Bankadó után: megugrottak a díjak

2010. október 29. péntek - 20:37 / piac-profit.hu
  •    

A bankadó bevezetése jelentősen növelte a hitelekhez és pénzforgalmunk bonyolításához kapcsolódó díjakat, míg a magatartási kódex aláírása csak kismértékben drágította a banki termékeket - derül ki a Bankometer.hu friss elemzéséből. Az internetbankot használók járnak a legjobban.

Az elmúlt év során két esemény biztosan minden bank életére komolyan hatással volt: ilyen a magatartási kódex aláírása, valamint a bankadó bevezetése. A független pénzügyi összehasonlító portál szakértői utánajártak, hogy a változások mennyire érintik a banki ügyfeleket – 24 magyarországi bank számlavezetéshez kapcsolódó kondícióinak, valamint a hitelekhez kapcsolódó díjak alakulását vizsgálták az elmúlt 13 hónapban.

Szembetűnő díjemelkedések

Az elemzés alapján a hitelek kezelési költsége 2009 végén átlagosan 3%-kal, majd további 2,4%-kal emelkedett, a folyósítási díjban ennél jóval kisebb elmozdulás tapasztalható. Szembetűnő, hogy a bankadó bejelentését követően mindkét díjtétel közel 10%-os, vagy azt meghaladó mértékben növekedett, miközben a kezelési költség 2010 szeptemberében 10%-kal csökkent. A számlákhoz kapcsolódó díjak alakulását tekintve 2010 elején az átlagos díjak 3-5%-os emelkedése látszik, az év folyamán kisebb kilengéseket leszámítva tavasszal 5% körüli csökkenés következett. „Idén szeptemberben jelentősen, közel 12%-kal növekedett a számlavezetés átlagos díja. A díjemelkedés ideje kísértetiesen egybeesik a bankadó befizetésének időpontjával." – emelte ki Veres Mátyás, a portált üzemeltető cég ügyvezetője.

Megbízási díjak: bankadó után emelés

Az előző év végén a bankfiókon keresztül bonyolított megbízások díjának növekedése volt jellemző – több ízben 10%-ot megközelítő mértékben, majd az előző év vége felé az internetes átutalások díja is feljebb kúszott. Nyárig nem történt jelentősebb díjváltozás, majd az átutalások esetében még a bankadó bejelentése előtt 20%-ot meghaladó árcsökkenést, míg a bejelentést követően 30%-ot meghaladó emelkedést figyelhetünk meg.

Az internetes bankolás költségei annak ellenére is minden esetben jelentősen kedvezőbbek, hogy a világhálón indított átutalási megbízások díja nagyobb mértékben emelkedett. A fióki tranzakciók díja akár két-háromszorosa is lehet az internetes bankolás költségének, így előbbit a pénzintézetek már nehezebben tudják emelni. A Bankometer.hu szakértőinek javaslata szerint banki költségeinket azzal csökkenthetjük leginkább, ha minél több esetben intézzük pénzügyeinket internetbankon keresztül."