Brókercégeknél razziáztak

2015. november 27. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kínában a hatóságok számos brókercéget megszálltak, ami nem tett jót a Shanghai indexnek, amely több mint 5 százalékot zuhant. Így ez nem is terjedt át más piacokra, de az elmúlt napok emelkedéseit követően csökkenésre számítunk, mind a DAX, mind a BUX index esetében.

brókercégeket szállt meg a kínai hatóság

Kép: PP

Eljött a „Black Friday” és nagy reményekkel néznek a kereskedők a nap elé. A piac 99,8 millió vásárlót vár a mai napon az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy minden harmadik ember vesz valamit.  Tavaly különben 95,5 millióan vásároltak. Ha ugyanannyit költenek mint tavaly, akkor a növekedés 5 százalék körül alakulhat, de ugye azóta a bérek emelkedtek, mégha az infláció nem is dübörgött. Vagyis ennél nagyobb növekedésre számíthatunk a költés terén. Konkrét számokat várhatóan hétfőn vagy kedden láthatunk a kártyatársaságok statisztikái alapján. Itthon is eldördült a startpisztoly a karácsonyi szezonhoz!

USA

A Hálaadás ünnepe miatt tegnap zárva tartottak a vezető tengerentúli börzék, ezért sem makrogazdasági adat, sem vállalati hír nem érkezett. Ma pedig rövidített kereskedés lesz a tengerentúlon.

Európa

Az amerikai piacok zárva tartása ellenére kimondottan pozitív hangulat jellemezte az európai kereskedést tegnap. A DAX 1,4%-ot, a CAC40 1,1%-ot, a FTSE100 pedig 0,9%-ot emelkedett. A befektetők elsősorban az egyedi vállalti történetekre koncentráltak. A kedvező gyorsjelentést követően nagyot száguldott az Infineon, a Volkswagen pedig arra reagált pozitívan, hogy relatíve alacsony költségekkel sikerül a dízel autók javítását megoldani. A K+S árfolyamát továbbra is felvásárlási spekuláció hajtja.

Az európai kötvényinstrumentumok árazásából az látszik, hogy a piac már felkészült az EKB betéti rátájának 10 bázispontos csökkentésére, így ha további pozitív hatást szeretne az EKB kiváltani, akkor ennél agresszívebb lépésre lesz szükségük.

Továbbra sem enyhül a feszültség az oroszok és a törökök között. Putyin felhatalmazta a kormányát, hogy 2 napon belül dolgozzák ki a Törökország elleni politikai és gazdasági szankciókat is. Egyes feltételezések szerint az orosz-török gázvezeték és egy közös atomerőmű projekt is veszélybe kerülhet, bár ez egyik országnak sem áll igazából érdekében.

Az európai parlament hajrák rá, hogy a MIFID II szabályozás bevezetését egy évvel elhalassza. A szabályozás elsősorban a befektetési szolgáltatók működését fogja érinteni. Ma 10.30-kor a harmadik negyedéves előzetes brit GDP-t publikálják. A várakozás 2,3%-os bővülés év/év relációban. 11.00-kor eurózónás fogyasztói bizalmi adatok fognak megjelenni.

Olaj, arany

A WTI 42,2 dollárra esett vissza, miután a hírek szerint Líbia a mostani napi 400 ezer hordóhoz képest jelentősen növelheti termelését, mivel a szembenálló felek megegyeztek egymással. A líbiai kínálat növekedése jelentősen hozzátehet a már most is túlkínálatos piachoz. Líbia a háború előtt 1,6 millió hordót termelt naponta, ennek döntő többségét exportálta. A mostani állapotok alapján 1-1,2 millió hordót tudna felszínre hozni.

Az arany 1.067 dollárra esett ma reggel. A piac továbbra is a kamatemelés miatt aggódik. A decemberi Fed ülésen ugyanis a kamatok emeléséről dönthetnek 2006 óta először. A piac jelenleg 72%-os esélyt ad erre a lépésre.

Devizák

A forint a tegnapi kereskedésben is egy szűk sávban oldalazott az euróval szemben 312 környékén. Az EUR/HUF devizapárban már három napja tart az oldalazás, a grafikonon pedig egy zászló alakzat körvonalazódik, amelyből a 316 forintos célárfolyam adódik. Ennek ellentmond Pleschinger Gyula Monetáris Tanács tag Reutersnek adott nyilatkozata, amely arról szól, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, és nem tervezi gyengíteni a forintot. A hamarosan megjelenő inflációs jelentésben jelentősen ronthatja a jegybank a növekedési várakozásokat. Pleschinger Gyula megerősítette, hogy a jegybank nem-konvencionális eszközeit is előveheti, amennyiben úgy látja, hogy van tér a további lazításra. Az MT tag arról is beszélt, hogy a jegybank célja a laposabb állampapír-piaci hozamgörbe, vagyis a hosszú hozamok lejjebb szorítása.

Az amerikai börzék zárva tartása az EUR/USD devizapárra is rányomta bélyegét, egy szűk tartományban mozgott az árfolyam 1,06 környékén. A reggeli kereskedésben enyhe dollárgyengülés látható, de igazából csak pár pontos mozgásról beszélhetünk.

Távol-Kelet

Hónapok óta nem látott mértékű zuhanás rázta meg ma reggel a kínai részvénypiacokat. A Shanghai index napon belül 5%-os mínuszban is tartózkodott, ahonnan végül 4,4%-os csökkenésig sikerült visszaküzdenie magát. A Hang Seng 1,8%-ot, a Nikkei pedig 0,3%-ot csökkent.

A kínai részvénypiac szakadását azt váltotta ki, hogy több nagy kínai brókercég ellen is vizsgálatot indítottak értékpapír-piaci visszaélések miatt. A jüan árfolyamát is megrángatták a befektetők, miután olyan félelmek kaptak szárnyra, hogy az IMF devizakosarában a vártnál kisebb súlyt kaphat majd a jüan. A jövő évi fiskális évre 29 milliárd dollár értékű jent különít el a japán kormány az alacsony nyugdíjjal rendelkezők számára. Ez egyfajta fiskális lazításnak is tekinthető.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”