Az IMF tárgyalásokra figyel a forint árfolyama

2012. július 17. kedd - 09:23 / Erste-elemzés
  •    

Az IMF tárgyalások kimenetelétől függ, hogy merre indul el a hazai deviza árfolyama a nap folyamán. A tőzsdeindexeket inkább a Fed újabb gazdaságélénkítő programjába vetett hit mozgathatja.

Tegnap jó adatokat láthattunk a Citigrouptól, viszont rosszat az amerikai kiskereskedelmi forgalomban. Pont az utóbbi az, amely tegnap lehúzta az indexeket, ma pedig felhúzza. Legalábbis a rossz- (vagy netán jó-) nyelvek szerint. A rossz amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat tovább növelte a reményeket, hogy Ben Bernanke, a Fed elnöke, a mai, féléves kongresszusi meghallgatásán valamiféle további élénkítésre tesz utalást. Ennek pedig örülnek a befektetők. Persze ha az árfolyamokat nézzük, akkor azt is mondhatjuk, hogy tegnap a pénteki nagy emelkedés korrekcióját láthattuk és ez ma folytatódik az elmúlt két hét lejtmenetét követően. Így ma a BUX is megküzdhet a két hetes mozgóátlaggal és elindulhat a 200 napos mozgóátlag felé, amely immár nem csökkenő, hanem emelkedő módban van.

Devizák:

Az amerikai QE3-ról szóló felerősödő pletykák következtében a kezdeti nyitó 1,224 körüli szinthez képest 1,23 közelébe gyengült a dollár az euróval szemben. A tegnapi nap folyamán a forint piacára már a kivárás volt a jellemző, a piacok már a mai IMF tárgyalások megkezdését várják. Ennek megfelelően a nap egészét nézve csak átmeneti kilengések láthatóak, de összességében minimális változásoknak lehettünk csak szemtanúi, melynek következtében 287,78-ról 287,81-re változott az árfolyamjegyzés.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Napon belül többször váltottak irányt a tengerentúli indexek, de zárásra pirosba fordultak a mutatók (Dow -0,39%, Nasdaq -0,4%, S&P500 -0,23%). A rossz hangulat a gyenge makroadatoknak volt köszönhető, a júniusi kiskereskedelmi forgalom 0,5%-kal esett vissza az előző havi 0,2%-os csökkenést követően, míg a konszenzus +0,2% volt. A New Yorki feldolgozóipari index júliusi értéke jobb lett a várakozásoknál, 2,29 pontról 7,4 pontra emelkedett. Az elemzők 4 pontra számítottak. A szektorindexek közül az ipar (-0,7%) volt a nap vesztese, a nyertes oldalon az energiaszektor (0,3%) állt.

A Fed elnöke ma kezdi félévente esedékes meghallgatását a kongresszus előtt, az onnan érkező híreket pedig árgus szemekkel figyelik majd a befektetők. A piac azt várja, hogy Bernanke hátha tesz utalást az újabb mennyiségi enyhítésre vonatkozóan. A Citigroup tegnap délután publikálta második negyedéves számait. A profit 2,9 milliárd volt, ami 1 dolláros részvényenkénti nyereségnek felel meg, szemben a 89 centes várakozással. A bevétel azonban alacsonyabb lett az elemzői várakozásoknál, 18,76 milliárd dollár helyett 18,4 milliárd dollárra rúgott. A papír árfolyama 0,6%-kal emelkedett.

Ma Intel, Goldman Sachs, Yahoo! és a Coca-Cola publikálja negyedéves jelentését. Ezeken kívül ipari termelés, és NAHB házárindex adatokat láthatunk az USA-ból.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Egyhangú volt a kereskedés tegnap az arany piacán, egy szűk sávban oldalazott a kurzus, végül nulla elmozdulás mellett, 1.589 dolláron zárta a kereskedést. Tovább száguld az olaj árfolyama, a 87 dolláros nyitást követően felfelé vette az irányt, és 88,4 dolláron zárta a kereskedést.

Távol-Kelet:

Az összes jelentős ázsiai tőzsdeindex emelkedik a reggeli kereskedés folyamán. Kiemelkedően jól teljesít a Hang Seng index, ami nagymértékű emelkedéssel kezdte a napot, és ezután sem váltott irányt és 1,66%-ot emelkedett. A Nikkei és a Shanghai index valamennyivel visszafogottabb teljesítményt mutat, 0,62%-os és 0,29%-os növekedésükkel.

Az emelkedés hátterében az áll, hogy a piac a Ben Bernanke-tól a Fed elnökétől azt várja, hogy döntés szülessen valamilyen monetáris könnyítést célzó programról. Illetve a várakozások szerint a kínai jegybank is csökkenteni fogja a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát a gazdaságélénkítés érdekében.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.