Eddig kivártak, de most jön a hírdömping

2013. október 22. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kivárás jellemezte tegnap a piacokat az elmúlt időszak erőteljes emelkedéseit követően. Továbbra is pozitív a kép a fejlett piaci indexek esetében.

Mindegyik a 20 napos mozgóátlag felett tartózkodik, ráadásul az S&P500 és a DAXtovábbra is gyakorlatilag minden idők legmagasabb értékén tartózkodik. A Nasdaq és a Dow Jones is teljesíti a bika kritériumokat annyi különbséggel, hogy a csúcsok mindkét esetben odébb vannak. Persze az előbbi jobban néz ki. Az amerikai piacon ma beindul a hírözön. Megtudhatjuk a leállás miatt eddig elmaradt munkaerő-piaci adatokat, és a gyorsjelentési szezon is egyre sűrűbbé válik. Például ma jön a Forest Lab gyorsjelentése, amelyből esetleg megtudhatunk valamit a Cariprazine-ről is, amely nem lenne lényegtelen a Richter kapcsán. A BUX-ra nézve, a tegnapi napvégi jelentős emelkedést követően ma oldalazásra számítunk, amelynek a vége az lehet, hogy egy kis mínuszban zár a magyar börze.

 

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

A Nasdaq 0,15%-ot, a S&P 500 0,03%-ot emelkedett, a Dow index értéke 0,05%-kal csökkent. A várt évesített 5,3 millió helyett csak 5,29 millió használt ingatlan értékesítésére került sor szeptemberben. Az augusztusi 5,48 milliós értéket közben 5,39 millióra korrigálták.

Csaknem 3%-ot emelkedett tegnap az Apple árfolyama azt megelőzően, hogy mai várhatóan egy új táblagépet fognak bemutatni. Sűrű nap lesz a mai nap a tengerentúlon, ugyanis 14.30-kor publikálják a szeptemberi munkaerő- piaci adatokat, 16 órakor pedig a Richmond-i Fed index értékét ismerhetjük meg.

Piacnyitást megelőzően publikálja harmadik negyedéves eredményét a Forest Laboratories, a Lockheed Martin és a Harley-Davidson. 12.00-kor a Du Pont és a Whirlpool eredményét teszik közzé. A várakozásokkal nagyjából megegyező eredményt publikált a Haliburton és a McDonald’s is. A Haliburton folytatódó tevékenységből származó harmadik negyedévi részvényenkénti eredménye 83 cent lett, szemben a várt 82 centtel. Az árbevétel 7,47 milliárd dollár lett, szemben a várt 7,5 milliárd dollárral. Az előző évhez képest a profit 17%-kal bővült, elsősorban a fokozódó nemzetközi aktivitásnak köszönhetően.

A várt 1,51 dolláros részvényenkénti eredményvárakozásnál 1 centtel magasabb részvényenkénti eredményről számolt be a McDonald’s, ugyanakkor az árbevétel a várt 7,33 milliárd dollár helyett 7,32 milliárd dollár lett. A zárás utáni kereskedésben kismértékben csökkent a részvény árfolyama.

Európa

A FTSE 100 0,47%-ot, a DAX 0,02%-ot emelkedett, míg a CAC40 index 0,21%-ot, a FTSE MIB pedig 0,04%-ot csökkent. A várakozásokkal összhangban lévő eredmény ellenére tegnap kilőtt az SAPárfolyama, amely kétszámjegyű növekedést tudott felmutatni. Komoly sikereket ért el a cég a felhő alapú szolgáltatások terén. A vállalat vezetése megerősítette a 2013-as célokat, de hozzátette, hogy a devizahatás negatív lehet a negyedik negyedévi teljesítményre nézve.

Olaj, arany

A készletek 4 millió hordóval való növekedése 99 dollárig nyomta a WTI árát tegnap este. A készletek nagysága 15 hetes csúcson van. Az október általában alacsony keresletet jelent szezonálisan az olajipari termékek iránt. A szakértők további gyengülést várnak, mivel továbbra sincs politikai megegyezés az adósságplafonról, ami kihathat a gazdasági növekedésre. Az arany 1.315 dollár körül volt ma reggel, jelentős elmozdulásra nem került sor.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

A forint tovább erősödött az euróval szemben és immáron sikerült 294 alatt, 293,75-ös árfolyamon zárnia. Az EUR/USD árfolyam péntekhez hasonlóan tegnap sem produkált jelentős elmozdulást, az árfolyam 1,3684-ről 1,3681-ig csökkent.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,1%-ot emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng index pedig 0,2%- ot csökkent. Szeptemberben a vizsgált 70 kínai város közül 65-ben haladták meg az ingatlanárak az egy hónappal korábbit, és mindössze két városban volt tapasztalható csökkenés. Az adat még így is egy kicsit gyengébb, mint az augusztusi, amikor 66 városban regisztráltak ingatlan áremelkedést. Az átlagos ár 8,19%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodik a határidős piacokon.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”