Az aggodalom az úr a piacokon

2012. október 10. szerda - 10:45 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is a félelmek dominálnak a piacokon, s így a lokális csúcsok közeléből dél felé veszik az irányt az indexek. Pedig tegnap voltak segítő körülmények, amelyek emelhették volna az indexek értékét, de ez a délelőtti órákban elhalt. Legalábbis ami a DAX-ot illeti. A BUX relatíve erős volt - kezdik reggeli kitekintőjüket az Erste elemzői.

Zárás után megkezdődött a gyorsjelentési szezon az USA-ban, jelentett az Alcoa. Ugyan az eredménye enyhén jobb lett a vártnál, de a kilátások a kínai kereslet miatt nem túl fényesek. Ugyanakkor a cég megismételte korábbi véleményét, hogy 2020-ra az alumínium iránti kereslet duplázódhat. Szóval a gyorsjelentési szezon nem kezdődött fantasztikusan. Egyelőre az aggodalom az úr a piacokon, amely további eróziót hozhat, de ne feledkezzünk el arról, hogy a DAX és a BUX is közel van egy-egy természetes támaszhoz, azaz a lefelé irányuló mozgásnak limitáltnak kéne lennie.

USA, Európa

– A harmadik negyedév első gyorsjelentését várták tegnap a piacok, de a hangulat hétfőhöz hasonlóan tegnap is elég borús volt (Dow -0,81%, Nasdaq -1,52%, S&P500 -1,02%).

– A rossz hangulathoz hozzájárult, hogy az IMF 3,6%-ról 3,3%-ra rontotta a globális növekedési előrejelzését idénre.

– Az Alcoa zárás után publikálta negyedéves számait. A részvényenkénti profit az egyszeri tételeket szűrve 3 cent lett, ami jobb az elemzők által várt -0,1 centhez képest. Az egyszeri tételeket is figyelembe véve 143 millió dollár lett a mínusz, az árbevétel 8%-kal 5,8 milliárd dollárra csökkent a bázis időszakhoz képest, de még így is meghaladta az elemzői konszenzust.

– Olli Rehn arról beszélt tegnap, hogy két év haladékot kapna Görögország, hogy teljesítse a hitelprogram feltételeit. A mentőcsomag következő, 31,5 milliárd dolláros részéről legkésőbb novemberig születik döntés, de a pénz utalása előtt a kormánynak törvénybe kell foglalnia, és végre kell hajtania azt a 89 intézkedést, amiről tavasszal állapodott meg a hitelezőkkel.

– A görög tüntetők tegnap összecsaptak a rendőrökkel Athénban, miközben Angela Merkel a beszédét tartotta. A német kancellár szerint Görögország az eurózónában maradhat, de a kormánynak további erőfeszítéseket kell tennie, mert az eddigi reformok sikeresek, de az ország még nem ért az út végére.

Olaj, arany

– Veszteséggel zárta a tegnapi kereskedést az arany árfolyama. 1.780 dollárról indult a kereskedés, és 1.764 dolláron fejezte be a napot az arany, a 20 napos mozgóátlag állította meg az árfolyam esését.

– Nagyot rallyzott a kőolaj árfolyama tegnap, 3,1%-os emelkedés után a 20 napos mozgóátlag állította meg a kurzust 92,4 dollárnál.

– A török-szír feszültségek táplálták az emelkedést, mert a befektetők attól félnek, hogy komolyabb összetűzés esetén a közel-keleti export egy része megbénulhat.

– A Nemzetközi Energiahivatal jelentése szerint az iraki kitermelés az évtized végére megduplázódhat (2,6 millióról 6,1 millióra .bővülhet az export 2020-ra).

Devizák

– A forint árfolyamának a tegnapi negatív hangulatban is sikerült stabilnak maradnia és nem volt tapasztalható érdemi elmozdulás. A forint árfolyama az euróval szemben a nyitó 283,46-os értékről 283,40-re változott. A tegnap publikált hazai külker egyenleg a várakozásokat felülmúló többletet mutatott.

– A növekvő bizonytalanság ismételten a dollár erősödését eredményezte Az EUR/USD árfolyam az 1,2968-as árfolyamról 1,2885-re változott. Az kurzus egészen a 30 napos árfolyamig csökkent, s ma reggel is tovább folytatódott a dollár erősödése, az árfolyam minimuma már megközelítette a 200 napos mozgóátlagot is.

Távol-Kelet

– Az ázsiai piacok is követték a nemzetközi irányt és csökkentek a ma reggeli kereskedés során. A Nikkei 1,87%-ot, a Hang Seng index értéke 0,15%-ot, a Shanghai index értéke 0,11%-ot csökkent.

– Kínában a jegybankelnök és a pénzügyminiszter is bejelentette, hogy nem fognak részt venni az IMF évente megrendezett, idén Tokióban tartott találkozóján a Japán és Kína közti feszült viszony miatt.

– Indiában növekvő autóértékesítésről számoltak be.

– Dél-Koreában a vártnál jobb munkanélküliségi adatokat tettek közzé.

– Tegnap az Alcoa vártnál jobb gyorsjelentése sem tudott optimizmust hozni a távol-keleti piacoknak, többek között azért sem, mert az acélipari vállalat a romló kínai kilátásokra hivatkozva 7%-ról 6%-ra rontotta idei évre vonatkozó növekedési várakozásait.

Határidős piacok

– Minden határidős index a negatív tartományban van ma reggel.

Vállalati hírek

– Az OTP 2012. október 8-án 5.825 darab, október 9-én pedig további 1.833 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.303.679 darabra (1,54%) változott.

– Erdei Tamás, az OTP igazgatósági tagja 2012. október 9-én 4.120 forintos átlagáron 11.150 darab OTP törzsrészvényt értékesített. A tranzakciót követően Erdei Tamás nem rendelkezik OTP részvényekkel.

– A PannErgy tegnap jelentette be, hogy csak november közepén kerül sor a nyomáspróbára Miskolcon. A késésre számítani lehetett, így árfolyamhatást nem várunk.

– A hódmezővásárhelyi önkormányzat saját fűtési rendszereket vásárol az E-Star rendszerének kiváltására, egyúttal véglegesen le szeretné zárni a felek közti jogvitát. A hír kedvezőtlen az E-Starra nézve.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes.További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.