Budapest fogja mutatni az irányt

2011. május 26. csütörtök - 09:12 / Erste-elemzés
  •    

Kiderült az ég az USA részvénypiacain. Újból erőre kapott az olaj, emelkedett az arany ára is. Ázsia: Emelkedés a nyersanyagcégek segítségével. Stagnál a forint, és gyengül a dollár. Osztelékszelvény nélkül forog a TVK. Ma emelkedő árakra számítunk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– A három napos lejtmenet után tegnap magukhoz tértek az amerikai részvénypiacok, pluszban zártak a vezető részvényindexek (Dow +0,3%; S&P +0,3%; Nasdaq +0,6%). Az olajszektor és az ipari vállalatok jártak az emelkedés élén.

– Az Alcoa 1,4%-ot, a Caterpillar 1,7%-ot emelkedett tegnap, míg az Exxon Mobil, és Chevron olajvállalatok rendre 0,8 illetve 0,9%-ot erősödtek.

– Az olajár- és egyéb nyersanyagár emelkedése ellensúlyozta a tegnap nyilvánosságra kerülő nem túl pozitív makroadatot. A tartós cikkek megrendelései ugyanis 3,6%-kal estek vissza április során, ami még a pesszimista várakozást, a 2,5%-os visszaesést is alulteljesíti. A szállítmányozás nélkül számított érték 1,5%-ot esett, míg ott 0,5%-os emelkedésre számítottak az elemzők.

– Javított azonban a hangulaton a Fitch, mivel elmondta, hogy a görög kitettségük ellenére sem fogja rontani a német bankok minősítését. Ez jelzés az egyéb görög kötvény kitettséggel rendelkező pénzintézetek, vállalatok stb. irányába, hogy egyelőre az ő minősítésüket még nem veszélyezteti a görög csőd lehetősége.

– Egy további jó hír is segítheti ma a piacokat, miszerint feloldhatják az európai légtér feletti korlátozást, ahogy a vulkáni hamu fokozatosan eloszlik. A Eurocontrol légi-irányítási szövetség szerint a mostani vulkán kitörésnek nem lesz komoly hatása az európai légtérre, szemben a tavalyi 5 napig tartó teljes légtér zárral.

– Ma kerül nyilvánosságra az USA első negyedéves GDP alakulásának második becslése. Az április végén közölt első becslés szerint 1,8%-kal nőtt évesített szinten az USA reál GDP-je. Most a várakozások szerint 2,2%-ra emelhetik az értéket a felülvizsgálat során.

Olaj és arany:

– 1,7%-ot emelkedett az olaj hordónkénti árfolyama tegnap, majd ma további 0,3%-ot. Jelenleg 101,6 dolláron kereskednek a fekete arannyal.

– Az Amerikai Energiahivatal (DOE) tegnapi adatai szerint 616 ezer hordóval emelkedett múlt héten a kőolajkészlet állomány, szemben az elemzők által várt 1,5 millió hordós csökkenéssel. A benzinkészletek 3,8 millió hordóval emelkedtek.

– A jelentés szerint azonban emelkedett az amerikai kereslet, és a dízel illetve fűtőolaj készletek 2 millió hordóval csökkentek a várt stagnálással szemben. Utóbbi adat segítette az olaj árfolyamát.

– Az arany ára 0,3%-kal emelkedett ma reggel, és jelenleg 1.529 dolláron forog a nemesfém unciánkénti ára.

Távol-Kelet:

– A pozitív tartományban voltak az indexek ma reggel Ázsiában (Nikkei +1,5%, Shanghai +0,4%, Hang Seng +0,6%, Kospi +2,8%, All Ordinaries +1,5%).

– Az emelkedő olajár jót tett az energiacégek árfolyamának (Japan Petroleum +4,7%, Cnooc +2,1%, Santos +3,3%).

– A Citi elemzői év végére 2.350 pontra várják a Kospi indexet, ami ma reggel 2.092 pont körül mozgott. Optimizmusát a vonzó árazással és a vártnál jobb vállalati eredményekkel indokolta a Citi.

– A japán Ricoh 3,8%-ot ugrott a hírre, hogy világszerte 109 ezer főből 10 ezer munkavállalót bocsát el 2013-14-ig. Az átszervezés költsége mintegy 60 milliárd jen, míg a lépéssel mintegy 140 milliárd jennel csökkenthetőek a személyi kiadások a jövőben.

– A Sony (-0,4%) 259,6 milliárd jenes veszteséget ért el pénzügyi évében, azonban az áprilisban kezdődő pénzügyi évtől már nyereséget (80 milliárd jent) vár a vállalat.

– A Canon 5,4%-ot drágult, miután bejelentette, hogy 50 milliárd jen értékben saját részvényeinek mintegy 1,2%-át tervezi visszavásárolni.

– Ma reggeli hírek szerint az EU által felkínált, Írország és Portugália megsegítését célzó kötvények 16%-át (4,75 milliárd eurónyit) vásárolták meg tegnap ázsiai befektetők.

Devizák:

– Tegnap fordult a dollár, és a reggeli kereskedésben látványosan gyengülni kezdett. Jelenleg 1,418 környékén kereskednek az EUR/USD deviazpárral.

– A 82-es szint megállította a japán jen gyengülését. A hajnali órákban korrekció indult, 81,7-ig csökkent az árfolyam.

– A forint valamelyest gyengült tegnap, de a reggeli órákban csak stagnál az árfolyam. Továbbra is a 269-es ellenállás felett mozog a kurzus, ezért arra számítunk, hogy hamarosan folytatódik tovább a forintgyengülés.

Határidős piacok:

– Pluszba fordultak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Érdekes párhuzam jutott tegnap eszünkbe. Zajlik a vita az orvosi fizetések körül. Becsléseink szerint 30-35 ezer orvos lehet az egészségügyi ellátórendszerben. Követelésük, az egyszerűség kedvéért, havi nettó 200 ezer forint béremelés. Ez a költségvetésnek évi mintegy 70-80 Mrd forintjába kerül, míg a MOL csomagért az állam lazán kifizetett 500 Mrd forintot. Persze ez így demagógia, hiszen az egyik egyszeri kiadás és értékesíthető vagyonelem, míg a másik folyó kiadás. Mindenestre ha a folyó kiadás nettó jelenértékét nézzük, 700-800 Mrd Ft körüli értéket kapunk, 40-50%-kal többet, mint a MOL pakett. A jelenlegi probléma abból adódik, hogy az orvosok most már mehetnek sokkal jobb pénzért Németországba és más EU-s országokba dolgozni. Persze ők maradnának, ha valami hasonlóan jó fizetést kapnának itthon is. Az állam meg mérges, mert ingyen oktatta őket. A költséget mi adófizetők álltuk, s joggal gondoljuk azt, hogy kapunk majd orvosi ellátást, orvost, ha betegek leszünk. A probléma abból fakad, hogy az egyik oldalon megjelenik a piacgazdaság (versengő bérek), míg a másik oldalon a nem piaci szemléletű oktatás (államilag támogatott oktatási rendszer). Ha a kiképzett orvosok megfizetnék az oktatás tényleges költségét (jó, minőségi oktatásét), akkor mehetnének nyugodtan tovább. A helyzetre két megoldás van. Vagy lezárjuk a határokat, s minden marad a régiben, vagy versenyképessé tesszük az orvosi jövedelmeket és piaci oktatás felé tolódunk el. Hát most valami ilyesmi zajlik. A piacokról meg annyit, hogy a fontos szintek törése után, akárcsak Budapesten két nappal ezelőtt, visszapattanás kezdődött. Ez lehetett egy kirázás is, meg egy csapda a shortosoknak. Azt hiszem a közeljövőben eldől az irány, s azt ráadásul valószínűleg, meglepő módon, Budapest fogja mutatni.

Rövid hírek

MOL: Fellegi Tamás fejlesztési miniszter tegnap újságírókkal beszélgetett. A főbb pontok: (i) Az államnak nem kell vételi ajánlatot tennie a többi MOL részvényre, ha a tulajdonrésze meghaladja a 25%-ot, mert 10%-os szavazati korlát van az alapszabályban. (A PSZÁF-fal egyeztettek ezügyben.) (ii) Az IMF is megerősítette, hogy a pénz használható ilyen tranzakcióra. (iii) A 10%-os szavazati korlát az államra is vonatkozik, s nem kívánják megváltoztatni ezt a szabályt.

Bankszektor: Ma délután 14 órakor tart közös sajtótájékoztatót Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a bankszövetség a devizahitelesek megsegítését célzó csomaggal kapcsolatban.

– A Magyar Telekom igazgatósága 2011. június 1-jei hatállyal Budafoki Róbertet vezérigazgatóhelyettessé nevezte ki, és megbízta a T-Systems szegmens vezetésével. Budafoki Róbert a kinevezéssel a Magyar Telekom Ügyvezető Bizottságának tagjává is válik.

– A Richter a 2011. május 18-án adott megbízása alapján 2011. május 24-én 1.652 darab saját részvényt vásárolt a BÉT-en 35.948 forintos árlagáron. A tranzakciót követően a társaság saját részvény állománya 25.876 darab, csoport szinten 36.426 darab. A megbízás alapján még hozzávetőleg 5.800 darabot vehet a vállalat.

– Az E-Star bejelentette, hogy E-Star Investment Management néven új leányvállalatot alapított Marosvásárhelyen a romániai üzletfejlesztés elősegítése érdekében. A leányvállalat 99,93%-os tulajdonosa az RFV Alternative Energy SA, 0,007%-ban pedig Soós Csaba. A lépés technikai jellegű, leegyszerűsíti az operációt, azonban plusz költséggel nem jár. Árfolyamhatásra nem számítunk.

– Mától osztalékszelvény nélkül forog a TVK.

Jogi nyilatkozat:
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.