Bemutatkozott az Alibaba a piacokon

2014. szeptember 22. hétfő - 10:09 / piacesprofit.hu
  •    

Megvolt az Alibaba debütálása az USA-ban. A kibocsátási árhoz képest 38,1 százalékot emelkedett az első kereskedési napon, azaz a jegyzők igazán elégedettek lehetnek. Annál kevésbé a Yahoo tulajdonosok.

Elégedettek lehetnek a befektetők az Alibaba debütálásával – Kép: Pixabay

Komoly zuhanást könyvelt el a részvény pénteken, amely egyrészről érthető, hiszen számos piaci szereplő a Yahoo részvényeiben próbálta megjátszani az Alibaba IPO-t, és a korábbi vételek után, a bevezetés napján profitot realizált. Ez eddig rendben is van, de ha kivonjuk az Alibaba részvények piaci áron számított értékét a Yahoo piaci kapitalizációjából, akkor azt találjuk, hogy a piac mínusz 5,4 milliárd dollárra értékeli az amerikai internetes céget.

Ennek ellenére egy arbitrázsőr sem jött be a piacra, nem kezdte el venni a Yahoo és adni az Alibaba részvényeit. Ennek két oka lehet. Egyrészt az Alibabát nem lehet(ett) shortolni, így az arbitrázs pozíciónak csak az egyik lábát lehet(ett) megnyitni. A másik, pedig az lehet, hogy a részvényesek nem hiszik el, hogy a Yahoo-n keresztül hozzáférnek az Alibaba által generált értékhez. Mindenesetre furcsa ez a nagy eltérés, és azt gondoljuk, hogy a résnek záródnia kellene. Ha a piac nullára értékelné a Yahoo-t, akkor az Alibaba árazása alapján számításaink szerint 46,4 dolláron kellene forognia az amerikai IT óriásnak.

Itthon hatalmas zuhanást láthattunk pénteken, amelyet sokan a CECE és a BUX index átsúlyozásával magyaráztak. Szerintük meg nem az átsúlyozásnak megfelelő irányú és méretű tranzakciókat láthattunk a záróban. Így annak ellenére, hogy a nemzetközi piacokon csökkenést várunk, amelyet részben a kínai pénzügyminiszter gerjesztett azzal, hogy olyan utalásokat tett, hogy nem lesz tartható a 7,5 százalékos GDP bővülés.

A DAX ma a korábban áttört 9.766 pont körüli szintre eshet vissza, amelynek meg kellene tartania ahhoz, hogy azt mondjuk: a viselkedés továbbra is jó. A BUX majdnem a 20 napos mozgóátlagra esett vissza, ahol egy kisebb szint is található. Innen próbálhat meg felállni.

USA

A tengerentúli börzék közül a Nasdaq 0,3%-os mínusza érdemel említést, az S&P 500 és a Dow index mozdulatlansága mellett. A Fitch megerősítette az Egyesült Államok adósbesorolását pénteken. A három „A”-s besorolás elviekben mindaddig nem sérülhet, amíg az államadósság nem haladja meg a GDP 110%-át. A hitelminősítő szerint az első kamatemelésre 2015 közepén kerülhet sor.

A Microsoft kedd helyett csupán az év végén dobja piacra Xbox One konzolját Kínában. A cég tájékoztatása szerint a jobb kiszolgálás megvalósítása érdekében került sor erre a lépésre. Újabb bankkártya botrányra derült fény Amerikában. A Home Depot 2200 amerikai és kanadai üzletéből közel 56 millió vásárló adatai kerültek illetéktelen kezekbe. A kártérítés 62 millió dollárjába kerülhet a cégnek, amiből 27 millió dollárt fedez a biztosítás. A fennmaradó hátralék csupán 2,6 centes mínuszt jelent részvényenként. A Goldman Sachs semlegesen hagyta a Tesla részvényekre megfogalmazott ajánlását, és a 210 dolláros céláron sem változtatott a fremonti gyárlátogatás után.

Európa

Nem láthattunk túlságosan nagy érdeklődést az európai papírok iránt pénteken, ami talán nem is meglepő az Alibaba IPO-ja miatt. A FTSE 100 index 0,27%-os emelkedése mellett a DAX és a CAC 40 index is nulla környékén zárt. A G20 pénzügyminiszterek hétvégi találkozója során elhangzottak szerint Európának több kereslet ösztönzésre van szüksége. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter szerint a rövid távú költségvetési lazítások hosszabb távon veszélyeztetik az egyensúlyt.

Mario Draghi ma délután 3 órakor beszél Brüsszelben. Piaci várakozások szerint felszólalásában érintheti az európai strukturális reformok kérdéskörét, amire a devizapiac mellett az európai részvényindexekben is kilengések jöhetnek. A Moody’s nem változtatott Franciaország „Aa1”-es adósbesorolásán, azonban a negatív kilátás továbbra is leminősítés lehetőségére utal. Utóbbi talán nem meglepő a növekedési kiáltások és a strukturális reformok akadozása miatt.

Olaj, arany

A WTI 91,8 dollár volt ma reggel. A gyengeség elsősorban a kínai ipari termelési adat miatt alakult ki. A ma publikálásra kerülő szám valószínűleg 50 alatti lesz, ami az ipari termelés zsugorodására utal. A líbiai olajtermelés napi 700 ezer hordós szinten stabilizálódott, miután az ország elzárta az El Sharara mezőt, ami napi mintegy 350 ezer hordós termelésre képes. A mező visszanyitása további lendületet adhat az olajnak lefelé.

Az arany 1.212 dollárig süllyedt. A piac egyre pesszimistább a kilátásokkal kapcsolatban: a dollár továbbra is erős, míg a piac szerint már 2015 első negyedévében helyreállhat a normális kamatszint az USA-ban, ami jelentős lendületet adhat az eszközök átárazásához. A befektetők emiatt menekülnek a kamatokat nem fizető aranyból.

Devizák

Az EUR/USD árfolyam 1,292-ről 1,283-ra esett a pénteki kereskedésben, és ezzel tovább erősödött a dollár. Ma reggel egy kisebb korrekció látható az árfolyamban, de a fő irány továbbra is a dollár erősödése maradt. Ma 15.00 órától Mario Draghi beszédére érdemes figyelni, amiből esetleg újabb részleteket ismerhetünk majd meg az eszközvásárlási programmal kapcsolatban. Pénteken a skót népszavazást követően enyhültek az európai feszültségek, ez a pozitív hangulat pedig jót tett a forintnak is, így az EUR/HUF árfolyam 311,7-ről 311,3-ra csökkent.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index pedig 1,4%-ot esett. A japán részvényindex esetében egy technikai korrekció is hozzájárult a mai eséshez: a korábbi 16.300 pontos lokális csúcs érintése, ahonnan lefordult az árfolyam. A kínai pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a növekedést illetően lefelé irányuló kockázatok vannak. Egyúttal arról is beszélt, hogy nem terveznek változtatni a politikán. Ez pedig felveti annak kockázatát, hogy nem sikerült hozni a 7,5%-os növekedési várakozást. A HSBC holnap publikálja az augusztusi előzetes kínai beszerzési menedzserindex (PMI) értékét.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott ma reggel az európai és az amerikai határidős piacokon is.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”