A világ szétesik, de a forint tartja magát

2012. június 26. kedd - 10:44 / Erste-elemzés
  •    

Úgy tűnik, hogy nem az ördög, hanem a Moody's az, amelyik soha sem alszik. Tegnap éjjel sikerült 28 spanyol bankot leminősítenie, nem is kicsit. A piacok hatalmasat estek, míg a forint - nem kis meglepetésre - tartja magát.

Meglepően nagyot rúgott a spanyol bankokba a Mood’s hitelminősítő intézet hétfőn, volt, amelyiket 5 fokozattal rakott alacsonyabb kategóriába. A Banco Santander és a Banco Bilbao is áldozatul esett ennek az ügybuzgóságnak. Az akció azért jött, mert a spanyol államadósság már korábban alacsonyabb értékre lett minősítve, ráadásul az ingatlan hitelállomány is romlik. A Santander besorolása még így is magasabb (Baa2), mint a spanyol államé (Baa3). Ugyanakkor a tegnapi hatalmas eséseket követően, ma már korrekcióra számítunk. A BUX például a 30 napos mozgóátlagra érkezett, ahonnan valamiféle emelkedés jöhet. Viszont a DAX index csúnyán néz ki azzal, hogy mindenféle mozgóátlag alá sikerült esnie az árfolyamnak a tegnapi napon. Ugyanakkor 6.080 pont környékén egy kisebb támaszt láthatunk, így a mai napra korrekciót várunk a tegnapi heves eséseket követően.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Hatalmas esést produkáltak az európai piacok tegnap, amely a tengeren túli indexeket is lefelé húzta. (Dow -1,1%; S&P500 -1,6%; Nasdaq -1,9%)

Devizák:

A forint továbbra is jól tartja magát. Miközben a világ szétesik, azaz a részvények esetében az 1% csökkenés jó teljesítménynek számít, addig a forint jól tartja magát, pedig az is kockázatos eszköz. (Vagy már lehet, hogy nem is annyira kockázatos? Köszönhetően a szigorú költségvetésnek.) A forint kedden reggel 286,8-on állt az euróval szemben, míg a svájci frankért 238,8 forintot kértek a bankközi devizapiacon, a dollárért pedig 229,16 forintot kellett fizetni.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Az dollár nem meglepő módon tovább erősödik az euróval szemben. Ami meglepő, az az, hogy az erősödés mértéke relatíve kicsi. Így nem árt az óvatosság. Az euró/dollár páros délelőtt 1,2586-on állt.

Usa, Európa

A Moody’s 28 spanyol bankot minősített le. A legfőbb érv az államadósság Baa3-as, azaz alacsony besorolása és a romló ingatlan portfólió, amely jelentős veszteséget okozhat a bankoknak. A Banco Santander és a Banco Bilbao, viszonylag jól megúszta a dolgot, hiszen a Santander rátája jobb maradt, mint az államé, míg a Bilbao esetén az államéval megegyező lett a minősítés.

– Ciprus is az EU-hoz fordult pénzügyi segítségért. Ugyanakkor a segítség méretét eddig még nem lehet tudni, azt később közli az ország. Mindenesetre Ciprus az ötödik állam az eurózna 17 tagállamából, amely segítséget kér. Ha ez így folytatódik, akkor a vége egy Münchausen történet lesz, amikor az EMU saját magát menti meg. (Saját hajánál fogva húzza ki magát a mocsárból…) Mindenesetre a segítség lehet, hogy csak a bankokra fog korlátozódni, melyeknek 6 milliárd eurónál kevesebb pénzre van szükségük egyes megfigyelők szerint.

– Ma spanyol és olasz kötvényaukció lesz. A spanyolok 168 és 84 napos diszkontkincstárjegy aukciót tartanak. Ezek, a rövid futamidőre tekintettel, valószínűleg könnyebben fognak elmenni. Az olaszok 3 milliárd eurónyi 2 éves zéró kupon kötvényeket és 4 éves állampapírokat ad el.

– A tegnapi amerikai makrogazdasági adatok jobbak lettek a várakozásoknál. Különösen az új lakásértékesítések okoztak meglepetést,így ma izgalommal tekinthetünk az S&P és CaseShiller lakásár adatok elé.

Olaj, arany:

– Tegnap újra esésnek indult az olaj árfolyama (-0,5%), amely ma is folytatódik. Ugyanis a befektetők attól félnek, hogy a politikusok a csütörtökön kezdődő EU-s találkozón semmivel sem fognak közelebb kerülni a megoldáshoz, mint előtte voltak. Azaz a recesszió képe ott tündököl a falakon, az pedig csökkenő kőolajárat jelent. Amúgy technikailag, mintha megállt volna az esés.

– A mai napon az API teszi közzé az olajkészletekre vonatkozó, adatot, amelyet különben kevésbé figyelnek a befektetők.

– Újra veszik az aranyat. Tegnap 0,8%-kal emelkedett az árfolyam, ahogy az aggodalom is növekedett a világban. Ma reggel viszont kis csökkenést láthatunk. Akárhogy is nézzük, forduló ide vagy oda, valahogy gyengének látjuk az aranyat.

– Májusban 8,2 milliárd dollár áramlott ki a nyersanyag befektetésekből. Ez a második legmagasabb érték szeptember óta, amikor 9,2 milliárd dollár hagyta el ezeket a piacokat. Szeptemberben az olaj ára 17%-kal, most májusban 19%-kal csökkent. Akkor, az már mélypont volt. Most úgy tűnik, hogy júniusban a pénzkivonás folytatódik.

Távol-Kelet:

– Relatíve csendes volt a kereskedés Ázsiában. Vegyes árfolyammozgásokat láthattunk az európai aggodalmak ellenére (Nikkei -0,8%; Hang Seng +0,2%; Shanghai -0,1%).

– Habár Hong Kong arra emelkedett, hogy a kínai Kereskedelmi Minisztérium egy illetékese szerint a kereskedelmi forgalom látványos emelkedést mutat, ennek ellenére a kínai Shanghai indexnek sikerült a negatív tartományban zárnia.

Határidős piacok:

– Az amerikai határidős indexek mindegyike kismértékű emelkedést mutat ma reggel. Az európai indexek is 0,2-0,5%-os emelkedéssel nyitottak.