Baljós árnyak a világgazdaság felett

2013. október 16. szerda - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Még mindig nem sikerült megállapodni az amerikai költségvetésről és vészesen közeleg a határidő, amikor az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik. Ennek katasztrofális hatása lenne a világgazdaságra.

Egy amerikai film végkifejletén izgulhatunk. Van ebben minden, hiszen a rendező a helyzet magaslatán áll, jól megtanulta az összes giccses fordulatot. Most éppen a negatív főhős csapatában támadt zavar, hiszen azok egy része ki akart egyezni a jókkal, de a csapat egy része megmakacsolta magát. Igen, a rosszakra vonatkozó leosztás most a republikánusoknak jutott, legalábbis a közvélemény kutatások adatai szerint. Persze tudjuk, hogy az amerikai filmek mindig „Happy End”-del végződnek.

A költségvetési plafon esetében is általában ez történt az elmúlt cirka 100 esztendőben. Pedig átlagosan majd minden évre jutott egy ilyen vita, csak alig hallottunk róla. Persze az is igaz, hogy a válság előtt oly alacsony volt az amerikai államadósság (a GDP 50 százaléka alatt), hogy akkoriban ritkábban kényszerültek hasonló lépésre. Mindenesetre a piacok borítékolják az amerikai filmek szokásos végét, vagyis azt gondolják, hogy a tegnap este újrakezdett tárgyalások ma sikert hoznak a republikánusok azon köreiben is, akik az előző javaslatot végül elutasították. Az idő vészesen fogy: október 17-én elméletben fizetésképtelenné válik az Egyesült Államok. A gyakorlatban még marad néhány nap mozgástér, de ez a nemzetközi piacok szempontjából már nem sok jót ígér.

Ezt gondolják még annak ellenére is, hogy a Fitch tegnap negatív kilátással látta el az amerikai államadósságra vonatkozó AAA adósbesorolást. Így az indexek szokatlan módon csak az USA-ban csökkentek tegnap, és ott sem hatalmas mértékkel. Viszont Ázsiában már vegyes volt a mozgás, nulla körül szóródtak az eredmények. Így Európában és itthon is hasonló eredményre számítunk, azaz kis csökkenés lehet a piacokon a mai napon.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

Nem sokáig tartott ki a jókedv a tengerentúli piacokon, továbbra is a költségvetésről és az adósságplafonról szóló viták borzolták a befektetők kedélyeit (Dow -0,87%, Nasdaq -0,56%, S&P500 -0,71%). A legutóbbi tervezet szerint február 7-ig megemelnék az adósságplafont, január 15-ig pedig feloldanák a kormányzati leállást. A republikánusok a határidőkkel egyetértenek, de további módosításokat javasolnak, amit azonban a Fehér Ház elutasított.

A Fitch Ratings tegnap piaczárás után azt közölte, hogy negatív figyelőlistára tette az Egyesült Államok legjobb „AAA” besorolását. A döntés hátterében az adósságplafon körüli viták állnak. A New Yorki feldolgozóipari index a vártnál rosszabb lett, 6,3 pontról 1,5 pontra csökkent a mutató, miközben az elemzők 4,5 pontra számítottak.

A Citigroup harmadik negyedéves eredménye valamelyest elmarad az elemzői várakozásoktól. A bank árbevétele 18,2 milliárd dollár lett, alulmúlva a 18,5 milliárd dolláros várakozást. Az egy részvényre jutó eredmény pedig 1,02 dollár volt, a várt 1,04 dollárral szemben. A vártnál gyengébb teljesítmény részben a kötvényforgalomból származó bevételek 26%-os visszaesésének tudható be. A bevételek csökkenését költségcsökkentéssel próbálta ellensúlyozni a Citigroup. A papír árfolyama 1,5%-ot esett tegnap.

-A Coca-Cola részvényenkénti tisztított profitja 53 cent volt a harmadik negyedévben, ami megfelel a piaci várakozásoknak, és 2 centtel magasabb a tavalyi eredménynél. Az árbevétel pedig 12,03 milliárd dollár lett, ami enyhén alulmúlta a várakozásokat, és 2,5%-kal rosszabb a tavalyi számoknál. A csökkenő árbevételt az erősödő piaci versennyel magyarázta a vezérigazgató. Az árfolyam 0,7%- os mínuszban zárt tegnap.

Az Intel piaczárás után publikált eredménye jobb lett a várakozásoknál, a részvényenkénti profit 58 cent lett az 54 centes várakozásokkal és a 60 centes bázissal szemben. Az árbevétel az előrejelzésekkel összhangban 13,5 milliárd dollár volt. A szerver chipek forgalmának 12%-os bővülése tudta ellensúlyozni a számítógép chipek forgalmának csökkenését. A menedzsment azonban beszállítói problémákra figyelmeztetett, ezért a részvény 2%-ot csökkent zárás után.

A Yahoo! piaczárás után 34 centes részvényenkénti profitot jelentett, ami 1 centtel magasabb a várakozásoknál és 1 centtel elmarad a bázistól. Az erősödő piaci versenyt az Alibaba-ban lévő 24%- os részesedés tudta ellensúlyozni, amely növekvő nyereséget jelentett. Az árfolyam 1,7%-ot emelkedett zárás után.

Európa

A nyugat-európai piacok jó hangulatban zárták a kereskedést (FTSE100 0,64%, DAX 0,92%, CAC40 0,78%). A német ZEW index 3 és féléves csúcsra, a várt 49,6 pont helyett 52,8 pontra emelkedett októberben. Az eurózónára vonatkozó mutató 58,6 pontra javult 59,1 pontról.

Olaj, arany

Délután emelkedésnek indult az arany árfolyama, ahogy a piacok megijedtek attól, hogy továbbra sincs megállapodás Amerikában. Az arany árfolyama 1272,40 dollárról 1282,38 dollárra emelkedett tegnap. A WTI típusú kőolaj árfolyama 102,19 dollárról 101,21 dollárra csökkent.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

A forint árfolyama a 200 napos mozgóátlagot közelíti és a tegnapi nap eleji jelentős forintgyengülés a nap második felére megállt. Az EURHUF 296,11-es árfolyam mellett fejezte be tegnap a kereskedést.

A 20 napos mozgóátlag alá esett tegnap délelőtt a dollár árfolyama, majd a délutáni, illetve esti órákban egy dollárgyengülés volt látható, miután továbbra sincs megállapodás Amerikában. Azonban még így is a 20 napos mozgóátlag alatt sikerült zárnia, az árfolyam a nyitó 1,3561-es értékről 1,3524- ig csökkent.

Távol-Kelet

A Shanghai index 1,7%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot esett ma, míg a Nikkei értéke csak minimális mértékű elmozdulást mutatott. Az ázsiai piacok gyenge teljesítménye mögött elsősorban a globális félelem áll, miután Amerikában továbbra sem sikerült megegyezni sem az adósságplafon megemeléséről, sem pedig a kormányzat újraindításáról.

A shanghai tőzsdén látott méretes eséshez hozzájárult, hogy a befektetők már most aggódva várják a pénteken publikálandó harmadik negyedéves GDP számokat.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok kis pluszban tartózkodnak, míg az európaiak a negatív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”