A kínaiak is csak kritizálnak, mást mit is tehetnének?

2011. augusztus 08. hétfő - 11:01 / Erste-elemzés
  •    

Az S&P leminősítette az USA-t, zuhannak a határidős indexek - Folytatja a mélyrepülést az olaj ára, új történelmi csúcson az arany - Távol-Kelet: Hatalmas mínuszok az USA leminősítése után  - Gyengül a dollár és a forint, erősödik a jen - Ma további csökkenésre számítunk.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

– Pénteken vegyesen teljesítettek az USA piacai, majd a szombat hajnali leminősítés nyomán zuhanásnak indultak a határidős részvényindexek (Dow +0,5%; S&P -0,1%; Nasdaq -0,9%).

– A Standard & Poor’s hitelminősítő péntek éjjel, az amerikai piaczárás után lerontotta az USA eddigi legjobb kategóriás „AAA" minősítését „AA+"-ra, negatív kilátással. Az Egyesült Államok a hitelminősítők fennállása óta eddig mindig a legjobb kategóriát kapta. Egyedül egy kevésbé figyelt kínai minősítő lépte meg az adósbesorolás rontását múlt hónapban.

– Hétvégén az EKB fontos közleményt publikált. Az Európai Központi Bank aktívan fogja használni az állampapír-vásárlási eszközét, ami valószínűleg immár olasz és spanyol kötvényekre is kiterjed. A Reuters forrásai szerint az eddig összesen 80 milliárd értékben vásárolt állampapír állomány a sokszorosára nőhet az EKB mérlegében.

– A pénteki amerikai munkapiaci hírek még fellélegzést hoztak a piacokon. A várt stagnálással szemben 9,1%-ra csökkent az amerikai munkanélküliségi ráta, továbbá a foglalkoztatottság is az előrejelzéseknél nagyobb mértékben bővült. A teljes privát szférát tekintve a várt 113 ezer fő helyett 154 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság.

– A Procter&Gamble pénteken az elemzői konszenzusnál jobb eredményről és bevételről számolt be, 1,7%-os pluszban zárt a cég részvényeinek árfolyama.

– Ma nem jelenik meg fontosabb makroadat és vállalati hír, a piacokat az USA leminősítése, illetve az azokra érkező reakciók mozgathatják.

Olaj és arany:

– Pénteken még visszakapaszkodott az olaj árfolyama, ma reggel azonban már 3,6%-os mínuszban van a nyersanyag hordónkénti árfolyama. Az USA leminősítése nem kímélte az olaj piacát sem. Jelenleg 83,7 dolláron mozog a WTI olaj ára.

– Az arany ára a rendkívüli bizonytalanságban tovább erősödött. Ma reggel 2,3%-ot emelkedett a nemesfém ára, és jelenleg már 1.700 dollár felett kereskednek az arany unciájával.

Távol-Kelet:

– Bár egyes vélemények szerint a jövőben a hangsúly az amerikai értékpapírokról a fejlődő országok felé tolódhat, egyelőre jelentős mértékű mínuszok bontakoztak ki Ázsiában ma reggel az USA hétvégi leminősítése után (Nikkei -1,9%, Shanghai -3,4%, Hang Seng -3,9%, Kospi -3,1%, All Ordinaries -2,3%).

– Nyomás alá került a pénzügyi szektor (HSBC -3,7%, Sumitomo Mitsui -2,5%, Shinsei Bank -4,4%, Commonwealth Bank of Australia -0,7%).

– Egyre bizonytalanabb a gazdasági növekedés kilátásai, ami megkérdőjelezi az olaj iránti kereslet növekedését. Így estek az olajpapírok is (JX Holdings -2,9%, Cnooc -3,7%).

– Az exportőrök sem lehetnek biztosak abban, hogy felvevőpiacaik a jövőben is képesek lesznek-e felszívni a kínálatukat, így ezen cégek részvényei is estek (Esprit -4,6%, Honda -3,2%, Kia Motors -4,1%).

Devizák:

– Folyamatosan gyengül a dollár az euró ellenében. Ma reggel 1,4319-en állt az EUR/USD. Amennyiben a csökkenő trendvonalat 1,4432-nél áttöri a kurzus, a következő megálló felfelé 1,458-nál van.

– A jen ismét az erősödés útjára lépett a dollárral szemben és reggelre elérte a 77,99-es szintet. Ha nem történik ismételt beavatkozás a jegybank részéről, akár 76,25-ig erősödhet a japán fizetőeszköz.

– A múlt hét végi forinterősödés már a múlté. Az EUR/HUF ismét 274 felett, az EUR/CHF pedig 254 körül volt a reggeli órákban.

Határidős piacok:

– Hatalmas mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős indexek a pénteki leminősítés után.

Erste kommentár

Leminősítették az USA-t! Most remegjünk? Van helyettesítő világvaluta? Nem nagyon. Továbbra is a dollár eszközöket fogják venni. Azok az alapok adhatnak el amerikai kötvényeket, amelyek üzletpolitikája szerint csak legjobb minősítésű kötvényeket tarthatnak. Ugyanakkor a Moody’s és a Fitch még a múlt héten megerősítette az USA legjobb adós besorolását. Vagyis nem valószínű az amerikai állampapír piacon egy nagyobb eladási hullám. Különben a legnagyobb hitelezők is (pl. Japán) kitartanak az USA mellett, de a kínaiak is inkább csak kritizálnak, mint mást tennének (szerintünk). A hír különben várt volt. Így nem kellene, hogy olyan nagy meglepetést okozzon. Persze a bizalomvesztés most a menedéknek tekintett arany felé löki a befektetők egy részét az amerikai rövid állampapírok helyett, de ez szerintünk átmeneti lesz. Ugyanis a valóságban csak az következett be, amit eddig is tudtunk. Az USA adósságát a költségvetésnek csökkentenie kell. Mi a helyzet a részvénypiacokkal? Mivel a legnagyobb adós osztályzata romlott ezért úgy számolhatunk, hogy a kockázatmenetes hozam arrébb szalad 60-70bps-sel (persze még nem került arrébb, de hosszabb távon várható ilyen mozgás.) Ez azt jelenti, hogy 3%-os kockázatmentes (hosszú) hozam helyett 3,5-4%-kal kell számolnunk a modelljeinkben. Ha a kockázati prémium 5% körül volt (ez szerintünk jóval magasabb). Vagyis az örökjáradék képlet alapján, minden mást változatlannak feltételezve a leértékelődés 15-18%-lenne (ceteris paribus). Ennek mintegy fele már beárazódott, miközben a hozamok valójában eddig nem emelkedtek. Ugyanakkor a részvénypiacon számítunk a beárazódásra, amelyet egy konszolidáció követhet, ha világossá válik, hogy a leminősítés nem hoz jelentős változást az amerikai kötvények árazásában.

Rövid hírek

– MOL: Lapértesülések szerint az INA kutatási joga az észak-nyugat horvátországi mezőkre vonatkozóan tavaly lejárt. Bár az INA pályázott a jog 5 évre szóló meghosszabbítására, az ahhoz szükséges feltételeket végül nem teljesítette, mivel a jelenlegi helyi törvények nem garantálják, hogy találat esetén a kutató vállalat kapja a jogot a kitermelésre. Ezen információk fényében nem egy MOL elleni támadásról van szó a horvát kormány részéről, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

– Magyar Telekom: Múlt héten került meghirdetésre 900MHz-en a negyedik mobilszolgáltatóra és több más csatornára (összesen 10,8MHz) kiírt tender. Lapértesülések közül a pályázók a következők lehetnek: Business Telekom, UPC, Invitel, China Telekom. Az első megerősítette, hogy érdekli a tender, a China Telekom pedig két évvel ezelőtt adott hangot érdeklődésének. Véleményünk szerint egy érett piacon nagyon költséges egy új szolgáltatónak elindulnia (kb. 200 milliárd forintos beruházásigény), így ennek kevés esélyt adunk. Az 5MHz es frekvencia azonban nagyon fontos az LTE fejlesztések számára, így az ez iránti érdeklődés nagy lehet. A tender eredménye december 12-ére várható.

Vizsgálatot kezdeményez az E-Star a Concorde Értékpapír Zrt. ellen illetéktelen piacbefolyásolás miatt, miután a Concorde negatív hangvételű elemzést jelentetett meg a cégről. Az E-Star részvényeinek árfolyama 12%-os mínuszban is járt pénteken (jóval nagyobb mértékben esett, mint a piac) és végül 10%-os mínuszban zárt.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.