Brutálisan gyengült a forint

2014. január 24. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre inkább aggódhatunk a forint miatt, a hazai deviza ugyanis jelentősen gyengült a tegnapi nap folyamán az euróval szemben és nincs jele annak, hogy a gyengülés megállna. Az ok: a csökkenő alapkamat és Törökország.

Jelentősen gyengült a forint árfolyama – Kép: PP

Tegnap az EUR/HUF áttörte a 304 forintos ellenállást, ami negatív jel a folytatást tekintve. Ugyanakkor be lehet rajzolni egy ferde tetőt, amely ráadásul trendvonalnak is tekinthető az euró-forint keresztárfolyam tekintetében. Ezt a vonalat éppen alulról teszteli az árfolyam, immár ötödszörre az elmúlt egy évben. Úgy tűnik, hogy most sikerülhet ez az áttörés. Márpedig ha ez bekövetkezik, akkor a következő megálló a 308,5 forintnál levő ellenállásnál lehet. E fölött 320 környékén találunk csak szintet, onnan tovább pedig nyitott a pálya.

Ugyanakkor a hosszú távú trend alapján átlagosan évi 5 forintos euró erősödésre számíthatunk. Most ez a középvonalnál, 304,9 forintnál található. Ezen emelkedő vonal körül szaladgálhat az árfolyam, mint egy kiskutya, de úgy tűnik, hogy a jövőben inkább a vonalhoz tartozó „északi féltekén”. Az ok a török belpolitikai feszültségen túl a negatívabb piaci hangulatban és a nagyon alacsonyra csökkent hozamkülönbözetben keresendő. Három hónapos távon a hozamprémiumunk 2,55 százalékpont, míg ez az érték két évvel ezelőtt több mint 7 százalékpont volt. Más szóval, a forintot támogató hozamkülönbözet kb. harmadára csökkent, miközben a fundamentális kép nem feltétlenül javult hasonló mértékben.

A részvénypiacokra nézve megint kétségbe eshetnénk, de a valóság az, hogy a DAX éppen csak közelíti a 20 napos mozgóátlagot (9.562), azaz egyelőre még egy természetes, nem túl nagy korrekció zajlik. Ráadásul úgy tűnik, hogy ennek az áttörése sem ma lesz meg. Az S&P500 esetében csúnyább a kép. Tegnap a 20 napos mozgóátlagot áttörve a 30 naposra esett az árfolyam, ráadásul már másodszor az idei évben. A Dow Jones néz ki a legcsúnyábban, amely az elmúlt három nap eséseit követően a 30 napos mozgóátlag alatt zárt, és már idei mélypontján jár. Persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy, amúgy az év eleje óta korrekcióban vannak az indexek, azaz ez a viselkedés jónak tekinthető (konszolidálódás a csúcs közelében). A BUX a másfél éves tető közelébe ért, így érdemes itt óvatosnak lenni. Ma a külföldi börzéken enyhe emelkedést, míg itthon valamiféle csökkenést várunk.

USA

Nyitás után lefelé vették az irányt a tengerentúli indexek, bár az utolsó órákban már pozitívba fordult a hangulat, ennek ellenére a piacok látványos mínuszban fejezték be a kereskedést (Dow -1,08%, Nasdaq -0,57%, S&P500 -0,91%).

A Dow Jones index több tagja is látványos esést szenvedett el, a JP Morgan és a Dupont is 2% feletti mínuszban zárt.

A Microsoft piaczárás után publikálta negyedéves számait, az árbevétel a várt 23,7 milliárd dollár helyett 24,52 milliárd dollár lett a legutóbbi három hónapban. Az egy részvényre jutó eredmény kiugróan jó lett: a várt 67 és az előző évi 76 cent helyett 78. A jobb eredmény egyrészt annak köszönhető, hogy meglepően erős volt a kereslet a novemberben bemutatott új Xbox konzol iránt, de a legújabb Surface táblagép eladási számai is jobbak voltak a várakozásoknál. A kurzus 3,5%-ot emelkedett zárás után.

A McDonald’s is tegnap jelentett, a részvényenkénti profit 1,40 dollár lett, ami hajszálnyival jobb az 1,39 dolláros várakozásnál. A legalább egy éve nyitva tartó üzletek forgalma 0,1%-kal csökkent, miközben 0,5%-os bővülést vártak az elemzők. A cég árfolyama 0,5%-ot emelkedett.

A Starbucks negyedéves részvényenkénti profitja 71 centre nőtt az egy évvel ezelőtti 57 centről, miközben az elemzők 69 centre számítottak. Az árbevétel 12%-kal 4,24 milliárd dollárra emelkedett, az elemzők 4,29 milliárd dollárt vártak. A menedzsment az októberi 2,55-2,65 dollárról 2,59-2,67 dollár közé emelte eredményvárakozását.

A friss munkanélküli segélykérelmek száma 326 ezer főre emelkedett az előző héten, ami kedvezőbb, mint az elemzők 330 ezres várakozása. A decemberi használt lakásértékesítési adat 4,87 millió lett, miközben az elemzők 4,93 millióra számítottak.

Európa

Eséssel zártak tegnap a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,78%, DAX -0,92%, CAC40 -1,02%). Az euró zóna januári előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe a várt 53 pont helyett 53,9 pont lett.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 97,7 dollárig emelkedett köszönhetően a fűtőolaj készletek csökkenésének és a finomítói kapacitáskihasználtság esésének. A hideg téli időjárás ugyanis néhány finomítót a tevékenység leállítására kényszerített.

Az arany 1,258 dollárig erősödött, a kedvezőtlen kínai adatoknak köszönhetően a világon előtérbe kerültek a fejlődő piacok problémái. A török líra tovább gyengült a tegnapi intervenció ellenére, ami a félelem egyik legjobb indikátora jelenleg.

Devizák

Az EUR/USD árfolyama tegnap már a reggeli órákban is nagyot emelkedett, a 20 napos mozgóátlag néhány óráig megfogta az emelkedést, azonban délutánra áttörte mindkét rövidtávú mozgóátlagot és 1,368-ig emelkedett a devizapár jegyzése.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,9%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot, esett, ugyanakkor a Shanghai index 0,5%-ot tudott emelkedni. Jelentősebb gazdasági adat ma nem jelent meg Ázsiában.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak, míg az európaiak vegyes képet mutatnak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”