Az őszi hangulat a piacokra is rányomta a bélyegét

2014. szeptember 16. kedd - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Most éppen a Nasdaq-ba adtak bele, amely eddig szépen vezette a piacokat. Ez is inkább az általános gyenge hangulatot erősíti. Különben is, jön az október, amely szakértők szerint az armageddon időszaka.

Kép: SXC

Tegnap a Nasdaq esését azzal magyarázták, hogy az Alibaba IPO kapcsán az alapkezelők elkezdtek kézpénzt gyártani (eladni technológiai részvényeket), hogy legyen a kibocsátásba mit berakni. Persze ez csak részben igaz, hiszen amúgy is érik a korrekció. Ja,és majd elfelejtettük, most egy kicsit elkezdtek félni a Fed- től is, amely ma kezdi meg kétnapos ülését. A találkozó előtt jól bele is adtak az amerikai hosszú kötvényekbe, amely tegnap már picit korrigált.

A DAX esetében az index tendál a 200 napos mozgóátlag, mint természetes támasz felé. A tegnapi emelkedés csak a szokásos tánc része volt. A BUX-ban is jöhet valami hasonló annak ellenére, hogy a magyar index jól tartja magát. Mindig más viszi a stafétát. Tegnap a MOL volt soron a Goldman felminősítés után, ma pedig a Wood rukkolt elő egy tartás ajánlással a Magyar Telekom-ra, ami eddig eladáson volt nála. Összességében ma is inkább irány nélküli kereskedésre számítunk, amely valószínűleg egy kis csökkenésben nyilvánul meg.

USA

Piacnyitás után a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq index nagyot esett, és zárásig nem sikerült javítania a negatív teljesítményen. Az S&P500 index oldalazással zárta a kereskedést, miközben a Dow Jones mérsékelten emelkedni tudott (Dow 0,26%, Nasdaq -1,06%, S&P500 -0,08%).

A New York-i feldolgozóipari menedzserindex közel 5 éves maximumra kapaszkodott augusztusban. A mutató 27,5 pontra emelkedett, lényegesen meghaladva a 16 pontos várakozásokat.

Az ipari termelés 0,1%-kal csökkent augusztusban a tengerentúlon, ami azért is kedvezőtlen, mert február óta nem láthattunk visszaesést. Az ipari termelés 0,2%-kal bővült az előző hónapban, miközben a piac 0,3%-ot várt.

Több mint 4 millió darab előrendelés érkezett az új iPhone készülékekre, ami mindenkori rekordnak számít. Az értékesítésekkel kapcsolatban azonban kedvezőtlen hírek is napvilágot láttak, a nagy kereslet miatt a korábban vártnál csak hetekkel később fognak az üzletekbe kerülni az új készülékek. Kínában csúszik az iPhone6 készülékek bevezetése, mert a társaságnak nem sikerült megállapodnia a hatóságokkal, így valószínűleg idén már nem kerülnek a boltok polcaira az okostelefonok.

A tegnapi spekulációkat követően mára hivatalossá vált, hogy az Alibaba megemelte az IPO árazási sávját. A korábbi 60-66 dolláros sávot 66-68 dollárra emelték, így a tőzsdei kibocsátás értéke 21,8 milliárd dollárra emelkedett, míg a 68 dolláros ár 167,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációra értékeli a céget. A megemelt ársáv ellenére is fairnek tartjuk a részvények értékeltségét, főként, ha figyelembe vesszük, hogy az elemzői várakozások szerint az eredmény a 2015 márciusával záruló üzleti évig 50%-kal emelkedhet év/év alapon. A megemelt ár nagy keresletre utal, amiből például a Yahoo is tud profitálni, ami 22,4%-os részesedésével az Alibaba egyik legnagyobb tulajdonosa.

Fontosabb makrogazdasági adatot nem publikálnak a tengerentúlról, de egy gyorsjelentés érkezik, az Adobe publikálja harmadik negyedéves számait. A piac a holnapi kamatdöntő Fed ülést várja.

Európa

Az európai piacok a kora reggeli mínuszos nyitásból talpra álltak, igaz így is csak nettó nulláig tartott az emelkedés. Kivételt a CAC 40 index jelentett 0,3%-os esésével. Petro Porosenko ukrán elnök hajlandó lenne három évre független önkormányzatot és különleges jogokat adni Donyeck és Luhanszk megyének, ha ukrán fennhatóság alatt maradna. A tervezet ezen kívül amnesztiában részesítené a harcokban résztvevő feleket. Elképzelhető, hogy már a héten szavaz az indítványról a parlament.

Az Európai Parlament ma délelőtt vitatja meg az ukrajnai eseményeket, majd délben szavaz az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodásról. Vlagyimir Putyin már korábban hangoztatta, hogy egy ilyen lépés nem feltétlen előnyös Ukrajnának. A 18 tagú euró csoport pénzügyminiszterei szerint a munkát terhelő adókat csökkenteni kellene. A holland pénzügyminiszter szerint az EKB monetáris politikája mellett szükség van a költségvetési politika, a szerkezeti reformok és a beruházás ösztönzésére.

Az OECD az euró övezet gazdasági növekedésére még májusban megfogalmazott 1,2%-os értékét 0,8%-ra vágta vissza az alacsonyabb inflációs környezetnek és a geopolitikai feszültségek okozta növekedési kilátások csökkenésének köszönhetően.

Olaj, arany

A WTI 92,6 dollárra emelkedett ma reggel. A piac a heti amerikai kínálati és készlet adatra vár, ami megmutatja, hogy milyen erős az USA üzemanyag kereslete. A piaci várakozás 1,5 millió hordó csökkenés. A piac emellett a mai orosz-OPEC találkozó kimenetelére is vár, mivel egyes vélemények szerint összehangolt beavatkozásra lehet szükség a 100 dollár alatti árak emelése érdekében.

Az arany 1.235 dolláron maradt, lényegében a tegnapi árszint körül. A piac a mai Fed találkozó kimenetelére figyel. Valószínű, hogy a Fed nem változtat álláspontján, és folytatja az eszközvásárlás visszavonását, illetve jövőre akár kamatot is emelhet.

Devizák

Egy sima, egy fordított napja volt az EUR/USD-nek. A pénteki 1,2900-es szintekről történő emelkedés 1,2970-ig tartott. Ezt a mozgást tegnap visszafelé tette meg a kurzus. A két napos Fed ülés előtt érdemes lehet inkább a dollár erősödésére fogadni. A forint erősödésének hála az EUR/HUF jegyzése a 315-ös szintekről 314-ig esett, azonban a ma reggeli kereskedést már a 314,60-as szintek környékén kezdheti meg.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,8%-ot csökkent. Augusztusban 14%-kal maradt el a Kínába beáramló működő tőke (FDI) értéke az egy évvel korábbi értéktől. A mostani visszaesés enyhe javulás a júliusi 16,9%-os eséshez képest, de így is bőven elmarad a 0,8%-os növekedési várakozástól. Augusztusban 7,2 milliárd dollár áramlott be a kínai gazdaságba. Az elmúlt néhány hónap folyamatosan érkeztek a gyenge FDI adatok Kínában, ami mögött a multinacionális vállalatok ellen indult tömeges trösztellenes vizsgálatok állhatnak.

Hongkongban a legmagasabb, 8-as erősségű tájfun miatt törölték a délelőtti kereskedést a tőzsdén, így csak rövidített nyitva tartás volt. A japán jegybank elnöke ma ismételten megerősítette korábbi kijelentéseit, miszerint a moderált ütemű növekedés fennmaradására számít, fenntartják az eszközvásárlási programot, és ha a jegybank céljainak eléréséhez szükséges, akkor újabb lazító intézkedésekről fognak dönteni.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor