A bankok nem kockáztatják a devizahiteleket

2008. október 13. hétfő - 21:25 / PP/MTI
  •    

Eltérően nyilatkoztak a devizaalapú hiteligénylések befogadásáról a magyarországi kereskedelmi bankok: az MKB határozatlan időre felfüggeszti, a Budapest Bank és a K and H is folytatja, akárcsak a Raiffeisen Bank, amely azonban a vállalatoknál egyedi elbírálást alkalmaz, az OTP és az Erste pedig egyelőre mérlegel.

Az MKB a jelenlegi piaci környezetben az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázattal indokolta, hogy október 13-tól határozatlan időre felfüggeszti az euró és svájci frank alapú hitelek igénylésére vonatkozó új kérelmek befogadását. A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket.  Az MKB forinthiteleket továbbra is nyújt.

A forint árfolyamának utóbbi hetekben – és különösen a múlt hét végén – tapasztalt, számottevő gyengülése, valamint a korábbiakhoz képest jelentős árfolyamingadozás minden eddiginél bizonytalanabbá teszi a jövőbeni árfolyamra vonatkozó várakozásokat – figyelmeztet az MKB közleménye.

A Budapest Bank változatlanul folytatja deviza alapú hitelezését a lakosság és a kkv-k számára is – közölték az MTI kérdésére. Hozzátették: sem a piaci fejlemények, sem az ügyfelek visszajelzései nem késztetik arra a bankot, hogy az eddig folytatott devizahitelezési politikáját felülbírálja. Hasonlóan nyilatkozott a Raiffeisen Bank illetékese is. Horváth Krisztina vezérigazgató-helyettes azt mondta, hogy a lakossági területen teljes mértékben folytatják a devizahitelezést, a vállalati területen egyedi elbírálást alkalmaznak.

Az OTP Bank közleményben tudatta, hogy “mérlegeli a kialakult pénzpiaci helyzetet, és prognózisanalízisek alapján rövid időn belül döntést hoz az esetleges változtatások szükségességéről”.

Az Erste Banknál pedig annyit közöltek, hogy “a refinanszírozási piac változásait követve az Erste Banknál folyamatos a finanszírozási konstrukciók felülvizsgálata”.

A K and H-nál  folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci eseményeket és az ügyfeleket esetlegesen érintő kockázatokat. Olyan jellegű döntést a K and H egyelőre nem hozott, miszerint felfüggesztené a devizahitelezést – közölték a bank kommunikációs igazgatóságán.