Budapest Bank: Működési, finanszírozási szokásokhoz igazított termékpaletta

2012. szeptember 18. kedd - 08:06 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A legnagyobb hazai hitelintézetek nyitottak a mikro- és kisvállalkozások hitelezésére. A Piac&Profit 9 bankot kérdezett meg a témában. Cikksorozatunk e részében a Budapest Bank válaszait adjuk közre.

A Budapest Bank vállalati üzletága a cégek széles körének nyújt szolgáltatásokat. A mikro és kisvállalati hitelezés az intézményen belül elválik, a szegmentáció az éves árbevétel alapján történik.

A témáról bővebben
A mikro- és kisvállalati hitelezés témakörében a Piac&Profit a Budapest Bank mellett, a CIB Bankot, az Erste Bankot, az FHB-t, a K&H-t, az MKB-t, az OTP-t, a Raiffeisent és az UniCredit Bankot kérdezte. A témáról készült összefoglaló itt, a bankok válaszai, az adott intézmény nevére klikkelve érhetők el.

Népszerű a mikrovállalkozások körében fix törlesztőrészlet

A Budapest Bank stratégiájának fontos elemei a mikrovállalkozások. A részükre fejlesztett, működési és finanszírozási szokásaira szabott termékek jóval egyszerűbbek, mint a nagyobb vállalkozásokat célzó megoldások. E konstrukciók inkább a lakossági hitelekhez hasonlítanak. A hitelintézet tapasztalatai szerint a havi fix törlesztőrészlet például nagyon népszerű e cégek körében, mert fontos számukra, hogy tudják, havonta pontosan mennyit kell fizetni a hiteltörlesztésre. Emellett jellemzően csekély a dokumentációigény (beszámoló, bankszámla kivonat), és a nagyobb ügyfelekkel összehasonlítva a hitelbírálat is egyszerűbb – emelték ki megkeresésünkre.

Mikrovállalatoknak a BB többféle folyószámlahitelt kínál, a saját termékek mellett Széchenyi Folyószámlahitelt is. Ezek igénybevételéhez tárgyi fedezetre nincs szükség, jellemzően a 18 hónapos működési múltat kér a bank, de nem feltétel az igénylés előtti Budapest Bankos számlavezetési múlt.

Hitel kezdő vállalkozásoknak is

A többféle hosszú lejáratú termék közül nagyon népszerű az Express hitel, amelynek előnye a gyors folyósítás, továbbá az a tény, hogy a 6 éves futamidő viszonylag alacsony törlesztőrészleteteket eredményez. E módozatnál tárgyi fedezet nem követelmény.

Hosszabb lejáratra jellemzően a magán-, vagy cégingatlan fedezete mellett nyújtott szabad-felhasználású konstrukció, a Kötetlen Vállalkozói Hitel iránt érdeklődnek a cégek, amelynek a futamideje 10 év és akár kezdő vállalkozások is igénybe vehetik.

Neten a cégem
A mikro –és kisvállalkozások támogatására a Budapest Bank a Google-lel közösen 2011-ben indította el a „Neten a Cégem” programot, amelynek célja, hogy a hazai kisebb vállalkozásokat bevezesse az online világba. Ennek keretében online eszközöket – weboldalt, online hirdetési és online bankolási lehetőséget – kínálnak, hozzásegítve ezzel a cégeket a nagyobb piachoz, több potenciális vásárlóhoz, vagy alacsonyabb költségek eléréséhez.

Faktoring és export előfinanszírozási hitel kisvállalatoknak

A kisvállalkozások számára a hitelintézet széles palettán kínál megoldásokat. Egyfelől elérhetők az olyan standard termékek, mint Széchenyi Kártya illetve a támogatott konstrukciók, másfelől megtalálhatók a saját forrású módozatok is. Ez utóbbiaknál az árazást befolyásolja az ügylet típusa, a felkínált fedezetek értéke és minősége, illetve az igénylő minősítése.

A rövid/középtávú finanszírozási formáink közül kiemelendő a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, a Széchenyi Forgóeszközhitel és a faktoring. Ez utóbbi a Budapest Banknál 2012 tavaszától már exportáló vállalkozások számára is elérhető, ami mellett szintén számukra nyújt megoldást az EXIM Bank által refinanszírozott 2 éven túli export előfinanszírozási devizakölcsön. (Ennek a konstrukciónak az előnye, hogy nincs kamatkockázat, mert a refinanszírozási forrású módozat kamata a hitel futamideje alatt rögzített, így a kamatköltség a teljes futamidőre előre kalkulálható.) Kifejezetten agrárvállalkozásoknak szóló termék a közraktárjegy fedezete melletti hitel, a növénytermesztési (integrátori) hitel, illetve a támogatott MFB Agrár Forgóeszköz Hitel.

Hosszabb távra lízing

Hosszú távú, széles körben elterjedt megoldás többek között a lízing, amely alkalmas termelőberendezések, gépek, haszongépjárművek tőkekímélő beszerzésére. A módozat előnyei közé tartozik, hogy a lízingbevevőnek az eszköz használatbavételéhez elég a teljes vételár mindössze 10-30 százalékával rendelkeznie; általában nincs szükség egyéb fedezetre a lízingelt eszközön kívül; az eszköz üzemeltetésével is kitermelhetőek a havi díjak; lehetőség nyílik emellett az eszközpark folyamatos felújítására és bővítésére.

Iparágak
A Budapest Bank Business, a bank vállalati üzletága elsősorban a feldolgozóiparban, az agráriumban és az exportra termelő vállalatoknál kívánja tovább erősíteni pozícióját. A Budapest Bank az önkormányzatok finanszírozásban és projektfinanszírozásban nem vesz részt.

További finanszírozási megoldás az eszközvásárlási hitel, amely az Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásokhoz köthető, kifejezetten gépbeszerzéshez kialakított lehetőség. Előnyei a lízingtermékekhez hasonlóan az egyszerű és gyors igénylés és pénzhez jutás, a kiszámítható havi költségek és az, hogy általában ez a hiteltípus sem igényel az eszközön kívül egyéb kiegészítő fedezetet. Egyéb támogatott hitelek közül hosszú távú konstrukció az MFB vállalkozásfinanszírozási hitelprogram és az MFB vállalkozásfejlesztési hitelprogram.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek