Akik több ezer kiscéget támogatnak

2011. június 01. szerda - 11:07 / piacprofit.hu
  •    

Bár nem jogutódja, mégis az ITD Hungary feladatait vette át a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (Hungarian Investment and Trade Agency - HITA), melynek vezetői sikeresnek ítélték működésük első fél évét. A következő időszak a folyamatban lévő tárgyalások befejezéséről és az új piacok nyitásáról fog szólni.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal két fő feladata a külföldi befektetések megvalósításának támogatása, valamint a magyar kkv-k külpiaci törekvéseinek segítése. „Amennyiben a befektetésösztönzést nézzük, úgy elmondhatjuk, hogy jelenleg 15 projekt van folyamatban, melyeknek az összértéke eléri a 350 millió eurót, és amelynek köszönhetően akár 10 ezer új munkahely is létrejöhet" – jelentette ki a hivatal első fél évét bemutató sajtótájékoztatón Dobos Erzsébet elnök, hozzátéve, hogy ehhez nem tartozik hozzá a nagy autóipari beruházásokkal létrehozandó még 12 ezer munkahely.

A kereskedelemfejlesztési tevékenységükkel az elnök asszony szerint több mint ezer kkv-t sikerült elérniük, akik saját bevallásuk szerint 30 millió euró értékben kötöttek exportmegállapodásokat a hivatal rendezvényein. „A következő hetek arról fognak szólni, hogy tovább folytatjuk a tárgyalásokat a különböző szervezetekkel, szakmai szövetségekkel, hogy az Új Széchenyi Terv és a Széll Kálmán Terv-hez kapcsolódóan még jobban tudjuk segíteni a magyar kiscégek külföldi terjeszkedését."

Ezzel kapcsolatban Dobos Erzsébet elmondta, hogy leginkább az EU-n belül és az új piacokon, Dél-kelet Ázsiában és az arab térségben van lehetőségük a hazai kkv-knak terjeszkedniük. „Az új területek elérése egyébként deklarált kormányzati cél is, hiszen idén már állami küldöttségekkel is próbáltuk erősíteni a kapcsolatokat." – magyarázta az elnök. „Az EU-n belül a hagyományosan legnagyobbnak exportpiacnak számító Németország mellett, most Szerbiára koncentrálnak a magyar cégek, részben azért is, mert egy megállapodásnak köszönhetően innen vámmentesen érhető el Oroszország. A szerb területre szinte minden ágazattal be lehet törni, ám az átlagnál is nagyobb esélye van az élelmiszer-, a fém-, és építőipari cégeknek."

Ugyancsak fontos feladata a hivatalnak a beszállítói kapcsolatok ápolása, azaz, hogy segítse a hazai kiscégeket, hogy a multik beszállítójává válhassanak. „Eddig 36 multicéggel és 67 potenciális beszállítóval tárgyaltuk, és 4 megállapodást sikerült kötni" – hangsúlyozta Dobos Erzsébet.