BUX: 83%-kal felülmúlták a várakozásokat

2009. szeptember 01. kedd - 09:34 / Erste-elemzés
  •  
  • Előfizetés

Ismét mínuszban zártak az amerikai tőzsdék. Az olaj ára 70 dollár alá kacsintott tegnap, az arany ára is némileg csökkent. Ázsia korrigál a tegnapi mélyrepülés után. A jen tovább erősödött, a dollár lényegében nem változott az euróval szemben, a forint leértékelődött. Ma a BUX index emelkedésére számítunk.

Nemzetközi hírek  

USA: Ismét kisebb mínuszban zártak a tengerentúli részvényindexek (Dow -0,5%; S&P -0,8%; Nasdaq -1%). A Kínával kapcsolatos aggodalmak, mely szerint a hitelezés visszaesésével a növekedés korábbi üteme megtorpanhat, nagy pofont adhat a távol-keleti országban gazdaságilag érdekelt USA-nak is. Az esést így az ipari vállalatok részvényei vezették. A Chicago-i beszerzési menedzser index a vártnál jobban alakult tegnap, és értéke augusztusban 50 pontra nőtt a júliusi 43,4-ről. A hír ugyan megállította az S&P kezdeti lejtmenetét, de az index nem tudott a pozitív tartományba kúszni. Vegyes képet mutattak a pénzügyi papírok, a szektor összességében a piacnál kisebb mértékben esett. Az AIG szokásos volatilitását követve 9,8%-ot esett, a Bank of America részvényei 2,2%-kal értékelődtek le, de a JP Morgan papírjai pluszban zártak. Gyengén teljesítettek az olajszektor vállalatai is (-1,5%), miután az olaj ára nagyot zuhant a tegnapi kereskedés során. A Walt-Disney bejelentette tegnap, hogy 4 milliárd dollár értékű készpénz és részvény fejében megvásárolja a többek között a Pókember figurát megalkotó Marvel Entertainment médiavállalatot. A Disney árfolyama 3%-ot esett.  

Olaj és arany: Az olaj ára közel 4%-os esés során 70 dollár alá is bekacsintott, és érintette az emelkedő trend alsó élét is. Zárásra azonban sikerült a kulcsszint fölé visszakapaszkodni, ma reggel pedig enyhe emelkedés indult el Kína augusztusi ipari bővülésének hírére. A Jimena hurrikán immár tekintélyes viharrá nőtte ki magát 250 km/h-s maximum sebességgel, és a mexikói Baja településről több tízezer embert kellett evakuálni. A mexikói öböl egyelőre nincs komoly veszélyben, így az olajkitermelés is biztonságban van. Az arany árfolyama tegnap visszatért 950 dollárig, majd ma ismét némi emelkedés tapasztalható.

Makrogazdaság: Magyarország ma közli a beszerzési menedzser index értékét. A német kiskereskedelmi forgalom a vártnál kisebb mértékben, 1%-kal esett vissza júliusban 2008 júliusához képest. Németország közli továbbá a munkanélküliségi rátát, valamint az ipari beszerzési menedzser index alakulását. Az USA az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexről ad információt, valamint építőipari és gépjármű-értékesítési adatokat publikál.  

Távol-Kelet: Ázsia a tegnapi mélyrepülés után ma korrekcióba kezdett, Korea közel 2%-os pluszban tartózkodik (Nikkei +0,4%; Hang Seng +0,6%; Shanghai +0,9%; Kospi +2%). Az emelkedést a technológiai és bányavállalatok vezetik. Kína ipari beszerzései 16 hónapja a legnagyobb mértékben emelkedtek. A Rio Tinto bányavállalat, mely bevételének ötöde Kínából származik 2,2%-ot emelkedett a reggeli kereskedésben. Szöulban a Samsung árfolyama 9,7%-ot emelkedett, de a Hyundai autógyártó árfolyama is 6,6%-os pluszban tartózkodik.  

Devizák: Továbbra is egy szűk tartományban mozog az EUR/USD, lényeges változás nem történt az árfolyamban, jelenleg 1,435 körül mozog a kurzus. A jen tovább folytatta az erősödést a dollárral szemben, az árfolyam jelenleg 93,06. A forint enyhe mértékben gyengült, az EUR/HUF árfolyam jelenleg 272,34.  

Határidős piacok: A határidős indexek Amerikában a pozitív tartományban tartózkodnak.  

Erste Kommentár: Gyakorlatilag befejeződött a magyar gyorsjelentési szezon. A Bloomberg kimutatásai szerint 10 BUX index tag cég eredménye összességében 15%-kal növekedett a tavalyi eredményekhez képest. Az eredmények 83%-kal múlták fölül a várakozásokat. Tehát, mint korábban megállapítottuk, egy jó gyorsjelentési szezonon vagyunk túl. Eredménycsökkenést a bank és telekommunikációs "szektor" mutatott fel. A többiek, a gyógyszer és az olaj növekedtek. Az egész kimutatásnak az eredményét nagyban befolyásolta a MOL eredménye, amely jelentősen el tud húzni bármilyen statisztikát az eredményével, hiszen a BUX tagok összes profitjának sokszor az 50-60%-át is a MOL teszi ki. Így ezen statisztai adatok jelentősen torzítanak. Ha meg nem a torzítással foglalkozunk, akkor viszont a MOL várhatóan gyengébb harmadik, negyedik… stb. eredményével kell foglakoznunk, hiszen jelentősen rontani fogja a BUX-ról festett összképet.

Rövid vállalati hírek
– Április 29 óta több mint 57.000 MOL részvényt értékesítettek a vállalat menedzsmentjének tagjai.
– A Magyar Telekom bejelentette, hogy 2009. augusztus 31-én a Cégbíróság bejegyezte a T-Kábel Magyarország Kft. és a Dél-Vonal Kft. Magyar Telekom Nyrt.-be történő beolvadását, valamint az összes többi, a Magyar Telekom 2009. június 29-én tartott rendkívüli közgyűlésén hozott határozatokon alapuló cégjegyzéki változást. A beolvadás időpontja 2009. szeptember 30.
– 33%-kal kevesebb áramot értékesített, így 4,2 milliárd forintos nettó profitot ért el az Émász az első félévben (ami majdnem feleződést jelent a tavalyi 7,1 milliárdhoz képest). Az üzemi eredmény 68%-kal zuhant (2,2 milliárd forintra), a tőkemódszerrel elszámolt vállalakozások eredménye azonban 1,9 milliárd forintról 3,5 milliárdra ugrott, ami kedvezően hatott a nettó profitra.
– Az Elmű első féléves nettó profitja csak kb. fele akkora lett, mint tavaly (9 milliárd vs. 16 milliárd 2008 első félévében). Az értékesített áram 12%-kal csökkent. Az üzemi eredmény szintén lefeleződött (10 milliárdra), míg a tőkemódszerrel elszámolt vállalakozások eredménye a tavalyi 0,8 milliárd forintról 2,8 milliárdra javult.

További tőzsdei információk és elemzések az Erste Befektetési Zrt. oldalán.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.