Az erős dollár áldozatai: a cukor és a kávé

2015. március 14. szombat - 12:03 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentősen esett a cukor és a kávé árfolyama is a nemzetközi piacokon tapasztalható meredek dollárerősödés következtében. Az amerikai deviza szárnyalása azonban hamarosan megáll és ha megáll, akkor hirtelen fog megállni – figyelmeztetnek a szakértők.

Kép: Freedigitalphotos.net

A hét közepén az arany ára kicsit feljebb mozdult, miután zsinórban nyolc napon keresztül csökkent. Az arany ára az aranystandard megszűnése óta maximum kilenc napig esett egyhuzamban, és az is 1973 augusztusában történt. A gyengélkedés, illetve a túladott helyzet oka a dollár töretlen emelkedése volt.  A mezőgazdasági termékek, például a cukor és a kávé is megszenvedte a dollár erősödését, a piacon tapasztalható gyengélkedés azonban csak részben a dollár „bűne” a brazil reál összezuhanásának is „köszönhető”, amelynek hatása ötvöződött a javuló gazdasági növekedési kilátásokkal. Az esés élvonalában az arabica kávé állt (2.3%-os áresés egy hét alatt), az elmúlt pár napban viszont a robusta kávé is lekövette az áresést (3,4%-os esés egy hét alatt) – írta Ole Hansen a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója.

Ha megáll, akkor hirtelen fog megállni

A dollár erősödése néhány lokális piacon megtorpant, miután a kockázatviselési hajlandóság mérséklődött. A mérséklődés egyik fő, sőt mondhatni legjelentősebb oka a dollár töretlen erősödési hulláma volt, ami, ha jelenlegi ütemében folytatódik, veszélybe sodorhatja a nemzetközi piacok stabilitását.

A feltörekvő piaci devizákat a közelmúltban a piac erőteljesen adta, az idegesség pedig az elmúlt napokban átterjedt az amerikai részvényekre is, mert már sokan aggódnak amiatt, hogy az erős dollár jelentősen ronthatja az amerikai vállalatok eredményeit. „Az erősödés hamarosan megáll, és amikor megáll, akkor az hirtelen lesz – a legérdekesebb devizapár az USDJPY lehet, ha a trend mérsékeltebb kockázatviselési hajlandóságba fordul” – figyelmeztet John J. Hardy a Saxo Bank devizapiaci stratégiai igazgatója.

Az Európai Központi Bank mennyiségi lazításának első napjai egyértelműen hatással vannak az európai államkötvények hozamaira – a német kötvény hozama rekordmélységbe, 0,25 százalékra süllyedt a ma reggeli kereskedésben, de csökkentek a periférián található országok hozamai is, a portugál tízéves hozam közel ötven bázisponttal esett a tízéves amerikai hozam alá. Vajon azok a befektetők, akik ezeken a nevetséges árakon szórják el kötvényeiket az EKB-nak, de részvényeket nem akarnak venni, hová teszik majd az eladásból befolyt pénzeket? A választ valószínűleg nem Európában kell keresnünk… – figyelmeztetnek a pénzügyi szakértők.

Versenyfutás az idővel: hiánycikk lehet a kávé
Versenyt futnak az idővel a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei: a klímaváltozás miatt melegedő hőmérsékletnek ellenálló új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak.