Van pénz exportfinanszírozásra – Aktívabb lesz az Eximbank

2012. december 07. péntek - 19:41 / piacesprofit.hu
  •    

A jelenlegi többszörösére kívánja növelni hitelezési aktivitását az Eximbank, mindezt oly módon, hogy a korábbi tulajdonosi finanszírozás helyett teljes egészében piaci forrásbevonásra térnek át. A csütörtökön lebonyolított első nemzetközi kibocsátás révén bevont félmilliárd dollár egyelőre elegendő az igények kielégítésére, újabb kibocsátásra az exportfinanszírozás iránti kereslet alakulásának függvényében kerül sor – hangzott el a nemrég a Magyar Fejlesztési Bankhoz került intézmény mai háttérbeszélgetésén.

Az Eximbank összesen 2 milliárd euró értékű 2 éves kötvényprogramot hirdetett meg. Ennek első akciója volt a csütörtökön kibocsátott 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű, fix évi 5,5 százalékos kamatozású kötvényt. A papírokat 5,875 százalékos hozam mellett hirdették meg, ám a jelentős érdeklődés miatt – összesen 2,2 milliárd dollárra érkezett ajánlat – az értékesítés hozama 5,75 százalék lett. Figyelembe véve, hogy ez volt a bank első nemzetközi akciója, az Eximbank szakemberei sikeresnek értékelték az ügyletet.

Exportképes termékre van pénz
Már az exportáló nagyvállalatoknak beszállító kis- és középvállalatok is kaphatnak államilag támogatott exporthitelt, és az exportcélú uniós vissza nem térítendő támogatásokat megelőlegező hitel is elérhető lesz a kereskedelmi bankok kínálatában. Az Eximbank új konstrukcióiról Nátrán Roland, az Eximbank és a MEHIB vezérigazgatója beszélt a Piac&Profitnak korábban.

A bevont forrást a bank stratégiai céljainak megfelelően, azaz az exportáló vállalatok versenyképességének javítására használja fel oly módon, hogy  nemzetközi szabályoknak megfelelően kedvezményes hitelt biztosítanak az exportképes vállalkozásoknak közvetlenül és a kereskedelmi bankokon keresztül. A hitelek futamideje 2-10, árazásuk az OECD által számolt referenciakamathoz, a CIRR-hez (Commercial Interest Reference Rate) igazodik, amely mértéke 2-5 év közötti lejáratoknál jelenleg 1,5 százalék alatt van. Így a kockázati felárral együtt is jóval 5 százalék alatt juthatnak forráshoz az exportőrök. Kereskedelmi bankokat az Eximbank (meghatározott exportcélokra) CIRR-200 bázisponton refinanszíroz. Jelenleg a pénzintézet kihelyezéseinek 70 százaléka jut el a így a vállalatokhoz, s az Eximbank a jövőben is szorosan együtt kíván működni a pénzintézetekkel.

Nem nőtt az államadósság
Az Eximbank kötvénykibocsátásával az államadósság nem nő, az unió által az államadósság számítására használ ESA95 szerint az állami tulajdonú pénzintézetek kötelezettségei nem képezik részét az államadósságnak. A kötvényekre állami garancia van. A garanciavállalás felső határát 2012-re és 2013-re egyaránt 1200 milliárd forintban állapították meg.

Az Eximbank jelenleg 750-800 millió euró dollár hitelt nyújt évente, ami a 90 milliárd eurós nettó exporthoz képest nagyon csekély mérték, mindössze 0,7 százalék, miközben van ahol ez 15-20 százalék, de a környező országokban is 3-5 százalék körül alakul. A pénzintézet célja a hitelezési aktivitás többszeresére növelése – emelte ki Nátrán Roland, az Eximbank és a MEHIB vezérigazgatója a háttérbeszélgetésen. Ehhez a forrást a korábbi tulajdonosi finanszírozás helyett egyre inkább a piacról kívánják biztosítani, a végső cél a teljes piaci finanszírozás. Újabb kötvénykibocsátásra az exporthitel kereslet alakulásának függvényében kerül majd sor, az első akció keretében bevont tőke egyelőre elegendőnek látszik az igények kielégítésére.

 

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek