Az oroszok viszik a Krímet, a befektetők a pénzüket

2014. március 17. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A krími parlament szavaz az Oroszországhoz való csatlakozásról, míg az EU szankciókat léptet életbe. Persze ezek a szankciók valószínűleg csak a számlák befagyasztásáról fognak szólni, és az energia ellátást nem fogják érinteni.

Egyre feszültebb a helyzet Ukrajnában – Kép: MTI

A DAX index pénteken kevesebb, mint 100 pontra megközelítette a 200 napos mozgóátlagot, ahonnan erőteljesen emelkedett, és visszamászott a 9.000 pont fölé. Mindezt aközben tette, hogy a hétvégén fontos esemény történt. Persze lehetett borítékolni a végeredményt. Nagy többséggel, 95 százalékkal Oroszország mellett döntöttek a Krímben. A tatárok bojkottálták a szavazást, és amúgy is furcsa dolgokat lehetett hallani. (pl. bizonyos helyekre „bárki” bemehetett szavazni). A szavazás eredményét az EU országai, USA, Kanada, stb. nem ismerte el. Így ma két esemény várható. A krími parlament szavaz az Oroszországhoz való csatlakozásról, míg az EU szankciókat léptet életbe. Persze ezek a szankciók valószínűleg csak a számlák befagyasztásáról fognak szólni, és az energia ellátást nem fogják érinteni. Az utóbbinak lenne negatív hatása, de mostanra két állítás igaz: (i) Európa megsínylené ugyan, de nem olyan mértékben, mint néhány évvel ezelőtt. (ii) Oroszország a baráti Kína felé csoportosítaná át a szállításokat, ám egy ilyen jellegű szankció kétes kimenetelű lenne. Vagyis az oroszok vitték a Krímet.

A részvényeket a félelmek vitték lefelé. Az orosz-ukrán válságnak nincs vége, de a részvénypiac szempontjából nagyobb a füstje, mint a lángja (legalábbis, ha a profitkilátásokra tekintünk). Nyilván a kockázatok növekedtek, de nem olyan mértékben, amely ekkora esést kellett volna, hogy indukáljon a német, vagy akár a magyar piacon. Így mind a két index esetében emelkedésre számítunk ma. A DAX gyakorlatilag a 9.000 pontos támaszról, míg a BUX a 16.000 pontos támaszról fordulhat. Az indexeknek meg kellene néznie innen a 20 napos mozgóátlagot, amelyek 9.547 és 17.446 pontnál találhatók.

USA

A negatív oldalon fejezték be pénteken a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók (Dow -0,27%, Nasdaq -0,36%, S&P500 -0,29%). A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének márciusi előzetes értéke 79,9 pontra esett vissza az előző havi 81,6 pontról. A piac 82 pontra számított, így az adat csak hajszálnyival maradt el a várakozásoktól. A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index márciusi számait és a februári ipari termelési adatot publikálják ma délután.

Európa

Vegyesen mozogtak pénteken a nyugat-európai börzék, a DAX index jól teljesített (FTSE100 -0,39%, DAX 0,42%, CAC40 -0,81%). Az eurózónában februári végleges fogyasztói árindexet publikálnak 11 órakor.

Tegnap megtartották a kitűzött népszavazást Krímben a félsziget hovatartozásáról. A szavazás eredménye nem okozott meglepetést, a népszavazásra jogosultak szinte teljes egésze támogatta, hogy a Krím félsziget csatlakozzon Oroszországhoz. A népszavazás eredményét természetesen nem ismerik el a nyugati hatalmak, és Amerika illetve az Európai Unió már ma újabb szankciókat jelenthet be.

Olaj, arany

– A WTI ma reggel 98,8 dolláron állt, vagyis némileg erősödött a pénteki szintekhez képest. A krími népszavazás (ahol az Oroszországhoz való csatlakozás jelentős többséget kapott) és egy líbiai olajvezeték lezárása ellensúlyozni tudta a gyenge kínai gazdaságról szóló híreket, ami a réz négyéves mélypontra való zuhanását okozta. A fedezeti alapok is csökkentették vételi kitettségüket a WTI-ban, de ez sem tudta megakadályozni a mintegy 60 centes áremelkedést. Az arany 1.380 dollárig tudott nőni a geopolitikai feszültségek és a kínai lassulás miatt.

Devizák

A pénteki kereskedést gyengüléssel kezdte a forint, a 314-es lokális ellenállást áttörve 315,4-ig emelkedett az EUR/HUF devizapár. Még a kora délutáni órákban irányt váltott az árfolyam és a nap további része már komoly forinterősödésről szólt, zárásra 311,7-ig esett a kurzus. Az éjszakai órákban is volt egy rövid ideig tartó kilengés, de reggelre 312,5-nél stabilizálódott a forint, ami mérsékelt gyengülést jelent a pénteki záráshoz képest. A dollár gyengült pénteken az euróval szemben, az 1,387-es nyitást követően 1,392-ig emelkedett az EUR/USD kurzusa. A reggeli kereskedésben 1,388-ig süllyedt vissza az árfolyam.

Távol-Kelet

Az ázsiai piacok vegyesen zártak. A Nikkei és a Hang Seng 0,35% és 0,22%-kal csökkent, miközben a fejlődő piaci indexek a pozitív tartományban zártak (Kospi 0,4%; BSE Sensex 0,16%). A kínai Shanghai index pedig majdnem 1 százalékot emelkedett (0,96%).

Kína +/-1-ről +/-2 százalékra nyitotta a jüan lebegtetési sávját, amelynek köszönhetően egy éves mélypontra gyengült a kínai fizetőeszköz a dollárral szemben. Ez segítheti az exportot, amelynek pozitív hatását láttuk a börze indexben.

A Softbank volt a japán piac sztárja 4,6%-os emelkedéssel, amely az Alibaba amerikai bevezetési eljárás megkezdésének köszönhető. Az Alibabában, amelyet 153 milliárd dollárra értékelnek a piaci szereplők, a Softbank-nak 37%, a Yahoo-nak 24%-a van. Az IPO az elmúlt két év legnagyobb IPO- jának ígérkezik az USA-ban (12,9 milliárd dollár).

Határidős piacok

Alapvetően vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel, de a Dow, az S&P, a Nasdaq és a DAX is a pozitív tartományban van.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor