tisztázta teljes mértékben a Kúria. Számításaink szerint 1 százalékpontos kamatváltoztatás körülbelül 200 milliárd forintos terhet jelenthet a bankrendszer számára. Rogán Antal azt is elmondta, hogy a második kormányzati lépés a devizahitelek kivezetése lesz.
Gazdasági hírek
– Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa. A piac arra számít, hogy további 10 bázisponttal 2,3%-ra csökken az alapkamat.
Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”