CSOK: milliók múlhatnak az értelmezésen

2015. augusztus 17. hétfő - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

Idén július 1-től már használt lakás vásárlásra is igénybe vehető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, amit csak CSOK-ként szokás emlegetni vagy ahogy még ma is sokan nevezik a szocpol. Csakhogy nem egyszerű eligazodni a szabályozás dzsungelében és milliók múlhatnak a szabályok értelmezésén.

Kép: Pixabay

A július elsejétől igényelhető CSOK valójában egy támogatási forma, amelyben 500.000 Ft-tól 3.250.000 Ft-ig kaphatnak hozzájárulást az első otthont vásárlók vagy azok, akik meglévő otthonukat szeretnék nagyobbra cserélni. Ahogyan az a szocpolnál már megszokott volt a támogatás összegét befolyásolja a megvásárolni kívánt ingatlan alapterülete, a gyermekek száma és az ingatlan energetikai besorolása.

A valódi újdonság tehát az, hogy az eddig csak építésre, bővítésre vagy új építésű lakás vásárlásához felvehető összeg ma már használt lakás vételénél is igénybe vehető, így jelentősen szélesedik azoknak a köre, akik élhetnek a kedvezménnyel.

A támogatás egyre inkább meghozza a kedvet az ingatlan vásárláshoz azoknál a családoknál is, akik a válság legkeményebb éveiben elhalasztották a költözést. Bár sokak szerint a támogatás összege nem sok, nem alkalmas ösztönzésre, de ez lokáció függő, ahogy az ingatlan árak alakulása is az. Hiszen lehet éppen ez az összeg hiányzik egy nagyobb lakáshoz.

Általános tapasztalat, hogy a szabályokkal kapcsolatban sok a félreértés, bizonytalanság és bár a kereskedelmi bankok feladata a jogosultság megállapítása és folyamat lebonyolítása, a banki ügyintézők nagy hányadának kevés tapasztalata van a CSOK-kal kapcsolatos teendőkkel. Mivel sokszor milliók múlhatnak egy értelmezésen, érdemes tapasztalt szakember segítségét kérni a témában – figyelmeztet a GDN Ingatlanhálózat blogjának legfrissebb bejegyzése.

Kiknek jár

Sokan azért nem terveznek a támogatás összegével, mert azt gondolják, számukra ez nem elérhető, nekik nem jár. Érdemes tehát először is tisztázni, hogy kik azok a családok, akik kalkulálhatnak ezzel a plusszal a lakáskeresés során.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményére azok a családok (vagyis legalább egy gyermeket nevelő házaspárok vagy egyedülálló szülők) jogosultak, akik még nem rendelkeznek ingatlannal, vagy ha volt is a tulajdonukban ingatlan korábban (5 éven belül), annak eladásából származó bevételüket maradéktalanul beforgatják az új ingatlan vételárába. Ez az jelenti, hogy csak a régi lakás eladása után nyújtható be az igénylés.

A leggyakoribb kérdések az új szocpol kapcsán
Július 1-től lehet vissza nem térítendő állami támogatást igénybe venni használt lakás vásárlásra, a lakásépítés és bővítés mellett. A támogatást hitelintézetektől lehet igényelni, a fő szabályok egységesek, de a gyakorlatban lehetnek eltérések a pénzintézetek egyes ajánlatai között: van, ahol már igényelhető a CSOK és van, ahol csak augusztus végén, vannak bankok, melyek a teljes összeget beszámítják önerőnek, mások csak a meglévő gyerekek után igényelt támogatást fogadják el.

Közkeletű félreértés, hogy mindenkire vonatkozik az életkori keret, aminek meg kell felelni. Sokan vélik úgy, hogy kicsúsztak ebből a lehetőségből, de ez általában nem igaz! Ugyanis ha megszületett gyermek(ek) után szeretné igénybe venni valaki a kedvezményt, nincs életkori megkötés. Ezt a korlátot kizárólag akkor kell alkalmazni, ha gyermekvállalásról van szó vagyis a jövőben születendő utódra kívánják igényelni a kedvezményt, ebben az esetben egy gyermek esetén 4 év, 2 gyermek esetén 8 év van a vállalás teljesítésére. Vagyis ennyi időn belül kell megszületnie az új családtagoknak. A megelőlegezett kedvezmény esetén valóban van életkori határ. Fontos, hogy a fiatal házaspár (ez is kötelező elem) mindkét tagja 40 év alatti legyen.

A legerősebb korlát az, ha valaki már élt a kedvezménnyel, aki felvette a szocpolt az nem igényelheti az azt váltó CSOK-ot.

Mire adható?

Kizárólag olyan vásárlásokra igényelhető a CSOK, amelyek tárgya lakóingatlanként szerepel a nyilvántartásokban. És az sem mindegy, hogy milyen energetikai besorolású, mekkora méretű és milyen méretű ingatlanra szeretné felvenni az igénylő az összeget. A vonatkozó 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet meghatározza az ingatlan vételárának felső korlátját, mely használt lakóingatlan esetén maximum 350.000 Ft/nm lehet, de nem haladhatja meg az alábbiakat:

Természetesen továbbra is igényelhető a támogatás új építésű ingatlanokra is. Ezek esetén csak négyzetméter korlát van. B, A és A+ energetikai besorolás esetén maximum 300.000 Ft/nm lehet a nettó vételár, telekár figyelembevétele nélkül. A legjobb, „Alacsony energiafogyasztású” ingatlan esetén engedékenyebb a jogszabály, ott 350.000 Ft/nm lehet a maximum.

Érdemes még várni a lakásvásárlással?
Már nemcsak pozitív előjelek, hanem konkrét statisztikák is igazolják, hogy mozgásba lendült a hazai lakáspiac. Az elmúlt időszakban ráadásul fontos változások is életbe léptek a lakáshiteleknél, illetve a lakásvásárláshoz felhasználható állami támogatásoknál.