Csúcsdöntésre készülnek a piacok

2013. április 03. szerda - 10:55 / piacesprofit.hu
  •    

Élénkítő lépéseket bejelentésében bíznak a ma kezdődő jegybank ülést követően a japán tőzsde résztvevői, az USA-ban az indexek napok óta csúcsjavításra készülnek - emelkedést várnak ma az Erste elemzői.

Japánban rendesen száguldott a tőzsde, arra a reményre, hogy a ma kezdődő jegybanki ülés után valamiféle élénkítő lépéseket jelenthet be a jegybank új vezetése. Ettől eltekintve Ázsia eléggé siralmasan szerepelt. Viszont az USA-ban továbbra is jó a hangulat. Az S&P500 már kétszer zárt új csúcson mostanában, vagyis a 2007-es csúcs záróár fölött. Ugyanakkor még mindig nem ment új csúcsra. Tegnap 2 ponttal a mindenkori legmagasabb érték alatt fordult az árfolyam. Erős a torlódás, ami azt sugallja, hogy hamarosan megérkezik a kitörés is. Így ma továbbra is emelkedésre számítunk, amelyet a nap elején egy kis bizonytalanság vezethet be. A DAX újra a 20 napos fölött mozog, de még mindig 200 pontra a mindenkori csúcstól, míg a BUX cirka 200 pontra van a 200 napos mozgóátlagtól, amely megállíthatja a további emelkedést. 2013. április 03.

USA

– A tengerentúli börzéken jó hangulatban telt tegnap a kereskedés, az S&P500 és a Dow Jones még soha nem tudott ilyen magasan zárni (Dow 0,61%, Nasdaq 0,49%, S&P500 0,5%).

– Az ipari cikkek rendelésállománya pozitív meglepetést okozott, a mutató 3%-kal emelkedett a várt 1,8% helyett februárban. A januári adatot -2%-ról -1%-ra módosították. A kedvező adat mögött a nagyobb légi ipari megrendelések állnak.

– AZ IBD/TIPP gazdasági hangulatindex enyhén jobb lett a várakozásoknál, 46,1 helyett 46,2 pontra emelkedett a mutató az előző havi 42,2-ről.

– A gépjármű értékesítési adat a vártnak megfelelő lett, 15,3 millió a márciusi adat.

– A Fed-nek néhány hónapig “várni és figyelnie” kell, mielőtt úgy döntene, hogy szigorít kötvényvásárlási programján, ezt Dennis Lockhart az atlantai Fed elnök mondta tegnap. Több hónapnyi pozitív adatsor után – főként foglalkoztatottsági adatok – ért kelné úgy a Fed elnök, hogy a gazdaság jó irányba halad, és nem valószínű, hogy ismét negatív irányba fordulnak a folyamatok.

– Az Apple árfolyama 0,2%-ot emelkedett annak ellenére, (napközben azért 1% feletti pluszban is volt a részvény) hogy a Goldman Sachs törölte vételi listájáról a részvényt.

– A Hewlett Packard részvényei több mint 5%-ot veszítettek értékükből, miután a Goldman semlegesről eladásra minősítette a papírokat.

– A BlackBerry minimális pluszban zárta a napot, a Societe Generale 13 dollárra emelte a célárfolyamot. A részvény jelenleg 15 dollár felett tartózkodik.

– Két fontos makro adat lesz ma a tengerentúlon, az ADP foglalkoztatottság márciusi értékét publikálják délután 14:15-kor, illetve a szolgáltatói ISM index szintén márciusi értéke jelenik meg 16 órakor.

Európa

– Erős emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 1,24%, DAX 1,91%, CAC40 1,97%).

– A feldolgozóipari beszerzési menedzser index az eurozónában jobban alakult a vártnál, 46,8 pontra emelkedett a 46,6 pontos várakozással szemben.

– Az eurozóna munkanélküliségi rátája 12%-ra emelkedett februárban az egy hónappal ezelőtti 11,9%- ról, ez egyébként megfelel a várakozásnak.

– A ciprusi jegybank várhatóan enyhíteni fog a tőkekorlátozásokon, a jelenlegi 5 ezer euróról 25 ezer euróra emelik az értékhatárt, ami alatt nem kell a jegybank jóváhagyása. Illetve a 100 ezer euro feletti betéttulajdonosok a bankbetétek 10%-hoz hozzáférhetnek. A ciprusi kormány egy év haladékot is kaphat, így 2017-ig kell teljesítenie a 4%-os GDP arányos költségvetési többletet.

– További fontos hír Ciprussal kapcsolatban, hogy lemondott a pénzügyminiszter. 2013. április 03.

Olaj, arany

– Az amerikai WTI ára ma reggel 96,55 dollár volt, ami kismértékű csökkenést jelent köszönhetően a növekvő készletadatoknak és egy texasi vezeték leállításának, amivel a Mexikói-öbölből Kalifornia felé szállított volna kőolajat. Az arany viszont jelentősen zuhant egészen 1,565 dollárig – úgy tűnik a félelem eltűnőben van a piacokon. –

Devizák

– A hét eleji dollárgyengülést tegnap dollárerősödés váltotta fel. Az árfolyam 1,284-ről 1,281-ig csökkent, majd a reggeli órákban 1,28-ig süllyedt tovább a kurzus. A trend csökkenő irányba mutat, ezért rövidtávon további dollárerősödés várható.

– Jó napja volt tegnap a forintnak, a két hete tartó erősödés tegnap is folytatódott, 303,3 forintról 302,1.ig süllyedt a kurzus, reggel pedig 302 alá került az árfolyam. Hamarosan eléri a 300-as szintet az árfolyam, ahol érdemes less figyelni az erőviszonyokat.

Távol-Kelet

‐ Méretes emelkedésben zárt a japán börze, a kínai indexek viszont mínuszba fordultak (Nikkei 2,99%, Hang Seng -0,08%, Shanghai -0,21%). ‐ Kétnapos jegybanki ülés veszi kezdetét ma japánban, ahol bemutatkozik az új jegybankelnök, Kuroda is. A piac lazító lépések bejelentését várja, ha nem lesz QE program, akkor az csalódást okozhat a piacon. ‐ A kínai HSBC szolgáltató szektor márciusban 52,1-ről 54,-ra emelkedett, ami jó adatnak tekinthető.

Határidős piacok

– Mérsékelt csökkenést mutatnak reggel a határidős részvényindexek.

Vállalati hírek

– A Richter közzétette a dokumentumokat az éves közgyűléséhez. Az auditált IFRS szerinti konszolidált eredmény, némileg elmaradt az előzetestől, a magasabb költségek, főleg a magasabb egyéb költségeknek köszönhetően, ami az előzetesnél 1,2 milliárd forinttal lett magasabb. Az EBIT nagysága 48,721 milliárd, szemben az előzetes 50,284 milliárd forinttal, míg a nettó profit nagysága 49,265 milliárd lett, szemben az előzetes 50,777 milliárddal. Az előterjesztés 660 forintos részvényenkénti osztalékot tartalmaz és a részvények 1 a 10-hez arányú darabolását. Az előzetesnél gyengébb auditált eredmény enyhén negatív hír.

– A FHB szintén közzétette a közgyűlési dokumentumokat. A magyar számviteli elvek szerinti adózott eredmény 1,8 milliárd forint, ugyanakkor az IFRS szerinti veszteség 4,5 milliárd euró. Nem javasol osztalékot a társaság, ami nem számít meglepetésnek. A meglepően jó, nem konszolidált magyar számviteli elvek szerinti eredménynek valószínűleg nem lesz pozitív hatása az árfolyamra. 2013. április 03.

Gazdasági hírek

– Varga Mihály gazdasági miniszter azt mondta, hogy az alapkamat nagysága még nem érte el a megfelelő értéket, de közel van hozzá. Kissé meglepő, hogy a gazdasági miniszter az alapkamat nagyságáról beszélt, ugyanakkor a tartalma egybevág a várakozásainkkal. 2013. április 03.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”