Büdzsé: az amerikai már bukott, a miénk csak most jön

2013. szeptember 30. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Nem segít a piacoknak, hogy a republikánusok elutasították a jövő évi költségvetést a hétvégén. A konzervatívoknak nem tetszik Obama elnök egészségügyi programja, így leszavazták a javaslatot. Elvileg ma éjfélig van lehetőség megállapodni.

Ráadásul a költségvetés sem mehet az idei tervek szerint tovább, mert akkor október 17-én elfogy a pénz, és olyasmi következhet, amire utoljára 17 éve volt példa. Nyolcszázezer közalkalmazott fizetése nem érkezhet meg időre. Szerintünk a republikánusoknak is fontos a költségvetés mielőbbi megszavazása, hiszen komoly népszerűség romlást érhetnek el azok körében, akiknek a megélhetése múlik ezen. Ugyanakkor a hagyományosan konzervatív lakosság körében a lépés a republikánusokat erősíti, hiszen rengeteg amerikai állampolgár ellenzi az elnök egészségügyi programját.

Ma különben itthon is nagy esemény jön, hiszen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtja a parlamentnek a költségvetést, s utána, délután három órakor a sajtónak is beszél róla. Így ma megtudhatjuk a részleteket. Ráadásul Ázsiából is rossz hírek jöttek, miközben csak fokozódik az olasz kormányválság. Így nem meglepő, hogy a DAX mínuszban nyitott. Így veszélybe kerülhet a 8 518 pontnál levő rés alsó éle. Ráadásul a 20 napos mozgóátlag is itt megy el, 8.510 pontnál. A BUX esetén is egy rés alsó élét és a 20 napos mozgóátlagot láthatjuk közel egy szinten 18.380 pont környékén. Összességében ma csökkenés látható, és ez maradhat nap végéig, de a támaszok feltehetőleg működni fognak, így a csökkenés valószínűleg átmeneti lehet.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

Mérsékelt csökkenéssel zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli börzék (Dow -0,46%, Nasdaq -0,14%, S&P500 -0,39%). A Dow Jones index komponenseinek többsége pirosban zárta a napot, de volt néhány nyertes is, mint a jó gyorsjelentést publikáló Nike (4,8%). A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe az előző havi 82,1 pontról 77,5 pontra süllyedt, elmaradva az elemzők által várt 78 ponttól.

Pénteken megszólalt a chicago-i Fed kormányzó Charles Evans, és azt mondta, hogy nagy valószínűséggel októberben sem fognak a kötvényvásárlási programhoz nyúlni, és most nem is voltak közel ahhoz, hogy szűkítsék a programot. A Chicago-i beszerzési menedzser index szeptemberi értékét publikálják a tengerentúlon délután.

Európa

A nyugat-európai börzék sem teljesítettek fényesen pénteken (FTSE100 -0,8%, DAX -0,02%, CAC40 0,0%). Az olasz kormány öt jobbközép minisztere szombat este bejelentette, hogy lemond, és így felbomlott a balközéppel és a centrummal közös nagykoalíció.

Olaj, arany

A WTI 101,5 dollárig zuhant ma reggel köszönhetően az amerikai kongresszusi csetepaténak. A kongresszusban ma éjfélig kell megegyezni a költségvetési plafon emeléséről, amiért cserébe a republikánusok engedményt kérnek Obama elnök programjából. Ha ez nem sikerül, a kiadások automatikusan befagyasztásra kerülnek, ami a gazdasági aktivitás csökkenését jelentik. Az arany is ezen bizonytalanságok miatt emelkedik. Ma reggel 1.340 dollárig nőtt a kurzus.

Devizák

A 30 napos mozgóátlagról fordult le az EUR/HUF árfolyama pénteken és így 299,73-ról 298,55-ig csökkent a kurzus. A ma reggeli órákban is változatlan szinten tartózkodik a forint az euróval szemben. A dollár tovább folytatta oldalazó mozgását 1,35-ös árfolyam környékén, reggel 1,3496 környéki árfolyamon kereskednek a devizapárral.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Távol-Kelet

A Nikkei 2,0%-ot, a Hang Seng index pedig 1,3%-ot esett, miközben a Shanghai index a hét első és egyben utolsó kereskedési napján 0,7%-ot emelkedett. Az ázsiai piacok csökkenéséhez elsősorban az amerikai költségvetés és államadósság plafon miatti aggodalmak járultak hozzá. A kínai értékpapírtőzsdén legközelebb jövő hét kedden lesz ismét kereskedés.

A HSBC által publikált kínai PMI érték a vártnál kisebb növekedést mutatott, augusztusban 51,2 pont helyett csak 50,2 pontra emelkedett az előző havi 50,1 pontról. A vártat kissé meghaladó mértékben emelkedett a japán kiskereskedelmi forgalom, 1,0% helyett 1,1%-kal bővült tavaly augusztushoz képest. Az előzetes augusztusi ipari termelési adatok 0,2%-os visszaesésről tanúskodnak év/év alapon.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”