Erősödik a forint, a lélektani határt is áttörte

2012. június 06. szerda - 10:28 / Erste-elemzés
  •    

Hosszú vesszőfutást követően kis megnyugvás jött a makrogazdasági adatok terén. A nyugati tőzsdék emelkednek, a forint is erősödött, a javuló piaci hangulatban az ausztrál gazdaság kiugróan jó eredményének is része van.

A májusi szolgáltatóipari beszerzési menedzser index az USA-ban kissé jobb lett a várakozásoknál. Ráadásul az ausztrál gazdaság is megtáltosodott, s a negyedik negyedévi 2,5%-os növekedést követően (revideált 2,3%-ról) 4,3%-kal száguldott az idei első negyedévben. Ez most örömmel tölti el a befektetőket. Azért annyi érdekesség van a dologban, hogy emlékeink szerint a 2008-2009-es krízis során Ausztrália volt az első, amely a depresszióból való kilábalás jeleit mutatta. Ha a forgatókönyv most is hasonló, akkor érdemes vételi pozíciókban gondolkozni – áll az Erste Befektetési Zrt. reggeli piaci elemzésében.

Devizák:

A forint egy szűk sávban oldalazott a tegnapi kereskedésben, látványos mozgásról nem beszélhetünk. A hajnali nyitásban a tegnapi zárószint körül kezdett a hazai fizetőeszköz, és minimálisan erősödik. Reggel kilenc óra után a magyar deviza 300,61-en ált az euróval szemben, a reggeli órákban a forint nem tudta még bevenni a lélektani határnak tekinthető 300-as ellenállási pontot. A nemzetközi hangulat azonban sokat javult a hét elejéhez képest, így a 10 óra magasságában már 299,85-ön kereskedtek a magyar devizával a bankközi piacon. Az EUR/USD árfolyama korrigált, vagyis a dollár erősödött tegnap 1,245-ig. A reggeli kereskedésben megfordult a hangulat és újra gyengül a tengerentúli deviza, közelíti a 1,25-ös szintet.

Erste Befektetési Zrt
Erste Befektetési Zrt

USA, Európa:

Felfelé vették az irányt a vezető tengerentúli indexek, és emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,22%, Nasdaq 0,66%, S&P500 0,57%). A pénzügyi szektor teljesített a legjobban az USA-ban, a JP Morgan, a Bank of America és a Morgan Stanely is 3-4%-os pluszba lendült a nap végére. Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 53,5 pontról 53,7 pontra emelkedett, így a várakozásokat túltejesítette. Újabb mélypontra zuhant tegnap a Facebook árfolyama, 4,3%-os esést követően 25,87 dolláron zárta a napot.

Az európai piacokat elkedvetlenítette a spanyol pénzügyminiszter tegnap reggeli kijelentése, hogy gyakorlatilag kiszorultak az állampapírpiacról. A G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a tegnapi telefonos konferenciájukon a pénzügyi és fiskális unió létrehozásában eddig elért eredményeket beszélték meg, és abban állapodtak meg, hogy összehangolt lépéseket tesznek a válság kezelésére. A Moody’s éjszaka bejelentette, hogy több európai bank adósminősítését lerontja (pl. Unicredit, Raiffeisen, Erste). Délután 13:45-kor az EKB tart kamatdöntő ülést, ahol a kamat 1%-on tartását várják az elemzők.

Erste Befektetési Zrt
Erste Befektetési Zrt

Olaj, arany:

1.620 dollár környékén oldalazott tegnap az arany árfolyama. A reggeli kereskedésben erőre kapott a kurzus, de az 1.630 dolláros szintet egyelőre nem sikerült áttörnie. A kőolaj oldalazással zárta a kereskedést 84,3 dolláron, és reggel ismét emelkedni tudott 84,9 dollárig. Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja a benzin- és kőolaj készletek alakulását. Kőolaj terén 500 ezer hordós csökkenésre, benzin terén pedig 950 ezer hordós emelkedésre számítanak az elemzők.

Távol-Kelet:

Ázsiában pozitív a hangulat, a japán tőzsde vezeti az emelkedést (Nikkei 1,73%, Hang Seng 1,04%, Shanghai 0,03%). Az ausztrál GDP meglepte a piacokat, az első negyedévben 4,3%-kal bővült a gazdaság, miközben az elemzők 3,3%-ot vártak (az előző negyedévit pedig 2,35%-ról 2,5%-ra módosították).

Határidős piacok:

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.