A válság kitörése óta nem volt erre példa

2012. augusztus 15. szerda - 09:21 / Erste-elemzés
  •    

Egyedi történetek mozgatják a piacokat, erre a válság kitörése óta nem volt példa. A MOL például rekord gyenge eredményt produkált, pedig az iparági környezet jó volt. Így jött is a büntetés mintegy 4 százalékos csökkenés képében.

Egyedi történetek mozgatják a piacokat. Milyen rég láttunk ilyet! A válság kitörése óta szinte alig volt erre példa. Például a Home Depot tegnap jó eredménnyel örvendeztette meg a befektetőket, és eredménykilátásait is növelte. Így ment is kb. 3,6 százalékot a részvény ára. A MOL rekord gyenge eredményt produkált, pedig az iparági környezet jó volt. Így jött is a büntetés mintegy 4 százalékos csökkenés képében. Ráadásul nem elég, hogy sok volt a karbantartás, még nincs vége. Így azon reményeink, hogy amit elvesztett a második negyedévben, majd visszajön a harmadikban, kissé olvadozni kezdtek. Végül is logikus, (mi is így szoktunk eljárni) mikor megy a biznisz, akkor inkább mindenkit elküldünk szabadságra. Láthatjuk a gyógyszergyártókon is, a jó eredmények hatására a piac hálás, s veszi a részvényeket.

Miért is foglakozunk ezzel? Mert a bika piacok sajátja szokott az lenni, hogy az egyedi történetekre figyel a piac. A medve piacon pedig az jellemző, hogy a globális események okozzák a mozgásokat, amelyek tipikusan lefelé mutatnak. A fent említett dolgok persze még nem azt jelentik, hogy itt a bika piac, de ez egy erős indikáció, hogy közel vagyunk hozzá. Ami pedig a mai napot illeti, megint nehéz a dolgunk. A nemzetközi hangulat kissé negatívba fordult, miközben a BUX is feladta a leckét. Tegnap rést hagyott az esésében, de a 20 napos mozgóátlagról fordulni tudott az árfolyam, miközben a rövidtávú indikátorok szerint akár emelkedhetnénk is. Persze van egy negatív nemzetközi hangulatunk. Ha viszont tényleg az egyedi történetek szerint mozognak a piacok, akkor akár emelkedhetünk is. Mindenesetre ma reggel abban jutottunk egyezségre (ma nem volt verekedés), hogy oldalazó piacra számíthatunk.

Devizák:

– A vártnál lényegesen jobb amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat (az előző hónaphoz képest 0,8%-os növekedést mutatott a várt 0,3%-os bővüléssel szemben) erősíteni tudta a tegnapi kereskedés során a dollárt az euróval szemben, melynek következtében a nyitó 1,2332-es árfolyam zárásra 1,2322-re változott.

– A tegnapi nap folyamán összességében kedvezőtlen gazdasági adatok láttak napvilágot, amelyek azonban vegyesen viszonyultak az elemzői várakozásokhoz. Immáron hivatalosan is kiderült, hogy hazánk stagflációba került, ugyanis az infláció a vártnál némileg magasabb, 5,8% lett, miközben a  GDP a vártnál kisebb mértékben, de 1,2%-kal csökkent. Összességében a várakozásokkal nagyjából megegyező adatoknak a forint piacán nem volt jelentős hatása, a forint 279,31-ről 279,04-ig erősödött az euróval szemben.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

– Minimális elmozdulást mutattak tegnap a vezető amerikai indexek. A pozitív nyitást követően lefelé vették az irányt a piacok, és a Dow kivételével enyhe mínuszban fejezték be a napot.

– A forgalom is nagyon nyárias volt, a Bloomberg adatai szerint 20%-kal a három hónapos átlag alatti volt, ami kiugróan alacsonynak számít, mert 2008-ban volt ilyen utoljára.

– A nap vesztesei az alapanyag (-0,5%) és a technológia (-0,3%) voltak, a Dow komponensei közül is a technológiai cégek (Hewlett Packard, Cisco Systems) kapták a legnagyobb pofont.

– Jól alakult a kiskereskedelmi forgalom júliusban a tengerentúlon. A várt 0,3% helyett 0,8%-os értéket publikáltak.

– 27%-ot zuhant a Groupon árfolyama a tegnapi kereskedésben. A befektetők nem örültek a hét eleji gyorsjelentésnek, mert a bevételi kilátások meglehetősen borúsak.

– A Home Depot árfolyama 3,6%-ot emelkedett a tegnap publikált gyorsjelentésre. A cég részvényenkénti profitja a várt 97 cent helyett 1,01 dollár lett a második negyedévben.

– Ma a Cisco Systems, a Deere és az Applied Materials negyedéves számait ismerhetjük majd meg, illetve inflációs adatokat, ipari termelést, és házárindex alakulását láthatjuk délután.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.
Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

– Folytatódott a korrekció az arany piacán. A tegnapi kereskedésben 0,8%-kal került lejjebb a kurzus, és 1.599 dollárig zuhant. A reggeli órákban enyhe emelkedés látható, de épphogy 1.600 dollár fölé tudott kerülni az árfolyam.

– A kőolaj piacán továbbra is oldalazás látható. A 92,5 dolláros szint felett araszol a kurzus napok óta, kivárás látható. Nagyobb a valószínűsége a további emelkedésnek, ellenállás a 200 napos mozgóátlagnál (96,7 dollár) húzódik.

– Ma publikálják a készletadatokat, kőolaj terén 1,5 millió hordó csökkenésre, benzin terén pedig 2 millió hordós zsugorodásra számítanak az elemzők.

Távol-Kelet:

– A szerdai kereskedésben az összes jelentős ázsiai részvényindex veszített értékéből. A Nikkei 0,38%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,73%-ot esett.

– A nap nyertesének a Standard Chartered Bank tekinthető, melynek árfolyama 6,45%-ot emelkedett a hírre, hogy úgy néz ki, hogy meg tud egyezni az amerikai kormánnyal és nem vonják vissza amerikai működési engedélyét, cserébe viszont a vállalatnak 340 millió dolláros büntetést kell fizetnie.

Határidős piacok:

A határidős indexek vegyes képet mutatnak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.