Dollárkötvényt bocsátott ki az Eximbank

2012. december 06. csütörtök - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az Eximbank 500 millió dollár értékben értékesített 5 éves kötvényeket . Az kötvény kamata 5,5 százalék, hozama 5,75 százalék. A kötvényekre 2200 dollárnyi ajánlat érkezett. Az Eximbank megalakulása óta ez az első nemzetközi kötvénykibocsátása. A kötvénykibocsátás célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak és a külgazdasági stratégiában foglaltaknak megfelelően az Eximbank érdemben és hatékonyan tudja a piaci forrásokat a magyar exportszektor támogatására fordítani.

A magyar exportszektor versenyképessége további erősítésének finanszírozása érdekében a Magyar Export-Import Bank Zrt. („Eximbank”) 2012. december 4-én 2 milliárd euró összegű nemzetközi kötvény-kibocsátási programot állított fel, amely lehetőséget teremt az Eximbank elkövetkező két évben jelentkező finanszírozási igényének biztosítására.

Elkapkodták a papír a befektetők

A program keretében, az előzetes terveknek megfelelően az Eximbank 2012. december 5-én 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű, 5,5 százalékos fix kamatozású, 5,75 százalékos hozamú kötvényt értékesített a befektetőknek, amelynek összege, futamideje és kamatozása a bank finanszírozási igényei, valamint a piaci lehetőségek alapján került meghatározásra. A devizanem tekintetében a nagyobb likviditású és erősebb keresletet biztosító dollár kibocsátás előnyét igazolták a befektetői konzultációk.

A kötvényekre az intézmény közleménye szerint jelentős befektetői érdeklődés mutatkozott, néhány óra leforgása alatt mintegy 2200 millió dollár összegű ajánlat érkezett, lehetővé téve az Eximbank által fizetendő kamat csökkentését az eredeti kibocsátási ajánlathoz képest. Az Eximbanknak alapítása óta ez az első nyilvános, referenciaként szolgáló nemzetközi kötvénykibocsátása.

Kedvezményes euróhitel kkv-knak
Az Eximbank segítségével és a MEHIB garanciájával, a kijelölt kilenc kereskedelmi bankon keresztül már 3,3-3,8 százalékos kamat mellett juthatnak euróhitelhez a vállalkozások – jelentette be Nagy Viktor az Eximbank és a MEHB vezérigazgató-helyettese egy konferencián.

Lesz pénz exportfinanszírozásra

A kötvénykibocsátás célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak és a külgazdasági stratégiában foglaltaknak megfelelően az Eximbank érdemben és hatékonyan tudja a piaci forrásokat a magyar exportszektor támogatására fordítani. Ebben a tevékenységben az Eximbank egyaránt számít a refinanszírozási hitelkeretben együttműködő kereskedelmi bankok partnerségére, melynek körét a stratégiai elvárásoknak megfelelően az elkövetkező időszakban kiterjeszteni szándékozik, a jelenleg meglévő kapcsolatok erősítése mellett.

Integrált szervezet
Gazdaságpolitikai ösztönző eszközként az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közösen, integrált szervezetben működve valósítják meg a külgazdasági kapcsolatok további fejlesztését, exportfinanszírozás és exporthitel-biztosítás nyújtása keretében.

A Magyar Országgyűlés által, az idén novemberben elfogadott törvénymódosítás értelmében az Eximbanknak lehetősége nyílik, hogy a forrásokat széles körben, új termékek keretében – többek között az exportcélú beszállítói láncok és exportcélú beruházások finanszírozásával – az exportszektor számára biztosítsa.

Nem állami forrásbevonás

Az Eximbank meghirdetett devizakötvény-kibocsátása mindenképpen teszt jellegű, de nem állami forrásbevonásról van szó – mondta Varga Mihály a Joint Venture Szövetség rendezvényén. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: az Eximbank jelentős forrásokat szeretne bevonni, a már elindult, és előttük álló projektek finanszírozására. S a kormány bízik abban, hogy erős lesz a kereslet, és reméli, hogy még az idei évben sor kerülhet az aukciós könyv.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek