Az eurózónában a pénz, itthon az akarat hiányzik

2014. április 22. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A vártnál gyengébb lesz a vállalati hitelezés bővülése az eurózónában, az EY felmérése szerint ugyanis még mindig óvatosak a pénzintézetek a hitelkihelyezésekkel kapcsolatban. Itthon bőségesen lenne forrás a beruházni, bővíteni kívánó cégeknek, de még kivárják az NHP újabb könnyítéseinek életbe lépését.

A vártnál alacsonyabb lesz a vállalati hitelek bővülése az eurózónában, itthon kivárnak a vállalkozások – Kép: SXC

„A korábban előre jelzett 1,4 százalékos bővüléshez képest az EY legfrissebb gyorsjelentése már csak 0,5 százalékos növekedést prognosztizál a vállalati hitelek tekintetében 2014-re az eurózónában. A visszaesés hátterében elsősorban az áll, hogy a pénzintézetek a vártnál is nagyobb óvatossággal készülnek az Európai Központi Bank eszközminőségi felülvizsgálatára, az úgynevezett AQR-ra. Mivel a banki hitelezés még idén is csak visszafogott mértékben bővül majd, a cégeknek továbbra is érdemes akár alternatív finanszírozási formákat is fontolóra venniük, ha külső pénzügyi forrásra van szükségük” – mondta Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának igazgatója.

Az EY gyorsjelentése szerint az idei 0,5 százalékos bővüléssel elérheti a 4,4 milliárd eurót a vállalati hitelkihelyezés mértéke az eurózónában. A várakozások szerint jövőre már jelentősebb, 3,8 százalékos felfutással lehet számolni. A vállalatival azonos mértékű bővülés várható idén a lakossági hitelek piacán is, 2015-ben pedig 2,9 százalékos lehet a növekedés ezen a területen. A lakáshitelek piaca ebben az évben 1,5 százalékkal, jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a valutaunióban.

A tavalyi 8 százalékos tetőzés után idén már 7,6 százalékra mérséklődik a nem-teljesítő hitelek aránya az eurózónában. A tendencia jövőre is folytatódik majd, 2015-ben 6,7 százalékra csökkenhet arányuk. Ennek köszönhetően pedig jelentősen javulhat a banki eszközállományok minősége a következő években. További pozitív változást jelent, hogy kétéves visszaesés után idén 4,2 százalékkal növekedhetnek a bankok működési bevételei az eurózónában. A bővülés mértéke jövőre megközelítheti a 8 százalékot – mutat rá az elemzés.

Itthon forrás van bőven, de még kevés a vállalati hitel

Az elmúlt évben a hazai kamatkörnyezet változása a kamatteher mérséklődésén keresztül hatással volt a vállalati hitelpiacra is, az ebből fakadó keresletélénkülés azonban nem volt meghatározó. Ezzel szemben a Növekedési Hitelprogram (NHP) első szakaszának érezhető hatása volt, és az évek óta visszafogott vállalati hitelkeresletet kimozdította a holtpontról. Azonban ez inkább egy egyszeri, semmint tartós hatásnak tekinthető.

Még több pénz exportra
Tovább bővíti exportélénkítési hitelprogramját (ehp) a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank), ezért új, rövid lejáratú hitelterméket vezet be. A fix kamatozású hitelhez 12 pénzintézeten keresztül juthatnak hozzá a cégek.

Hogy javul a helyzet a vállalati hitelpiacon, azt a cégvezetők is érzik. Magyarországon 53-ról 30 százalékra csökkent egy év alatt azoknak a pénzügyi vezetőknek az aránya, akik szerint nehéz vállalati hitelhez jutni – derült ki a Deloitte Magyarország nemrég megjelent felméréséből. A bankkölcsön megítélése is javult: az egy évvel korábbi 4 helyett 16 százalék tartja azt vonzó finanszírozási megoldásnak. A javuló vélekedés részben a csökkenő kamatkörnyezetnek és ezzel együtt olcsóbbá váló bankhiteleknek köszönhető. A tőkeemelést, mint finanszírozási formát ugyanakkor még kevésbé tartják vonzónak, mint egy évvel ezelőtt, amit részben a finanszírozás egyéb eszközeinek kedvezőbb megítélése, valamint a folyamatosan változó szabályozói környezet magyaráz.

A Piac & Profit szakértője segít felkészülnünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a hitelkérelem!

Sajnos a vállalkozások beruházási hajlandósága, ezzel a hitelek keresleti oldala továbbra is alacsony, és a banki különadók sem segítenek a pénzügyi szektor hosszú távú stabilizálásában. A szabályozói környezet pozitív vagy negatív változása ebben a kiélezett helyzetben könnyen a banki stratégiák átalakításához vezethet, ami értelemszerűen a portfóliók újabb átrendeződését vonja majd maga után.

Egyelőre kivárnak a vállalkozások

„A Növekedési Hitelprogram (NHP) 2014. május 1-jétől életbe lépő módosításai szerint a forgóeszközhitelek maximális futamideje az eddigi egy évről három évre emelkedik, illetve a beruházási hitelek lehívásának végső határideje idén év vége helyett 2015. június 30-ra tolódik. Az említett változásokat a K&H is javasolta az MNB számára, mivel az eddigi tapasztalatok és ügyféltárgyalások alapján mindkettőre nagy igény van a cégek részéről” – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

A Növekedési Hitelprogram új feltételeiről itt olvashat részletesebben!

„A forgóeszközhitel futamidejének kibővítése azért is elsődleges fontosságú, mivel az NHP első szakaszában a forgóeszközhitel maximális futamideje még 10 év volt, és csak a második szakaszban csökkent mindössze egy évre. Márpedig nagyon sok esetben a cég likviditás menedzsmentjéhez és gazdasági tevékenységéhez jobban illeszkedik a hároméves futamidő, mint az éven belüli forgóeszközhitel. Ezzel az ügyfelek hosszabb távon is fedezni tudják forgóeszköz igényüket, abban az időszakban is, amíg a beruházás megtérül” – mondta el a szakember.

Hogy válasszunk vállalati hitelt?
A hitelezés helyzete az elmúlt hónapokban érdemben változott, s a közeljövő e trend folytatódását ígéri. Jól érzékelteti ezt a kereskedelmi bankok vállalkozóknak szóló kínálatának alakulása: nemcsak a kínált termékek száma nőtt, hanem azok sajátosságai is jobban igazodnak a vállalkozók igényeihez, egyszerűbb, jobban áttekinthető módozatok jelentek meg, csökkent az elbíráláshoz kapcsolódó adminisztráció.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek