Csendes lesz a Függetlenség Napja

2012. július 04. szerda - 10:01 / Erste-elemzés
  •    

Ma a függetlenségét ünnepli Amerika, így csendes kerekedésre számíthatunk Európában és Magyarországon is. Ha már a függetlenség napjánál tartunk, akkor az amerikai pénz, a dollár születésnapjáról is beszélünk, amelyet az USA alkotmányában 9 évvel és két nappal a függetlenség kikiáltása után rögzítettek.

Itt jön a kétforintos kérdés. Mi a köze a dollárnak a csehekhez? Annyi, hogy egy cseh herceg kezdett a 16. században ezüst érméket veretni, amelyet Joachimstaler-nek vagy csak egyszerűen Tal-nak vagy Tallérnak hívtak a völgy után, ahol az ezüstöt bányászták. Na, ez a tallér angolul a dollár, amelynek az ezüst tartalma kezdetben különben a spanyol ezüsttallérhoz volt igazítva. Egy szó, mint száz, a magyar köznyelvben régen „elfelejtett" tallér a világ egyik vezető pénze ma. Az amerikai függetlenség napján talán erről is érdemes megemlékeznünk. Amúgy a piacok kivárással, stagnálással ünnepelhetik e neves eseményt, amely a magyar piacra is nagy valósínűséggel igaz lesz.

USA, Európa:

Jól sikerült a tegnapi rövidített kereskedés a tengerentúlon, a nyitás után észak felé vette az irányt a piac és az emelkedés zárásig kitartott. Az S&P500 két hónapos maximumon zárta a csonka kereskedési napot (Dow 0,56%, Nasdaq 0,84%, S&P500 0,62%). Ma zárva tartanak a tengerentúli börzék, a Függetlenség napját ünneplik az Egyesült Államokban. A vártnál jobb makroadat hajtotta a piacokat, az ipari cikkek rendelésállománya 0,7%-kal emelkedett júniusban a várt 0,1% helyett.

A piacokon kivárás lehet a jellemző a következő napokban, mert a hét második felében megjelenő adatokra figyelnek a befektetők. Holnap EKB kamatdöntő ülés lesz, a tengerentúlon pedig ADP foglalkoztatottsági adatokat publikálnak.

Olaj, arany:

A hétfő korrekciót követően tegnap újra szárnyra kapott a kőolaj árfolyama, és 4,6%-ot emelkedett zárásig. A 85 dolláros ellenállás áttörését követően 87,6 dollárig rallyzott a kurzus.

Újra előtérbe kerültek az Iránnal kapcsolatos félelmek, az ország ismét azzal fenyeget, hogy a hajóforgalom egy részét blokkolhatja a Hormuzi-szorosban. Ezek az aggodalmak pedig beépülhetnek az árakba.

Az arany árfolyama is felfelé kapaszkodott tegnap, a 20 és a 30 napos mozgóátlag áttörését követően 1.617 dollárig rallyzott a kurzus.

Devizák:

Bár a forint tegnap délután némileg gyengült az euróval szemben, azonban utána ezt sikerült ledolgoznia és összességében minimális erősödést tudhat maga mögött. A tegnapi kereskedési napot 284,54-en zárta.

A dollár enyhén gyengült az euróval szemben és az 1,257-es nyitószint után 1,2608-as árfolyamon fejezte be a kereskedést, annak ellenére, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az ipari megrendelések nagysága.

Távol-Kelet:

A távol-keleti piacokon jelentősebb elmozdulás nélkül zajlik a kereskedés, a Nikkei 0,49%-os, a Hang Seng 0,16%-os plusznál tart, míg a Shanghai index -0,24%-os teljesítményével a negatív tartományban tartózkodik.

A piacokat elsősorban az energetikai szektorba tartozó cégek húzták felfelé, melyek árfolyama jelentős árfolyamemelkedést produkált az emelkedő olaj hatására.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.