Amíg ünnepeltünk, volt egy kis lejtmenet

2013. augusztus 21. szerda - 10:10 / kfarkas
  •    

Volt egy kis lejtmenet a börzéken, amíg mi ünnepeltünk. Ez egyébként beleillik a technikai korrekciós fázisba, amely véget érőben van az USA-ban, de még tart a DAX index esetében.

Ennek ellenére ma valamiféle emelkedés jöhet a német index piacán azután, hogy tegnap a doji gyertyát alsó kanóccal sikerült létrehoznia. Az amerikai piacon például az S&P500 egy támasz szintre jött le tegnapelőtt, ráadásul a rövid indikátorok alapján is emelkedhetne az árfolyam. Közben a jegybankárok találkozóján, Jackson Hole-ban Bernanke nem, de Janet Yellen részt vesz azt sugallván, hogy a hölgy lesz Bernake utódja. Mindenesetre továbbra is a mennyiségi lazítás kivezetése tartja aggodalomban a piacokat, így a mai Fed ülés jegyzőkönyve is hozhat izgalmat. Mivel mi aludtunk míg a nemzetközi piacok lefelé szánkáztak, ezért ma egy enyhe csökkenést várunk a BUX-ban a 20 napos mozgóátlagról.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

A Nasdaq 0,69%-ot, a S&P 0,36%-ot emelkedett, miközben a Dow 0,05%-ot csökkent. A hosszú hétvége során egy jelentősebb amerikai makroadat, a chicagói Fed aktivitási indexe került publikálásra, aminek az értéke -0,15 lett a várt -0,1 helyett. 16.00-kor publikálják a júliusi használt lakásértékesítések adatait. A várakozások szerint 5,15 millió tranzakcióra került sor. Ma este nyolckor jelenik meg a Fed július végi kétnapos ülésének a jegyzőkönyve.

Ben Bernanke nem vesz részt a Jackson Hole-ban tartott jegybankárok éves találkozóján, hasonlóra 1988 óta nem volt példa. Helyette Janet Yellen, a Fed jelenlegi alelnöke fogja képviselni a Fed-et. Ennek ellenére a találkozó tartogathat izgalmakat, ugyanis sokak szerint Janet Yellen a legesélyesebb jelölt a jegybank élére. 2,88%-ra ugrott a 10 éves amerikai államkötvények hozama a korábbi 2,7% környéki szintről.

Európa

A DAX 0,8%-ot, a CAC 40 1,35%-ot a FTSE 100 0,2%-ot csökkent a tegnapi kereskedés során. Az eddigieknél sokkal határozottabb kijelentést tett a német pénzügyminiszter, aki szerint Görögországnak elkerülhetetlenül szüksége lesz egy harmadik mentőcsomagra is 2014-et követően, azonban az várhatóan kisebb lesz, mint a korábbi csomagok esetében. Előrehozott választás jöhet Csehországban, miután az alsóház megszavazta önmaga feloszlatását. A választások időpontját hivatalosan még nem írták ki, de várhatóan október végén fogják tartani.

Olaj, arany

A WTI közeli lejárati árfolyama 104,6 dollárra csökkent tegnap az elmúlt napok erőteljes emelkedése után. Az egyiptomi események miatt ugyanis 107 dollár felett is volt az árfolyam még hétfőn, de a kedvező líbiai kitermelési és exportadatok miatt zuhanni kezdett a Brenttel együtt az amerikai könnyűolaj is. Az arany ára kismértékben korrigált lefelé, ma reggel 1,368 dolláron volt az árfolyam.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

A hosszú hétvége ellenére a devizapiac nem állt le és alacsony kividítás mellett egészen 301,37-ig is emelkedett az EUR/HUF árfolyama, ahonnan egy erőteljes csökkenés volt megfigyelhető, így ma reggel ismételten 300 alatt (299,7 környékén) tartozódik a forint, hasonlóan a pénteki záró értékhez. Ismét emelkedésnek indult az EUR/USD devizapár és tegnap sikerrel törte át az 1,34-es ellenállást, ami a legutóbbi emelkedő trendet megállította.

Távol-Kelet

A Hang Seng 0,8%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot esett, miközben a Nikkei értéke nem változott érdemben. A Tokyo Electric Power Company (TEPCO) árfolyama több mint 8%-ot esett, miután az általa üzemeltetett fukusimai atomerőműből 300 tonna erősen szennyezett radioaktív víz folyt el. A befektetőket már a ma este megjelenő legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyve tartotta izgalomban.

Határidős piacok

Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.