Banki segítség az exportőröknek

2010. augusztus 06. péntek - 14:36 / Sajtóközlemény
  •    

2010 júniusától ismét igénybe vehető a kedvezményes kamatozású export-előfinanszírozási hitel a Budapest Banknál. A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) által refinanszírozott hitelkonstrukció a hazai piacinál kedvezőbb kondíciók mellett biztosítja kis- és középvállalatok számára a jövőbeni exportbevétel árfolyam- és kamatkockázat nélküli előfinanszírozását.

A jelenleg gyenge forint azon cégeknek kedvez, amelyek eddig is főként exportpiacra termeltek, vagy terjeszkedési, növekedési pályára álltak, aminek következtében új külpiacokat keresnek. A hazai belső kereslet makroszinten még nem növekszik, ugyanakkor a magyar piac legfontosabb külkereskedelmi partnerének számító német és más nyugat-európai piacokon már a növekedés jelei mutatkoznak.  A válságból éppen ezért elsőként azok a cégek tudnak majd kilábalni, amelyek ezeken a piacokon értékesítik termékeiket. Számukra biztosít kedvezményes kamatozású forrást a Budapest Bank export-előfinanszírozási hitele.

A Budapest Bank az elsők között kötött kedvezményes kamatozású refinanszírozási hitelre vonatkozó egyedi refinanszírozási hitelkeret-szerződést az Eximbankkal. Jelenleg a piacon ez a legkedvezőbb kamatozású export-előfinanszírozási hitel. Kamata a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által az adott időszakra közölt CIRR (Commercial Interest Reference Rate, Kereskedelmi Referencia Kamat) alapon kerül meghatározásra és fix a teljes futamidő alatt. (A jelenlegi EUR CIRR (2,02 %) alapján az ügyfél által fizetendő kamat mértéke maximum 2,52 %.)  A hitelt termelő, kereskedő és szolgáltató cégek egyaránt igényelhetik, ugyanakkor az Európai Unió rendelkezéseinek megfelelően nem finanszírozható belőle agrárjellegű termékek export-előfinanszírozása. Igénybevételéhez a cégnek az illetékes kamara által kiadott származási bizonyítvánnyal kell igazolnia a termék magyar eredetét, emellett be kell mutatni az export ügyletet szabályozó külkereskedelmi szerződést is (pl. exportszerződést, előszerződést, megrendelést stb.).

 „A Budapest Bank kiemelt figyelmet fordít a kis- és középvállalatokra, és egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy részt vállaljon a KKV-k működésének, fejlődésének elősegítésében a megváltozott gazdasági körülmények között is. Éppen ezért a növekedést megragadni képes vállalatokat igyekszünk támogatni, és olyan konstrukciókat kidolgozni, amelyek elősegítik ezt. E cégek számára igazán előnyös a Budapest Bank által kínált kedvezményes kamatozású export-előfinanszírozási hitel, hiszen a piacinál kedvezőbb kamattal juthatnak a terjeszkedésükhöz szükséges forráshoz" – mondta el Tóth Viktor, a Budapest Bank Business (a bank vállalati üzletágának) vezetője.

Az Eximbankkal kötött szerződés által biztosított hitelkeretet a Budapest Bank jelenlegi és jövőbeli kis- és középvállalati ügyfelei egyaránt igénybe vehetik. A hitel feltétele, hogy a vállalkozás tevékenységét minimum egy éve végezze, segítségével pedig az exportszerződések éves értékének akár 85 százaléka is finanszírozható. A hitel minimális futamideje 2 év + 1 nap, maximális futamideje 3 év.

További előny, hogy a hitelnek nincs kamatkockázata, mivel kamata a hitel futamideje alatt fix, így a kamatköltség a teljes futamidőre előre kalkulálható. Emellett az ügyfeleknek árfolyamkockázattól sem kell tartaniuk, hiszen a hitel és a finanszírozott exportbevétel devizaneme azonos (euró).