Csak látszólagos a nyugalom a devizapiacon?

2015. augusztus 20. csütörtök - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

Nehéz jó indokot találni arra, hogy miért is érdemes a vezető devizapárokban kereskedni most, amikor a piacok még mindig aggódnak a jüan miatt. Úgy tűnik, hogy az EURUSD és a többi euró-kereszt is csak oldalazgat – közölte a Saxo Bank szakértője.

Kép: SXC

A Bloomberg egyik cikke is értekezett az EUR/USD hirtelen jött szélcsendjéről, illetve a nagyobb elmozdulás előjeleként értelmezhető vihar előtti csendről. Meglepőek ugyanakkor a volatilitások szintjei, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezek jelentősen estek az utóbbi időben. Az egy és három hónapos implikált volatilitás az izgalmak hiánya ellenére is alig marad el a 10 százaléktól.

A piacot egyetlen dolog indíthatná be igazán, mégpedig az, ha az amerikai részvények új rekordmagasságba emelkednének – ez a szint viszont már csak alig több, mint egy százalékkal van a tegnapi záró szintek felett – vélekedik John J. Hardy, a Saxo Bank szakértője.

Ha ránézünk például az GBP/USD devizapárra, és megnézzük a két deviza kamatszintje közötti különbséget, akkor láthatjuk, hogy a jelenlegi sáv tetejénél feljebb nem nagyon fognak menni az árfolyamok, ugyanakkor nincs támasz egy jelentősebb csökkenéshez sem. Nemrég a devizapár elkezdte kóstolgatni a sáv tetejét, így elképzelhető az is, hogy a sáv aljáig is esik, és elérheti a sáv alsó szélét, az 1,5400-et. Az angol jegybank ugyanakkor hitet tett amellett, hogy kézben fogja tartani az esetlegesen gyengén alakuló inflációs helyzetet.

Az ausztrál dollár gyengült, miután publikálták az ausztrál jegybank ülésének jegyzőkönyvét – ezek a jegyzőkönyvek azért egyáltalán nem bizonyultak galamb beállítottságúnak. Éppen ellenkezőleg, az ausztrál jegybank próbál optimista hangot megütni, és azt hangsúlyozza, hogy a devizaárfolyam kiigazítása segíteni fogja a gazdasági egyensúly helyreállítását, és eltávolítja a gazdaságot a jelenlegi igen erős bányászati orientációjától. Az ausztrál dollár gyengélkedése valószínűleg egyébként inkább a kínai jüan múlt éjszaka tapasztalt gyengülésének volt köszönhető.

Más izgalmak is akadnak a feltörekvő piacokon: a török líra árfolyama ma ismét a ciklus mélypontjára zuhant – a zuhanás teljesen indokolt volt a politikai események tükrében, illetve miután a török jegybank elég szerencsétlen időzítéssel próbált kamatot csökkenteni.

Van akit tényleg megmentett a mentőöv
Miután a görög válság kapcsán ismét központi témává váltak a pénzügyi mentőcsomagok, a PwC közgazdászai felmérték, hogyan teljesítenek az eurózóna mentőövet kapott gazdaságai: Ciprus, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország.