CIB Bank: A józan céloknak mindig van hitele

2012. szeptember 18. kedd - 09:11 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 hazai bankot kérdezett a témában. Cikksorozatunk e részében a CIB Bank válaszait adjuk közre.

A CIB Bank figyelembe veszi azt, hogy a kisebb méretű vállalkozások igényei esetenként különbözhetnek a nagyobbakétól. Ezért a hitelintézet ügyfélkiszolgálási modelljének kialakításakor 100 millió forint éves árbevétel és mérlegfőösszeg alatti vállalkozások számára külön fejleszt és kínál bizonyos hiteltermékeket, egyszerűsített folyamatban.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezés témakörében a Piac&Profit a CIB Bank mellett, a Budapest Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az MKB-t, az OTP-t, a Raiffeisent és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.

Erősebb fedezet mellett olcsóbb a hitel

A mikrovállalkozások számára rövid távra több hiteltermék érhető el: a CIB Dinamikus folyószámlahitel (Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és magánszemély kezességével), CIB Aktív folyószámlahitel (magánszemély kezessége mellett), MasterCard Üzleti Hitelkártya (magánszemély kezessége mellett), CIB Készpénzfedezetes Hitel (óvadéki betét fedezettel), valamint a CIB Partner Jelzáloghitel (ingatlan fedezettel) is igénybe vehető akár rövidebb futamidőre is.

Jellemzően az erősebb fedezet mellett nyújtott termékek olcsóbbak. A CIB Dinamikus folyószámlahitel éves kamata jelenleg például 12 százalék, és járulékos kezelési költség, hitelbírálati, folyósítási díj sem társul ehhez a termékhez, a CIB Készpénzfedezetes Hitel pedig a fedezetül lekötött óvadéki betét kamata+2,5 százalék kamatkondícióval vehető igénybe. A hitelkártya termék kamata évi 21,6 százalék.

Az egyéb feltételek terméktől függően változnak, a nagyobb kockázat szigorúbb feltételekkel jár. Minden termék esetén kizáró feltétel, ha a vállalkozás csőd, felszámolás, végelszámolás alatt áll, jellemzően követelmény a legalább egy teljes lezárt üzleti év.

Akciós hitel hosszabb távra

Mikrovállalkozások számára hosszú távra alapvetően a CIB Partner Jelzáloghitelt javasolják, amely akár 10 éves futamidőre, annuitásos és lineáris törlesztéssel is igényelhető. A kamatszint itt jelenleg évi 12 százalék,  és év végéig akciót is hirdettek ennél a terméknél: a folyósítási jutalék 0 százalékra csökkenthető, a fedezetminősítés díja pedig 20 ezer forinttal csökkenhet.

Iparágak
A reálgazdaság (hozzáadott értékkel rendelkező termékeket, szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások) finanszírozása aktív oldalon a CIB Bank kiemelt célja. A jogszabályba ütköző ügyletek, környezetszennyező tevékenységek, hadianyaggyártás finanszírozását a bank kizárja.

A fedezet ingatlan, de ennek széles köre elfogadható: a lakóingatlantól a kereskedelmi, vagy idegenforgalmi céllal, de akár ipari jelleggel hasznosított ingatlanig. A csőd, felszámolás, végelszámolás ténye itt is a kérelem elutasítását jelenti, akárcsak az, ha lejárt tartozással, köztartozással rendelkezik a vállalkozás.

Teljeskörű pénzügyi paletta

A CIB Bank mind a meglévő ügyfelei, mind az ott számlát még nem vezető, de preferáltan egy teljes lezárt gazdasági évvel rendelkező vállalkozások esetében nyitott a hitelezésre. A bank célja, hogy átlátható, egyszerű termékekkel szolgálja ki a mikrovállalati ügyféligényeket. Szemléletük alapján mind a vállalkozásnak, mind a banknak felelőssége, hogy megvalósítható célok mentén működjenek együtt. „A józan céloknak nálunk mindig van hitele” – emelték ki a CIB kommunikációs osztályán.

Rendszerben, szinergiákban gondolkodnak, ezért fontos szempont számukra ügyfeleik teljes körű pénzügyi igényfelmérése; így banki szolgáltatások mellett lízing vagy biztosítási termékről is adnak tanácsot és javasolnak szolgáltatást.

Felméréseik alapján az elmúlt félévben a hitelintézetnél emelkedett a mikrovállalkozások újravásárlási szándéka, és javult a megítélésük a banki szolgáltatásokra vonatkozó ár-érték aránnyal kapcsolatban, illetve az értékesítést követő tanácsadás, rendszeres információnyújtás vonatkozásában is. A banknál 2012-ben végzett kutatás alapján az ügyfélszámuk stabil, mikrovállalkozások több mint egyharmada öt évnél régebbi partnerük.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek