Devizahiteles elszámolás – mikor kell külön kérni?

2015. március 16. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Nem minden devizahitel szerződés esetén automatikus az elszámolás, egyes esetekben külön kell ezt a banktól kérni. Mely kölcsönökkel kell most elszámolniuk a bankoknak? Milyen esetben kell nekünk kérni az elszámolást?

Kép:sxc

Az elszámolásról szóló törvény szerint a fogyasztókkal kötött kölcsönszerződésekben és lízingszerződésekben alkalmazott árfolyamrés, valamint a tisztességtelen kamat és egyéb díjemelések összegével kell elszámolniuk a bankoknak. A törvény szerint tisztességtelennek minősül, és ezért érvénytelen e szerződésekben az árfolyamrés alkalmazása, valamint a bankok által a szerződés alapján alkalmazott egyoldalú kamatemelések, költségemelések, díjemelések.

A bankoknak tehát nem csak a deviza alapú és forintban nyilvántartott, valamint a ténylegesen devizában adott hitelekkel kell elszámolnia, hanem a forinthitelekkel is. Azonban a most folyó elszámolás a deviza alapú kölcsön és lízing szerződéseke vonatkozik. A többi szerződés elszámolására az év során később kerül majd sor.

Amennyiben a bank álláspontja szerint az általa alkalmazott kölcsönszerződés az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét a törvénynek megfelelően tette lehetővé, akkor ezt perben kellett bizonyítania a Magyar Állammal szemben. E perekről gyakran halhattunk az előző év vége óta, és a perek nagy többségét a bankok elvesztették az állammal szemben.

Mi az elszámolás határideje?

A deviza alapú kölcsönszerződések és lízingszerződések esetén a banknak a kötelező elszámolást 2015. március 1. és 2015. április 30. napja között kell az ügyfelek részére megküldenie.

Ez alól abban az esetben van kivétel, ha a bank és a Magyar Állam közötti per 2015. március 1. napjáig nem fejeződött be. Ebben az esetben az elszámolás határideje a peres eljárás befejezésétől számított 60. nap.

Az elszámolás mindazokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek még jelenleg is folyamatban vannak, vagy 2009. július 26. napját követően szűntek meg. A 2009. július 26. napján vagy ezt megelőzően megszűnt szerződések esetén csak abban az esetben áll fenn az elszámolási kötelezettség, ha a szerződés még nem évült el.

Letölthető nyomtatvány
Akinek a cikkben foglaltak alapján kérvényeznie kell a végtörlesztést a bankjuknál, azok egy formanyomtatványon tehetik ezt meg, ami innen letölthető.

Mikor kell az ügyfélnek kezdeményezni az elszámolást?

Főszabály szerint a bankoknak automatikusan el kell készíteniük az elszámolást, és nem kell ezt az ügyfeleknek külön kérniük.

Kivétel, ha az ügyfél élt a 2011/2012-ben lehetővé tett kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, amely svájci frank alapú hitel esetén 180 HUF/CHF, euró alapú hitel esetén 250 HUF/EUR árfolyamon tette lehetővé a deviza alapú hitel végtörlesztését. Ha az ügyfél élt e lehetőséggel, akkor a mostani elszámolást a bank csak akkor köteles elkészíteni a részére, ha ezt az ügyfél külön kéri a banktól.

Fontos, hogy nekik az elszámolást 2015. március 1-től legkésőbb március 31-ig lehet kérni a bankoktól. A határidő elmulasztása esetén az érintett ügyfél elszámolásra nem jogosult. Az elszámolás díja a törvény alapján 10.000 forint, ami az ügyfélnek visszajár, ha az elszámolás alapján kiderül, hogy az ügyfél részére a kölcsönnel kapcsolatban pénzt kell visszafizetni.

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda