Brüsszel sem tud mit kezdeni a telefonadóval

2013. szeptember 27. péntek - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

Visszavonta a keresetét az Európai Bizottság a magyar telefonadóval kapcsolatban. Az Európai Bíróság korábban már a francia telefonadóval kapcsolatosan is elutasította a bizottság keresetét.

Az Európai Bizottság visszavonta januárban indított keresetét a magyar telefonadó ügyében az Európai Bíróságon. A hír kedvezőtlen, de számítani lehetett rá, hiszen a bíróság korábban a francia telefonadó ügyében is elutasító határozatot hozott, és a bizottság korábban visszavonta keresetét a magyar válságadókkal kapcsolatban is.

Brüsszel szerint a telefonadó azért volt aggályos, mert csak a távközlési szektor vállalatainak kell megfizetni, az abból származó bevételeket viszont nem a szektor fejlesztésére, hanem „azokon túlmenő célokra” fordítaná a kormány, erre viszont az engedélyeztetési irányelv rendelkezései szerint nincs lehetőség. Így marad ez az ágazati különadó is, amely a többi teherrel együtt óriási terhet jelent a magyar cégeknek és hatalmas veszélyt a magyar gazdaságra.

Megtört az eső sorozat az S&P indexben, ami némi vigaszt adhat a befektetőknek az elmúlt hét gyászos teljesítménye után. Közben Kínában már a jövő heti ünnepségre készülnek, így a biztosra törekedve a befektetők zárták a pozíciókat, pedig hétfőn még nyitva tart a piac, bár valószínűleg már csak fél gőzzel. Az eladók fokozott érdeklődésének hatására a pozitív amerikai hangulat nem tudott átterjedni a tengerentúlról. Az Egisben tegnap már megkezdődött a haláltusa: minimális elmozdulás, kis árfolyamcsökkenés, az előző naphoz képest visszafogott, de még mindig átlag fölötti érdeklődés jellemezte a kereskedést. A mai kereskedésre oldalazás, esetleg kismértékű emelkedés lehet a jellemző.

Forrás: Erste Befektetési zrt.

USA

Az öt egymást követő napig tartó esés után tegnap mérsékelt emelkedéssel zártak a tengerentúli börzék (Dow 0,36%, Nasdaq 0,69%, S&P500 0,37%). A várakozásoknál jobb lett a friss munkanélkülisegély-kérelmek száma, amely múlt héten 305 ezerre csökkent, miközben az elemzők 325 ezerre számítottak. A várakozásoknál rosszabb lett a GDP-adat, az amerikai gazdaság növekedése 2,5% volt a második negyedévben, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 2,6%-ra módosítják az adatot.

A függőben lévő lakásértékesítések száma csökkent augusztusban az USA-ban, azonban a várakozásoknál még így is jobb lett az adat, mert 2,3%-os csökkenés helyett csak 1,6% volt a visszaesés mértéke. Jól teljesített az eBay (4,5%), miután 800 millió dolláros akvizíciót jelentett be tegnap.

Tegnap megkezdődött a gyorsjelentési szezon, az Alcoa Dow Jones-indexből való kikerülése után a Nike indította a szezont. Az index komponensei közül a zárás után gyorsjelentést publikáló Nike (1,6%) mutatta fel a legjobb teljesítményt, zárás után 6,1%-ot tudott erősödni a papír. A negyedéves profit 780 millió dollár volt, ami részvényeként 86 centet jelent, ez pedig jobb a tavalyi 63 centnél és az elemzők által várt 78 centnél. Az árbevétel 6,97 milliárd dollár volt, valamelyest meghaladva a 6,96 milliárd dolláros várakozást. A vállalat legfőbb piacán, Észak-Amerikában 9,4%-kal emelkedtek az értékesítések.

Európa

Vegyesen mozogtak a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,22%, DAX –0,02%, CAC40 –0,2).

Olaj, arany

A WTI 102,6 dolláron forgott ma reggel, ami nem jelent változást a tegnapi naphoz képest. Az arany szintén a tegnapi szinteken, azaz 1.325 dolláron volt ma reggel. Az olaj esetében csillapította a kedélyeket az a riport, mely szerint a jövőben növekedni fog a kőolaj kínálata, ami alacsonyan tarthatja az árakat. Az arany árát némileg segítette az a spekuláció, hogy folytatódhat a Fed élénkítő politikája, főleg ha a kongresszus halasztja az adósságplafon emelését.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

A forint minimális elmozdulást produkált csak a tegnapi nap folyamán, az árfolyam lényegében a rövidtávú mozgóátlagokra tapadt rá. Ma reggel sem látható jelentős elmozdulás a forint árfolyamában, ami 299,7 környékén tartózkodik. Vártnál jobb munkaerő-piaci adat érkezett Amerikából, amire erősödéssel reagált a zöldhasú. Az EUR/USD árfolyam 1,3562-ról 1,3489-re csökkent.

Távol-Kelet

A Hang Seng-index 0,5%-ot emelkedett, a Shanghai-indexet az utolsó percekben visszahúzták a pozitív tartományba, így 0,1%-ot tudott emelkedni. A Nikkei értéke 0,3%-ot csökkent. A kínai tőzsdén hétfőn még lesz kereskedés, de ezt követően a hét hátralévő részében szünetelni fog. Ugyanakkor a hongkongi tőzsde csak október 1-jén, kedden lesz zárva.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor