Brutálisan drágán jutunk a pénzünkhöz

2013. augusztus 26. hétfő - 20:46 / piacesprofit.hu
  •    

Az augusztus elsejétől megemelt tranzakciós illeték miatt jelentősen megnövekedtek a banki költségeink. A legdrágább a készpénzfelvétel, de sokat kell fizetni az utalásért is.

A netes átutalás sem olcsó – Kép: SXC

Augusztus elsejétől az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nőtt a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke. (Az adóváltozásokról bővebben itt olvashat!) A fizetési műveleteknél, átutalásoknál pedig 2-ről 3 ezrelékre emelkedett az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával. A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágult a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódott, így minden ezer forint felvétele után 6 forintot kell fizetni. Így például egy 100 000 forintos havi fizetés (évi 1,2 millió forint) készpénzfelvételét évente összesen 7200 forint tranzakciós illeték terheli. (Részben a tranzakciós illetéknek is köszönhető, hogy túl sok készpénz van a magyar háztartásoknál.)

Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie. (Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.) „A saját ATM 2013 februárjában – tehát az illeték bevezetésének hatására – még „csak” 73 százalékkal volt drágább a korábbinál. Az áremelkedés nagyobb része az állami elvonásnak köszönhető. Az új adó az említett példában 405 forintos átlagos díjat eredményezne” – írja az énpénzem.hu portál saját számításaira hivatkozva

Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba kerül, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek (a kedvezményeket is figyelembe véve). Kétmillió forint utalásánál a költség majdnem négyszeresére nő, telefonon és neten egyaránt. Hiába az online ügyintézés: az átlagos kiadás ebben az esetben majdnem hatezer forint.

Százezreket spórolhatnak a kkv-k a banki költségeiken
Évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások egy megfelelően kiválasztott bankszámlával – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzésből. A kutatás szerint a legjobb bankszámla kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot 10 százalékos bevételarányos nyereséggel számolva. A választás azonban nehéz, hiszen a felmérés szerint teljesen más számlacsomagok számítanak a legjobb választásnak az érintett cég méretétől, forgalmától, és bankolási szokásaitól függően.