A hurrikánok miatt magas az olaj ára

2009. augusztus 19. szerda - 09:21 / Erste-elemzés
  •    

Tegnap gyenge nyitás után erősödésnek indultak az amerikai részvényindexek. Jelentős emelkedést követően 70 dollár fölött járt tegnap az olaj ára, az arany is drágult. Mínuszba fordult az ázsiai tőzsdék többsége, Hong-Kong tartja magát egyedül. A dollár gyengülésnek indult, a forint tegnap 272 alá erősödött az euróval szemben. Ma a tegnapi felpattanó után a BUX további esésére számítunk.

Nemzetközi hírek

USA: A hétfői esést tegnap kisebb felpattanó követte a tengerentúli börzéken, az S&P azonban 1000 pont alatt maradt (Dow +0,9%; S&P +1%; Nasdaq +1,3%). Az optimizmus mögött a tegnap délelőtt közölt német ZEW intézet gazdasági hangulat indexe állt; augusztusra vonatkozó értéke a vártnál jelentősen nagyobb mértékben 56,1-re emelkedett a júliusi 39,5-ről. Az indikátor – mely több mint 4 éves csúcspontján áll – a gazdaság szereplőinek megkérdezésével Németország elkövetkező 6 hónapra vonatkozó gazdasági növekedési kilátásait méri. A képet árnyalta a fél 2-kor érkező amerikai lakásépítési adat. Az előrejelzések nagy emelkedést vártak a megkezdett házépítések terén, ennek ellenére júliusban visszaesést tapasztalhattunk. A fogyasztói árak a vártnak megfelelően estek, az energia beszerzési árak csökkenése miatt. A részvényindexek a nap eleji gyenge nyitást követően erőre kaptak, az S&P 989 ponton zárt. A pénzügyi papírok teljesítettek a legjobban, a szektor teljesítményét mérő ETF 2,1%-ot emelkedett. A Dow Jones indexen belül a legnagyobb emelkedést az American Express részvényei mutatták (+4,3%). A Home Depot a vártnál kisebb EPS visszaesésről számolt be gyorsjelentésében, amit a piac 3,1%-os árfolyam-emelkedéssel honorált. A Hewlett-Packard a vártnál is nagyobb mértékben növelte profitját a második negyedévben (91 cent részvényenként). Ma a Deree közli negyedéves gyorsjelentését a fontosabb amerikai vállalatok közül.

Olaj és arany: Az olaj ára tegnap 3,7%-ot emelkedett, amit ma 1%-os drágulás követ. Jelenleg hordója 69,2 dolláron forog a piacon. Az Amerikai Kőolaj Intézet szerint több mint 6 millió hordóval estek az olaj készletek múlt héten, az Energiaügyi Hivatal pedig ma hozza nyilvánosságra a múlt heti készletadatokat. Az elemzők 1,2 millió hordós emelkedést várnak a kőolaj terén, míg egymillió hordós csökkenést a benzin terén. Közeledik a hurrikán szezon, de idén a meteorológusok a korábbi éveknél enyhébb lefutást várnak, és a viharok a mexikói öböl olajkitermelését sem fogják várhatóan a korábbiakhoz hasonló súlyossággal érinteni. Az arany ára követte társát és fél százalékot emelkedett. Jelenleg 940 dollárt kell fizetni unicájáért.

Makrogazdaság: A német termelői árak a vártnál nagyobb mértékben 7,8%-kal estek tavaly júliushoz képest. Magyarország 9 órakor közli az átlagos bruttó bérek júniusi növekedési ütemét. Az eurózóna országainak összesített építőipari kibocsátásáról szerezhetünk információt, az USA pedig a jelzáloghitel-igénylések alakulását publikálja.

Távol-Kelet: Vegyes képet mutatnak az ázsiai indexek (Nikkei -0,8%; Hang Seng +0,1%; Shanghai -3%; Kospi -0,3%). Legnagyobb mértékben a kínai index esett, mivel a befektetők óvatosabbak lettek gazdasági növekedés megítélésében. Shanghai pedig a többi régiós indexet is magával húzta. A Sony (-1,5%) bejelentette, hogy 25%-kal csökkenti a Playstation 3 konzolok árát. Főként a pénzügyi papírok teljesítettek gyengén (Mitsubitshi Financials: -1,2, Mizuho: -0,4%). Akadt azonban példa pozitív hírekre is: A japán Sanyo Electric-nek (+14,3%) az adott lendületet, hogy a Toyota (+1,7%) 2011-től tőle vásárol akkumulátorokat hibrid járművei számára. A technológiai részvényekre kedvezően hatott, hogy az amerikai HP kedvező negyedéves eredményről számolt be. A japán Toshiba 0,2%-kal, a Hong Kong-i Foxconn 5,1%-kal értékelődött fel.

Devizák: A tegnapi gyengülő trend folytatódása látszik ma reggel az EUR/USD kurzusban (1,4154). A japán fizetőeszköz lényegében stagnált a dollárhoz képest a ma reggeli kereskedésben (94,67). A forint tegnap 271,63-ig erősödött az euró ellenében, ma reggel azonban kisebb korrekció (+0,04%) figyelhető meg a kurzusban.

Határidős piacok: A határidős indexek Amerikában a pozitív tartományban tartózkodnak.

Erste Kommentár: Újra itt a hurrikán szezon. A legújabb vihar már hármas erősségű és Bill-re keresztelték el. A várakozások szerint az olaj platformokban nem fog kárt okozni. A vizsgálatok szerint idén átlagos évnek nézhetünk elébe, amelynek során 4-7 közötti hurrikánra számíthatunk, amelyből 1-3 lehet hevesebb. Mindenesetre ez még magasan tarthatja az olaj árát a szezon végéig. (A szezon július 1. – november 30. közé esik, de valójában augusztus-szeptember hónapokban formálódnak a nagy viharok.) Tehát az olajat még a viharok körüli félelmek tarthatják magasan. A tél közeledtével azonban a kereslet jelentősen csökken, amely az árfolyamok lemorzsolódását hozza általában.

Rövid Vállalati Hírek

Mtelekom: A Nemzeti Hírközlési Hatóság havi statisztikája szerint 16 ezerrel nőtt az aktív SIM kártyák száma júliusban. A mobilpenetráció 118,6 volt száz lakosra (2008 júliusban: 115,5, 2008 decemberben 121,8). A piacvezető továbbra is a T-Mobile 44,59%-kal.
– Ma már osztalékszelvény nélkül forogna a Zwack részvényei (1.000 forint osztalék részvényenként).

További tőzsdei információk és elemzések az Erste Befektetési Zrt. oldalán.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.