A szágulást csak oldalazás követi – és ez jó jel

2011. július 06. szerda - 10:19 / Erste-elemzés
  •    

Nem hatotta meg Amerikát Portugália leminősítése - Erős pluszban zárt az arany és az olaj is - Ázsia: Kína mínuszban - Gyengült a forint, és erősödött a dollár tegnap - A magyar és a horvát hatóságok egyaránt cáfolták a MOL elnökének kiadatására vonatkozó híreket - A MOL árfolyamának visszarendeződése után enyhe emelkedésre számítunk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Nem igazán rázta meg Amerikát Portugália leminősítése. A hír bejelentésekor elszenvedett veszteséget minden index gyorsan ledolgozta, a Nasdaq pedig a pozitív tartományban zárt (Dow -0,1%, S&P 500 -0,1%, Nasdaq +0,4%).

– Baa1-ről négy fokozattal, a bóvli kategóriát jelentő Ba2-re minősítette le Portugália hosszú távú szuverén adósbesorolását tegnap a Moody’s, és a minősítést negatív kilátással látta el. Az indoklás szerint a hitelminősítő úgy látja, hogy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az ország újabb mentőövre szorul és nem lesz képes az IMF-fel és az EU-val kötött egyezségeknek megfelelően csökkenteni államháztartási hiányát és stabilizálni adósságát.

– A görög vállalatok és háztartások bankbetét állomány sorozatban az ötödik hónapja csökken. A görög nemzeti bank statisztikái szerint májusban 2,5%-kal csökkent a görög bankbetétek értéke 191,9 milliárd euróra az áprilisi 196,8 milliárd euróról. Ez nyomás alá helyezi a görög bankokat, amik egyre inkább már csak az ECB-ben bízhatnak, hogy kisegíti őket likviditással.

– Májusban a vártnál (1%) lassabban, 0,8%-kal nőtt az ipari cikkek rendelésállománya az USA-ban.

– A Pfizer (+0,1%) annak ellenére tudott a pozitív tartományban zárni, hogy a kanadai hatóságok a társaság egyik dohányzás megszüntetésére alkotott gyógyszerénél növekvő szívroham kockázatot regisztráltak.

– Az Exxon Mobil egy olajvezetéke meghibásodott, ezért 1000 hordó olaj jutott a montanai Yellowstone folyóba. A károk megszüntetése az Exxon-t terheli, melynek részvényei 0,5%-ot veszítettek értékükből.

– 8,1%-ot ugrott a Netflix online filmkölcsönző cég árfolyama, miután bejelentette, hogy Dél-Amerikában is elérhetőek lesznek szolgáltatásai.

– Ma arról kaphatunk információt a tengerentúlon, hogy hogyan alakultak a jelzáloghitel igénylések július első hetében és hogy a várakozásoknak megfelelően csökkent-e az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index júniusban.

Olaj és arany:

– Nagyot emelkedett tegnap az olaj, miután az árfolyam áttörte a 20 napos mozgóátlagot. Zárásig 2%-ot erősödött a kurzus egészen a 30 napos mozgóátlagig. Reggel ezt a szintet is áttörte, és tovább menetelt 97,7 dollárig.

– A szokásostól eltérően nem ma, hanem holnap publikálja az amerikai energiahivatal (DOE) a készletadatokat.

– Az arany szintén jól teljesített tegnap, közel 20 dolláros erősödést könyvelhetett el a nemesfém, és 1.515 dolláron fejezte be a kereskedést.

Távol-Kelet:

– Vegyes képet mutattak az ázsiai indexek ma reggel (Nikkei +0,1%, Shanghai -0,9%, Hang Seng -0,5%, Kospi +0,8%, All Ordinaries +0,2%).

– A kínai indexeket a bankok húzták le. A közelmúltban több kedvezőtlen hír is napvilágot látott a szektorral kapcsolatban. Hitelminősítők arra figyelmeztettek, hogy az önkormányzatoknak nyújtott hitelek miatt  drasztikusan megnőtt a bankoknál levő rossz hitelek állománya. Lapértesülések szerint a jegybank tovább szigoríthat, még a héten várható egy újabb kamatemelés bejelentése. A szingapúri Temasek Holding pedig 3,7 milliárdos bevételre számít a Bank of China-ban (-3,6%) és a CCBC-ben (-3,1%) meglevő részesedéseinek értékesítéséből. A Temasek stratégiai tulajdonos volt mindkét kínai bankban. Részesedését még azelőtt szerezte, hogy a két bank tőzsdére ment volna. A Temasek döntését azzal indokolja, hogy elérkezettnek látta az időt a profitrealizálásra.

– A nyersanyagárak emelkedése azonban jót tett az energiacégeknek és a bányatársaságoknak (Japan Petroleum +3,2%, Woodside Petroleum +0,2%, Newcrest Mining +1,8%).

Devizák:

– A tegnap esti portugál leminősítést gyors dollárerősödés követte, az árfolyam 1,443-ig süllyedt 1,454-ről. A reggeli órákban 1,445-ig korrigált az EUR/USD.

– Egyhangú mozgást láthattunk az elmúlt napokban a japán jen piacán. Az árfolyam a 81-es ellenállás alatt oldalaz. A szint áttörésével 82-ig gyengülhetne a jen a dollárral szemben.

– A forint visszapattant a 263-as támaszról és 265 közelébe gyengült a tegnapi kereskedés során. Első  körben 266,5-ig majd 270-ig folytatódhat a forintgyengülés, ha kitart a tegnapi negatív hangulat.

Határidős piacok:

– Vegyes képet mutatnak az amerikai határidős indexek ma reggel.

Erste kommentár

Ugyan negatívabb a hangulat, de az nem látszik oly nagyon az eszközök egy jelentős részén. Pl. az arany száguld, a CHF erősödik. Ugyanakkor a forint egyelőre stagnál az elmúlt hónapok sávjának közelében, s a részvények sem mutatnak jelentős mozgást. Vagyis az öt napos „száguldást" követően a korrekció oldalazásban jelenik meg, amely pozitívnak tekinthető a folytatás tekintetében. Persze ez alól kivétel a magyar piac, hiszen itt a relatív magasabb értékeltségen túlmenően egyéb egyedi hírek (MOL) is negatívan befolyásolták, befolyásolják az indexet.

Vállalati hírek

A magyar és a horvát hatóságok egyaránt cáfolták a MOL elnökének kiadatására vonatkozó híreket

Tagnap napközben a horvát és a magyar hatóságok egyaránt cáfolták a Népszabadságban megjelent hírt Hernádi Zsolt MOL elnökvezérigazgató kiadatásával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország, mint a MOL egyik tulajdonosa, nem látna szívesen semmiféle módosítást a részvényesi megállapodásban, ami a MOL és a horvát kormány között anno létrejött.

Nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy a MOL-nak el kell adnia a 47%-os INA részesedését egy másik befektető számára, vagy hogy vissza kellene adnia a horvát kormánynak. Legrosszabb esetben, ha mégis sor kerülne a részesdés értékesítésére, a MOL a befektetett összeget, 1,3 milliárd eurót veszítene. Figyelembe véve ezen összeg és az INA fair értékének különbözetét, egy 2.500-3.500 forintos különbözetet találunk MOL részvényenként. A MOL árazása kb. ezzel az összeggel múlja alul a piacét, így a negatív hír gyakorlatilag már beárazódott.

Rövid hírek

– A kormány jóváhagyta a mobil frekvenciákról szóló szabályozást, így megnyílhat az út a negyedik mobilszolgáltató előtt, s akár már idén kiírhatják a frekvencia tendert. Az új szolgáltatónak mintegy 180 milliárd forintba kerülhet a hálózatkiépítés, ami óvatosságra inti az esetleges érdeklődőket. A Magyar  Telekom esetében egyelőre nem számítunk árfolyamhatásra. Éleződik a verseny, és a T-Mobile egyre nagyobb szeletet hasít a mobilpiacon. Ez egyrészt azt mutatja, hogy a Magyar Telekomnak jól kiépített hálózata, jó stratégiája és versenyképes ajánlatai vannak. Másrészt a piacra újonnan belépő szolgáltató a hatalmas beruházás ellenére sem tud majd jelentős piaci részesedést szerezni, és az első években minden bizonnyal veszteséges lesz.

– Az OTP bejelentette, hogy 2011. július 4-én 1.887 darab törzsrészvény került értékesítésre az OTP Bankcsoporti Javadalmazási Politikája keretében. Így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.180.644 darabra változott. (Ebből a csoporttagoknál lévő részvények darabszáma – a 2011. június 30-i állapot szerint – 2.073.560 darab)

– Az E-Star bejelentette, hogy a cégbíróság bejegyezte a júniusi 2,4 millió forintos jegyzett tőke emelést. A részvényszám 240 ezerrel nőtt. Az új részvények várhatóan július 7-én kerülnek bevezetésre a tőzsdén. A bejelentés összhangban van a várttal.

– A Rába Menedzsment Részvényopciós Ösztönző Program keretében 2011. június 30-án a társaság volt munkavállalója által a társaság saját részvényeiből 3.485 darab Rába törzsrészvény került lehívásra. A Rába saját tulajdonában lévő törzsrészvények állománya 935.009 darabra csökkent.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.