Bankbotrányok tépázták meg a piacokat

2010. október 15. péntek - 09:31 / Erste-elemzés
  •    

Bankbotrány, és vártnál rosszabb munkanélküliség nyomán esett Amerika tegnap - Új történelmi csúcs az aranyban, enyhe korrekció az olaj esetén - Ázsia: A bankpapírok vezetésével esett a legtöbb index - Erősödik a dollár, gyengül a jen és a forint a reggeli órákban - Kismértékű csökkenésre számítunk, de a nap végére megfordulhat az irány.

Nemzetközi hírek

USA:

– Negatív hangulat uralkodott az amerikai börzéken tegnap, zárásra majdnem pluszba húzták a Dow-t (Dow 0%; S&P -0,4%; Nasdaq -0,2%). Messze a bankok teljesítettek a legrosszabbul egy újabb bankbotrány kirobbanása nyomán. A bankszektor teljesítményét mérő szektorindex 1,8%-ot esett. Rontotta a hangulatot a vártnál rosszabb munkanélküliségi adat is.

– A friss munkanélküli segélykérelmek száma a várt stagnálással szemben 462 ezerre emelkedett, míg a tartós kérelmek 4,4 millió alá estek. Vártnál jobban tágult az USA külkereskedelmi hiánya augusztusban, 46,3 milliárd dollárra. A termelői árak a vártnál nagyobb mértékben 0,4%-kal emelkedtek szeptemberben.

– Rekordmagasságba emelkedett a kilakoltatások száma az USA-ban szeptemberben. A hónap során több mint 100 ezer ingatlan került árverésre, a negyedévben pedig szintén rekordmagas számú 372 ezer ingatlanra jegyeztek elő árverést, és 288 ezer ingatlant foglaltak le.

– A bankok számára már önmagában rossz adat mellé párosult a hír, miszerint fennáll a gyanú, hogy több bank használt szabálytalanul aláírt, vagy hamis, robotok által kitöltött kilakoltatási végzéseket több százezer árverés során. Az ügyvédi szövetség (NAAG) átfogó vizsgálatot tervez az ügyben, mind az 50 állam területén.

– A bankok számára rendkívül komoly büntetéssel fenyegető botrány mélyrepülésnek indította a bankrészvények árfolyamát. A Bank of America 5,2%-ot, a Wells Fargo 4,2%-ot, a JPMorgan 2,8%-ot, a Goldman Sachs 2,0%-ot esett a kereskedés során.

– A JPMorgan vezérigazgatója arról beszélt tegnap, hogy a bank 1,3 milliárd dollár tartalékot képzett bírósági eljárásokra, és büntetésekre a harmadik negyedév során. Hozzátette, hogy a JPMorgan vélhetően büntetést kell majd fizessen az árverezési botrány kapcsán.

– A jelzáloghitel-biztosítók szövetsége (AFGI) múlt hónapban felszólította a Bank of America-t, hogy mintegy 20 milliárd dollár értékben vásároljon vissza jelzáloghiteleket, melyek hibás vagy félrevezető információkon alapulnak. A mostani botrányban e bankóriás veszített legtöbbet részvényárfolyamából.

– A Yahoo! árfolyama 4,5%-os pluszban, 16,1 dolláron zárta a kereskedést, de a nyitás előtti OTC piacon még 10% feletti pluszban is járt az árfolyam (18 dollár felett). A Wall Street Journal szerdai hírei szerint az AOL, kockázati tőketársaságokkal karöltve felvásárolná a technológiai vállalatot. A Microsoft 2008-ban már megpróbálkozott a Yahoo! felvásárlásával, de a cég sikeresen hárította a közeledést, ami után az árfolyam mélyrepülésbe kezdett. A Yahoo! most ismét a Goldman Sachs segítségével harcol az ellenséges felvásárlások ellen.

– A Google és az AMD publikálta tegnap zárás után, negyedéves gyorsjelentését. A Google hozta formáját, és közel 50%-kal tudta növelni egy részvényre jutó eredményét 2009 harmadik negyedévéhez képest. A 7,64 dolláros EPS az elemzői konszenzust is közel 15%-kal múlta felül. Az internetes keresőt működtető mamutvállalat árbevétele a várakozásoknak megfelelően 16%-kal emelkedett.

– Az AMD a tavalyi harmadik negyedéves veszteség után, az idei harmadik negyedévben 15 cent részvényenkénti profitról számolt be, mely jelentősen meghaladja a 6 centes elemzői konszenzust. Az árbevétel 22%-kal emelkedett év/év, az előrejelzett csökkenéssel szemben.

– Ma számos fontos makrogazdasági adat lát napvilágot, továbbá a GE publikálja negyedéves számait.

Olaj és arany:

– Némileg csökkent tegnap, és ma reggel is a kőolaj hordónkénti ára a vártnál jobb készletadatok ellenére. Jelenleg 82,7 dolláron kereskednek a nyersanyag hordójával.

– Az Amerikai Energiaügyi Hivatal tegnap délután publikálta a múlt heti készletadatokat. A várt 1,5 millió hordós emelkedéssel szemben 416 ezer hordóval csökkentek a kőolaj készletek. Benzin terén 1,77 millió hordós volt a raktárkészletek szűkülése a várt 1,5 millió hordós csökkenéssel szemben.

– A dollár némi erősödése ma reggel azonban megállította az eddig a gyenge dollár által repített olajárfolyamot.

– Az arany esetében azonban csupán minimális a korrekció, tegnap pedig ismét új történelmi csúcsot láthattunk, 1.387 dolláron.

Távol-Kelet:

– A Shanghai Composite kivételével a negatív tartományban vannak az indexek (Nikkei -0,9%, Hang Seng -0,4%, Shaghai Composite +2,3%, Kospi +0,2%, All Ordinaries -0,2%). Elsősorban a pénzügyi részvények húzták le az indexeket, de a nyersanyagpapírokban is megindult a profitrealizálás az elmúlt napok emelkedése után. A befektetők óvatosak voltak Ben Bernanke Fed elnök ma délutánra beharangozott beszéde előtt.

– Amerikai mintára nyomás alá kerültek a bankok (ANZ -1,1%, Westpac -0,9%, Korea Exchange Bank – 0,4%).

– Japán harmadik legnagyobb bankja, a Mizuho Financial Group 3,3%-ot veszített értékéből, mivel sajtóhírek szerint 24,6 milliárd dollár értékű részvénykibocsátásra készül annak érdekében, hogy tartani tudja a  tőkekövetelményeket. A három legnagyobb japán bank összesen 2000 milliárd jen kibocsátást hajthat végre a 2013-tól érvényes új tőkekövetelmények teljesítése érdekében.

– A japán exportőrök még mindig az erős jent nyögik. A japán fizetőeszköz ugyanis újabb 15 éves csúcsra, 80,89-re erősödött a dollárral szemben.

Devizák:

– A dollár a tegnapi kereskedés során újabb mélypontra gyengült (1,4122), majd a reggeli órákban korrekció indult, az 1,40-es szintet tesztelte vissza a kurzus.

– A jen még mindig szárnyal, tegnap újabb csúcspontra erősödött (80,9), és a hajnali kereskedésben 81,5-ig korrigált vissza.

– Tegnap volatilis napja volt a forintnak, összességében gyengülést láthattunk, mely a reggeli órákban is folytatódott. A 200 napos mozgóátlagot tesztelte vissza az árfolyam.

Határidős piacok:

– Enyhe pluszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Szép kitörést láttunk a DAX-tól, ha nem is túl nagy, de megfelelő (1,5%) elrugaszkodással a szinttől. Viszont ma elkezdődhet ebben az indexben is egy korrekció, amely negatívan hathat a mi piacunkra is. Ugyanakkor a piacoknak a délután folyamán újabb lendületet adhat két beszéd. A Fed elnöke negyed háromkor Bostonban a monetáris politikáról fog beszélni, míg két órakor a Fed egyik tagja, Lockhart beszél a gazdasági kilátásokról Atlantában. Ráadásul még számos adatra is számíthatunk fél háromkor, vagyis a kora délután jelentős izgalmakat ígér. Így nem lennénk meglepve, ha a befektetők óvatos kereskedéssel kezdenék a napot.

Rövid hírek

– Hernádi Zsolt MOL elnök és Orbán Viktor tegnap átadta a Magyarországot Romániával összekötő gázvezetéket. A vezeték teljes hossza 109 km, és évente 1,75 milliárd köbméteres kapacitású. A 47 km-es magyar szakasz költsége 33,3 millió euró volt. A hír nem lesz hatással a MOL árfolyamára. Az átadóünnepség után Hernádi Zsolt a néhány napja bejelentett válságadóval kapcsolatban azt is elmondta, hogy nem érte váratlanul, és úgy látja, hogy a gazdaság szempontjából szükséges a bevezetése. Azonban nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arra vonatkozóan, hogy mekkora összeg terheli majd a MOL-t. Hozzátette, hogy a makrogazdaság stabilitása jelentősen kedvezőbb hatással lehet a MOL részvényárára, mint a különadó negatív hatása. Hernádi Zsolt megjegyezte, hogy a különadó kivetését többnyire már beárazták a piacok.-

Bankszektor: A kormány 100 milliárd forintnyi alárendelt kölcsöntőkét kíván nyújtani a takarékszövetkezeteknek a kis- és középvállalati hitelezés erősítésére, melynek eredményeként a jelenlegi 5-6%-os piaci részesedésüket akár meg is háromszorozhatják. A hír enyhén negatív az OTP-re nézve, de árfolyamhatásra nem számítunk. Az FHB-t a hír nem érinti, mivel a bank nem igazán aktív a kis- és középvállalati hitelezésben.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.