Csúnya nagy zakót láthattunk tegnap

2012. november 08. csütörtök - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Hosszú idő után újra korreláltak a piacok, ami nem jó jel. Kérdés, hogy ez folytatódik-e. Egyelőre egy napról van szó, s még nem romlott el véglegesen semmi. Mindenesetre érdekes jelenséget láthatunk mindenféle magyarázatokkal.

Kijött az Európai Bizottság jelentése, és a növekedési kilátások jelentős csökkentése negatívan hatott a piacokra. Ezzel csak az a baj, hogy például a német GDP esetében rosszul hangzik a felezés a jövő év tekintetében, de a valóság az, hogy az EB nagyjából oda csökkentette a kilátásokat (kicsit alá), mint ahová a piac várta. Vagyis ennek nem kellett volna nagy esését okoznia. Lehet félni a pénzügyi szakadéktól, de az is tudott dolog volt, már a választások előtt. Az egyetlen, amivel lehetne magyarázni, hogy Romney nyereség- és osztalékadó csökkentést, Obama pedig emelést ígért. Ez az, ami ilyen negatív reakciót hozhatott, de azt gondoljuk, hogy ennek a hatása is kisebb kéne, hogy legyen. Vagyis a tegnapi méretes esés, valljuk meg, azért félelmetes, mert nem lehet egy erős okkal magyarázni. Lehet több apróval, de az valahogy nem az igazi. Ha ebből az esésből (amely pl. Magyarországon kisebb forgalom mellett zajlott, mint a korábbi emelkedések) viszonylag hamar fel tud állni a piac, akkor nincs nagy baj. Egyéb esetben aggódhatunk. Erre például okot adhat a „fiskális szakadék’ az USA-ban, a maga recessziós kilátásaival, amely nyilván negatívan érintené az egész világgazdaságot. Mindenesetre ma valamiféle visszapattanást (kicsit) várunk a tegnapi nem várt méretes esést követően.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Usa, Európa:

Nagy zuhanással indult a tegnapi kereskedés, és a hangulat nem javult zárásig, így 2% feletti mínuszokban ragadtak az indexek, a Dow az év leggyengébb napját zárta (Dow -2,36%, Nasdaq -2,49%, S&P500 -2,34%). A leggyengébben a pénzügy (-3,5%) és az energia (-3,1%) teljesített a szektorok közül. Közel 4%-ot zuhant az Apple, így már 20%-os mínuszban jár a papír a csúcshoz képest.

A befektetők a várható adóemelésektől és a költségvetési szakadék körüli bizonytalanság miatt félnek, ezek lehettek a legfőbb mozgatórugói a tegnapi gyengülésnek, de az Európából érkező kedvezőtlen hírek is közrejátszottak, a negatív német makroadat és az Európai Bizottság nem túl fényes prognózisa is negatív lökést adott a piacoknak.

Obama győzelme nem tett jót a szénbányák részvényeinek, az ágazati index közel 10%-ot zuhant, mert a demokrata elnök az alternatív energiák mellett érvel. A másik elnökjelölt Romney a kampányában a fosszilis energiahordozók támogatásáról beszélt, a szénipari papírok száguldottak, aminek most vége lehet.

A Fitch hitelminősítő szerint, ha az USA nem tud olyan tervet kidolgozni, amivel sikerül elkerülnie a költségvetési egyensúlyt helyreállító automatikus lépéseket, akkor leminősíthetik az országot. A görögöknél folytatódtak a heves tüntetések a megszorító csomag ellen, melyet a görög parlament este elfogadott, így az ország megkaphatja a 31,5 milliárd eurós új hitelrészletet. A csomagban szerepel a nyugdíjak és az állami alkalmazottak bérének csökkentése és az egészségügyi kiadások lefaragása.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 0,4%-os lehet a recesszió az euró övezetben, a legnagyobb visszaesés a görögöknél lehet (-6%). Németország esetében 1,7%-ról 0,8%-ra csökkentették az előrejelzést. Merkel tegnap Brüsszelben arról beszélt, hogy a válság tanúsága, hogy az egyes tagországok költségvetéseibe be kell avatkoznia az EU-nak, ha nem tartják be az előírásokat.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

Tegnap reggel még jelentős mértékben gyengült a dollár, azonban a délutáni negatív hangulatban ez átcsapott dollárerősödésbe. Az árfolyam 1,2814-ről 1,2771-re változott. Spanyolországból és Németországból is a várttól elmaradó ipari termelési adatról számoltak be. A pozitív brüsszeli döntés ellenére is gyengült a forint a tegnapi negatív hangulatban. Tegnap publikálta az Európai Bizottság a tagországokra vonatkozó GDP és költségvetési hiány előrejelzést. Ebből kiderült, hogy jövőre a magyar költségvetési hiányt 3% alá várják, vagyis sikerül teljesíteni a követelményeket, ami annak ellenére pozitív fejlemény, hogy 2014-re már 3%-ot meghaladó költségvetési hiányt jeleztek előre. Ez azt jelentheti, hogy a mégsem függesztik fel a kohéziós forrásokat, és a 2014-es költségvetés módosítása után a kötelezettségszegési eljárást is megszűntethetik. Rövidtávon tehát nem várható a tőzsdei cégeket érintő intézkedés. Azonban a negatív nemzetközi hangulatban gyengült a hazai fizetőeszköz. Az EUR/HUF árfolyam 281,85-ről 282,9-re emelkedett.

Olaj, arany:

A tegnapi negatív hangulatban jelentősen, 4,5%-kal csökkent az olaj árfolyama. A kurzus a rövidtávú mozgóátlagokról pattant vissza és az árfolyam 88,42 dollárról 84,44 dollárra változott. Jelentős napon belüli mozgás volt tegnap tapasztalható az arany piacán, azonban összességében az árfolyam csak minimális mértékben, 1716,05 dollárról 1717,75 dollárra változott. Az árfolyam mozgásterét korlátozza, hogy a nemesfém kurzusa már a 20 illetve 30 napos mozgóátlagok közelébe emelkedett. A tegnapi napi dollárerősödés nem támogatta az arany árfolyamának emelkedését, ugyanakkor a növekvő aggodalmak az aranynak kedvezhetnek.

Távol-Kelet:

A negatív hangulat a Távol-Keletre is átterjedt, ami jelentős árfolyamcsökkentést okozott. A Nikkei 1,51%-ot, a Hang Seng 1,46%-ot, a Shanghai index pedig 1,32%-ot veszített értékéből. Az Európából és Amerikából importált negatív hangulatot csak tovább rontották a japán gazdasági adatok. A gépek rendelésállománya a vártnál nagyobb visszaesést mutatott, az előző hónaphoz képest a várt 2,1%-os csökkenés helyett 4,3%-os csökkenés következett be. Szintén negatív hír, hogy a vállalati csődesemények száma év/év alapon 6%-kal növekedett.

Határidős piacok:

Az amerikai és az európai határidős indexek is pluszban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.