Áttörés napenergiafronton

2016. május 20. péntek - 19:01 / piacesprofit.hu
  •    

Eddig a befogott napsugarak alig több mint 20 százalékát tudták elektromos árammá alakítani a szoláreszközök, de most 22,5-ről 34,5 százalékra növekedett az arány.

Meglepő áttörést ért el az ausztráliai University of New South Wales két mérnöke, Mark Keevers és Martin Green: a napsugarak energiájának 34,5%-át voltak képesek villamosenergiává alakítani.

Az áttöréshez az vezetett, hogy a két szakember ahelyett, hogy az eddig használatos eszközöket javították volna, egy új megoldáshoz folyamodtak. Létrehoztak egy 27,74 négyzet-centiméteres, négyérintkezéses minimodult, és ezt egy prizmába helyeztek bele. A prizma négy sugárra osztja a napfényt, felerősítve azt. Ennek köszönhető, hogy nagyobb átalakítási rátát tudtak elérni, az eddigi 22,5 százalék helyett 34,5 százalékot.  Legalábbis erről tanúskodik az egyetem közleménye. A két ausztrál kutató csapata egy korábbi kísérletben 40 százalékos átalakítási arányt is el tudott érni, akkor azonban tükröket is használtak a folyamat során.

Dr. Mark Keewers az új fejlesztéssel Kép:newsroom.unsw.edu.au

Dr. Mark Keewers az új fejlesztéssel
Kép: newsroom.unsw.edu.au

A találmány előállítása azonban drágább, mint a piacon eddig elterjedt termékeké, melyek ára egyébként is évről évre folyamatosan csökken. (Magyarországon a most körvonalazódó új zöldenergia-támogatási rendszerrel pedig még jobban megérheti majd a megújuló.)

2015 októberében a Panasonic jelentett be áttörést, akkor 22,5 százalékra növelték a szolárpanelek energiaátalakítási arányát, s elkészült a sorozatgyártásra alkalmas prototípussal. A cég újdonságának legközelebbi versenytársa a SolarCity szolárpanelje, melyet idén kezdenek el gyártani és 22,1 százalékos hatékonyságot kínál. Várhatóan évekbe telik, mire a Panasonic fejlesztése elér a piacra, a vállalat ugyanis még ott tart, hogy a 19,7 százalékos hatékonyságú HIT® N330-t népszerűsíti.

Forrás: Clean Technica, inhabitat.com

Organikusan is megy
A bioszféra a fotoszintézisen alapul. A növényei sejtek is energiává alakítják a napsugarakat. Léteznek már organikus fotovoltaikus eszközök, melyeknek az az előnye a hagyományos szilícium alapú eszközöknél, hogy ultrakönnyűek, könnyen formázhatók és cserélhetők, mert olyan vékony rétegek, melyek akár tapétaszerűen is felhelyezhetők falakra vagy tetőkre.
A Technion-Israel Institute of Technology-nak 2016 februárjában sikerült 50 százalékkal növelnie ezeknek az organikus eszközöknek a hatékonyságát, jelentette a Journal of Applie Physics.
Eddig a sejten belül a 10 százalékos energiává alakítási arány számított hatékonynak, az izraeli tudósok ezt emelték 15 százalékra, amivel 0,2 volttal növelték a sejt villamos feszültségét, jelentette be Nil Tessler professzor.
Forrás: phys.org