Befektetési tanácsok Mark Mobius-tól

2011. július 15. péntek - 16:29 / Sajtóközlemény
  •    

Dr. Mark Mobiustól, a Templeton Emerging Markets Group ügyvezető elnökétől hallhattak befektetési tanácsokat július 5-én Budapesten a Citigold kiemelt ügyfelek.

A Citibank Citigold személyre szabott banki szolgáltatását azon magánszemélyek számára indította 1996-ban, akik pénzügyeikben is igénylik a kényelmet és az exkluzív kiszolgálást, megtakarításukkal biztonságra és függetlenségre törekszenek. A Citigold szolgáltatás segítségével a kiemelt ügyfelek továbbléphetnek a klasszikus banki ügyintézéstől és befektetési tanácsadástól a privilégiumok világába. A Citigold egyik ilyen privilégiuma ügyfelei számára a 2011-es exkluzív befektetési szemináriumsorozat, amelyet a Citibank a páratlan globális jelenlétére, szaktudására és partnerkapcsolataira építve szervezi, ahol az ügyfelek a világ vezető makrogazdasági és befektetési szakembereitől kaphatnak képet az aktuális makrogazdasági trendekről és kilátásokról, ezek tükrében a világ legjelentősebb iparágainak, illetve régióinak trendjeiről, és az ezekhez kapcsolódó legvonzóbb befektetési lehetőségekről. Az ezeken a rendezvényeken elhangzó aktuális információk hasznos segítséget nyújtanak az ügyfeleknek befektetési döntéseik meghozatalában, illetve portfoliójuk kezelésében, és az egyedi nemzetközi pénzügyi megoldások nyújtása mellett ez a Citigold-ajánlat egyik kulcseleme.

A rendezvénysorozat keretében idén már több ízben adtak nemzetközi szaktekintélyek befektetési tanácsokat és aktuális piaci körképet Citigold ügyfeleknek. Júniusban 500 kiemelt ügyfél három befektetési alapkezelő partner nemzetközi előadóitól hallgathatta meg a piaci aktualitásokat, előrejelzéseket, majd a július 5-ei szemináriumra a Citigold meghívására Budapestre érkező Mark Mobius a feltörekvő piacok trendjeiről és kilátásairól, illetve az ezekhez kapcsolódó vonzó befektetési lehetőségekről beszélt. Különös hangsúlyt kaptak az előadásban az ún. "frontier" határországok, mint például Nigéria, Szaud-Arábia és Kazahsztán, amelyek a 1989-2011 közötti időszakban a feltörekvő piacokra jellemző 9,6 százalékos növekedési átlagrátát is felülmúló szintű, 9,7 százalékos átlagnövekedést értek el, természetesen figyelembe véve az alapot, ahonnan a növekedést számítjuk.

A nyersanyagpiacok terén a 21. század két iparági megatrendje, az energia és az olaj is számos vonzó befektetési lehetőséget rejt Mobius szerint. Ha csak a gyorsan fejlődő ázsiai óriáspiacokra gondolunk, mint Kína vagy India, a naponta rohamos léptékben növekvő energiaigény nincs lefedve, ma még több fronton zajlik a kényszerű energiatakarékosság, beleértve olyan, számunkra talán jelentéktelennek tűnő megoldásokat, mint az éttermek egy-egy részének lezárása a vendégek elől, hogy a lekapcsolt villannyal is takarékoskodjanak. Az energiaszükséglet piacot teremt az energiaellátó cégek számára, s mindez vonzó, és hosszú távon is stabilan pozitív eredményekkel kecsegtető befektetési lehetőségeket jelent. Az arany és ezüst ára is várhatóan hosszú távon növekvő pályán marad, hiszen az arany iránti kereslet is folyamatosan növekszik – egyes országok kultúrájában, mint például Indiában, a jelentős részben aranyból álló hozományt már a lánygyermekek születésekor elkezdi gyűjteni a család – ugyanakkor az aranybányászat egyre nehezebb feladat világszerte. Kína 3000 milliárd dolláros devizatartalékának kisebb részét teszi ki az arany, mint az USÁ-ban, ami tovább növeli az arany iránti keresletet. A befektetési guru megemlítette még a platinát és palládiumot, amelyek iránt szintén növekvő kereslet várható, mivel ez a két fém szükséges a katalizátorok előállításához.

Ügyfélkérdésre válaszolva Mobius azt tanácsolta, hogy a befektetési portfolió egyes elemeinek negatív teljesítménye esetében nem tanácsolt pánikszerűen megszabadulni a befektetésektől, hanem érdemes türelmesen megvárni, amíg megtörténik a pozitív irányú elmozdulás, sőt, érdemes az ilyenkor jellemző alacsony árakat kihasználva további befektetéseket indítani, ami az eddigi tapasztalatai alapján hosszú távon meghozzák gyümölcsüket.