Csalódást okozott a Google

2012. október 19. péntek - 10:37 / piacesprofit.hu
  •    

Enyhe emelkedést várnak az Erste elemzői a Budapesti Értéktőzsdén, bár úgy tűnik, hogy a kormány intézkedései nem csupán átmenetileg növelték a részvénybefektetők elvárt kockázati prémiumát.

A Google idő előtti negatív meglepetése, amit a Microsoft gyenge eredménye csak erősített, lejtőre küldte a napok óta emelkedő amerikai piacokat. Ugyanakkor a piacok valójában moderált csökkenéssel reagáltak, ami alól talán a Nasdaq volt kivétel, érthető okokból. Az ázsiai piacok a negatív kínai FDI adat (a vártnál nagyobb visszaesés) ellenére a nap végére a pozitív tartományba fordultak, legalábbis ami a főbb piacokat illeti. A BUX-nak nem sikerült áttörnie a 19.300 pontos szintet, sőt leesett újra a 20 és a 30 napos mozgóátlagok környékére. Ez negatív jel, ennek ellenére enyhe emelkedést várunk, de úgy tűnik, hogy a kormány intézkedései nemcsak elméletileg, de a valóságban is megnövelték a részvénybefektetők elvárt kockázati prémiumát, ez pedig megnehezíti a további emelkedést.

USA, Európa

– Tegnap volt a héten az első kereskedési nap, amikor veszteségben zártak a tengerentúli indexek. A technológia könyvelhette el a legnagyobb mínuszt, a többi index csak mérsékelt veszteségben zárt (Dow -0,06%, Nasdaq -1%, S&P500 -0,27%).

– Múlt héten 388 ezerre emelkedtek a friss segélykérelmek, ami három havi csúcsot jelent. Az adatnak egyébként sem örültek a befektetők, mert az a piaci konszenzusnál (365 ezer) gyengébb lett.

– A makro adatok között pozitív meglepetések is voltak, a Philadelphia-i Fed index értéke -1,9 pontról 5,7 pontra emelkedett, szemben az 1 pontos várakozással. A leading indicators pedig -0,4%-ról 0,6%-ra emelkedett, az elemzők itt 0,2%-ra számítottak.

– Az egyszeri tételeket is figyelembe véve csalódást okoztak tegnap a Morgan Stanley számai. A szűrt eredmény azonban jobb lett a vártnál, 25 cent helyett 35 cent lett a részvényenkénti profit. A nem tisztított eredmény nagyon gyenge lett, a várt 51 centes nyereséggel szemben 55 cent veszteséget szenvedett el a cég. Bevétel soron csalódást okozott a cég, a várt 8,34 milliárd dollárral szemben 5,3 milliárd dollárt jelentett. Az árfolyam 3,8%-ot zuhant zárásra.

– Eredetileg piaczárás után publikálta volna a gyorsjelentését a Google, de a számok a tervezettnél korábban láttak napvilágot. A vállalat számai nagy csalódást okoztak a befektetőknek, ami az árfolyamon is meglátszott, 9%-os mínuszban felfüggesztették a papír kereskedését. A részvényenkénti profit 9,03 dollár lett az egyszeri tételektől szűrve, miközben az elemzők 10,65 dollárra számítottak. A bevételek a tavalyi 7,51 milliárd dollárról 11,33 milliárd dollárra emelkedtek, ami megfelel a várakozásoknak.

– A Microsoft számai is elmaradtak a várttól, az EPS 53 cent lett az elmúlt negyedévben, míg a piac 56,1 centet várt. Az árbevétel 7,9%-kal 16 milliárd dollárra esett, míg a konszenzus 16,4 milliárd volt. A Windows értékesítések gyengék voltak, de ne feledjük, hogy a Windows 8 értékesítése a jövő héten kezdődik.

– Az EU csúcson megállapodtak a közös bankfelügyelet ügyében. A rendszer jogi kereteit még idén kialakítják, és 2014 elejére az eurózóna mind a 6.000 bankjára kiterjesztik a felügyeleti rendszert. 2013 során pedig fokozatosan vezetik be a rendszert, pedig az eredeti tervek szerint már jövő januártól működött volna a felügyelet. A csúszás a német-francia ellentétnek köszönhető.

– Ma a McDonald’s, a General Electric és a Honeywell publikálja nyitás előtt negyedéves számait.

Olaj, arany

– Negyedik napja tart az oldalazás a WTI típusú kőolaj piacán, egy meglehetősen szűk sávban, a 20 és 30 napos mozgóátlag között. 91,5 és 93 dollár közötti tartományról beszélünk, ahonnan hamarosan kitörhet az árfolyam.

– Az arany enyhén lefelé mozgott a tegnapi kereskedés során. Az 1.750 dolláros nyitás után zárásig csorgott lefelé a kurzus, egészen 1.741 dollárig, ami 0,5%-os mínuszt jelent. Reggel 1.737 dollárig esett tovább az arany.

Devizák

– A forint napon belül jelentős erősödést mutatott be az euróval szemben, de ezek után némileg visszagyengült az árfolyama, így a nap egészét tekintve csak kismértékű erősödés volt tapasztalható.

– Az EUR/HUF árfolyam 278,11-ről 277,92-re csökkent. A hét első felében meredeken csökkenő CDS tegnap némileg elbizonytalanodott és nem folytatta tovább csökkenő tendenciáját, értéke az előző naphoz hasonlóan 245 bázispont közelében található.

– Az euró tegnap gyengült a dollárral szemben és az EUR/USD árfolyam 1,3119-ről 1,3067-re csökkent. Az árfolyam alakulását ma elsősorban a tegnap kezdődött két napos EU csúcsról érkező hírek befolyásolhatják.

Távol-Kelet

– A Nikkei 0,15%-ot a Hang Seng 0,29%-ot, a Shanghai index értéke pedig 0,06%-ot emelkedett.

– A héten megjelent kedvező kínai export adattal kapcsolatban a Kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője azt mondta, hogy egyetlen kedvező adatból nem kell túlságosan nagy következtetéseket levonni, ugyanis a külső gazdasági környezet továbbra sem stabil.

– Kínában ma publikálták a beáramló közvetlen működő töke (FDI) alakulását, ami a várt 3,5%-os csökkenés helyett 6,8%-os visszaesést mutatott.

– Japánban az iparban megfigyelt aktivitási indexet publikálták, ami a vártnak megfelelően 0,1%-os növekedést mutatott.

Határidős piacok

– A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.

Vállalati hírek

– A Magyar Telekom is fizetheti a kormány által a minap bejelentett közműadót a földben húzódó vezetékei után.

– A 2013-tól fizetendő adó mértéke 100 forint méterenként

– A kormány évente 30 milliárd forint adóbevétellel számol a távközlési-, áramszolgáltató-, gázszolgáltató és vízmű cégektől.

– A Magyar Telekom hivatalos értesítést még nem kapott, így a fizetendő adó mértékét sem tudták megbecsülni.

– Az adót nem a kábelhálózatok hossza után, hanem csak a kábeleket vezető gyűjtő-csővezetékek hossza után vetnék ki.  A Magyar Telekom kábelhálózatának hossza 190.000 kilométer, de egy gyűjtővezetékben több kábel is fut, így a gyűjtővezeték hossza ennél jóval rövidebb. Itt jegyezzük meg, hogy a cég már idén is fizet mintegy 20 milliárd forintnyi távközlési adót, az új adónem e felett értendő.  A részletek ismeretének hiányában nehéz megbecsülni a fizetendő adó mértékét, de abból kiindulva, hogy mekkora adóbevétellel számol a kormány a közműadóból, az jóval kisebb összegű lehet, mint a már most is fizetett adó.

– Az E-Star tegnap 320.2 millió forint névértékű kötvényt vásárolt vissza. Így összesen, már mintegy 800 millió forint névértékű kötvény vett vissza 280 millió forintos áron. Ha a cég megkapja az államtól a szerződés szerinti 2,5 milliárd forintot, akkor abból a cégnek marad mintegy 1 milliárd forintja a Raiffeisein hitel visszafizetése után (saját számításaink szerint). Az pedig elégséges lesz arra, hogy a maradék lejáró kötvényekre a cég kifizesse a 700 millió forintot. A cég november 2-ra halasztja a közgyűlését a korábban meghirdetett napirendi pontokkal, ugyanis az október 22-re meghirdetett időpontra a részvényesek kevesebb, mint fele regisztrált.

– Megkezdte a termelést a MOL gumibeton üzeme. A gyár 5.000 tonna használt gumiabroncsból 100-150 kilométernyi útszakaszra elegendő gumibetont tud előállítani. A környezetkímélő, új technológiát használó beruházás nincs jelentős hatással a cég értékeltségére.

– A gazdasági minisztérium megerősítette, hogy 2014-ben már feleznék a bankadót, így a jövőre még teljes összegben fizetendő bankadó az OTP esetében részvényenként 58, az FHB esetében 15 forintot jelent.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.