A tegnapi fordulat után, ma kitarthat a jó hangulat

2014. február 21. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A japán jegybank komoly örömet hozott a részvénypiacra a tovább lazítós kommentárjával. Amúgy is fordulós lett a hangulat a tegnapi napon. A DAX index gyakorlatilag letesztelte a 3 napos mozgóátlagot, ahonnan annak rendje és módja szerint meg is fordult az árfolyam. Ráadásul a rövid indikátorokon vételi jelzés alakult ki. Így most legalább a korábbi csúcsig, 9.794 pontig kellene emelkednie az indexnek, de nem lepődnénk meg, ha esetleg áttörné azt.

Ma is kitarthat a jó hangulat – Kép: Pixabay

Tegnap csúnyán elbántak a MOL-lal. A Baytugan-ban levő részesedés értékesítésének tegnapi bejelentése után ma tudtuk meg, hogy az eladási ár 175 millió dollár. Ez jó árnak tekinthető, de a tegnapi negatív hangulatban mégis átesett a 13.600 forint körüli támaszon. Ha ma nem tud visszamászni ezen szint fölé, akkor valószínűbb lesz a negatív forgatókönyv, amely alapján inkább a 12.275 és 12.300 forint közötti rést teszteli le. Ezután már csak a 11.000 forint környéki szint adódna, mint támasz.

Az OTP is a 4.040 forint körüli szint környékére csusszant le tegnap, de még annak elérése előtt megfordult. A mozgásban valószínűleg jelentős szerepet játszottak az ukrán események, amelyek tegnap még inkább riadalommal, mára pedig megnyugvással tölthetik el a befektetőket. Így az OTP az elkövetkező napokban újra megpróbálhatja a 4.215 forintnál levő 20 napos mozgóátlag áttörését.

Összességében jó hangulat jellemzi a piacokat, amely az elkövetkező napokban is fennmaradhat.

USA

Jó hangulatban zajlott a kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek zárásig emelkedtek (Dow 0,58%, Nasdaq 0,71%, S&P500 0,62%). A Wal-Mart publikálta tegnap negyedéves eredményét, a részvényenkénti profit 1,6 dollár volt az elmúlt három hónapban, miközben az elemzők 1,59 dollárt vártak. A társaság 48 centre emelte az osztalékát, amely azonban gyengébb a várt 51 centnél. A mostani negyedévben 1,1-1,2 dolláros profitot vár a társaság, ami alacsonyabb az 1,24 dolláros konszenzusnál. A cég árfolyama közel 2%- ot veszített értékéből.

Az éves szintű infláció nem okozott meglepetést a tengerentúlon, 1,6%-ot vártak és a tényadat is ennek megfelelő lett. A friss segélykérelmek száma 3 ezerrel 335 ezerre csökkent múlt héten, ami enyhén magasabb a várakozásoknál. A Philadelphiai Fed index februári számai komoly negatív meglepetést okoztak. A mutató 9,4 pontról -6,3 pontra esett vissza, miközben a konszenzus 8 pont volt.

A Tesla 8,5%-ot emelkedett a gyorsjelentés után, ami új történelmi csúcsot jelent. A cég vezére, Elon Musk megerősítette, hogy a társaság vezetői korábban találkoztak az Appleilletékeseivel, arról azonban nem beszélt, hogy felmerült-e a Tesla felvásárlásának kérdése.

Európa

Mínuszban kezdték a kereskedést a nyugat-európai börzék, majd a kereskedés végéig emelkedtek a piacok, de a DAX index így is mérsékelt mínuszban zárt (FTSE100 0,24%, DAX -0,42%, CAC40 0,32%).

Az Ukrajnából érkező hírek alapján az éjszaka nem voltak összecsapások a tüntetők és a rendvédelmi erők között, miután este a parlament megszavazta a rohamrendőrök visszavonását. Az éles fegyverhasználati engedélyt is visszavonták, és szabadon engedik a tüntetések során letartóztatott aktivistákat.

Olaj, arany

A WTI ma reggel 102,6 dolláron állt, az elmúlt napok emelkedése után tehát esni kezdett az árfolyam. A befektetők a kedvezőtlenebb kínai makrogazdasági adatokkal és a készletek a vártnál kisebb mértékű csökkenésével magyarázzák az esést.

Az arany 1.320 dolláron állt ma reggel, ami kismértékű esést mutat a tegnapi naphoz képest. A kereskedők szerint az elmúlt hetek áremelkedése a kínai kereslet lassulását okozhatja, míg számítani lehet arra is, hogy a Fed nem áll le a QE3 program csökkentésével.

Devizák

Nagyot erősödött a forint a tegnapi kereskedésben, melynek hatására az EUR/HUF árfolyama 313,66-ról 311,81-ig csökkent le. Napon belül jelentősebb kilengést produkált az EUR/USD árfolyama, azonban összességében a reggeli órákban látott csökkenő trend volt a meghatározó, így a devizapár árfolyama mérsékelten csökkent tegnap, és ma reggel is további visszafogott dollárerősödés tapasztalható.

Távol-Kelet

A Nikkei 2,9%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 1,4%-ot zuhant. A japán részvénypiac szárnyalását elsősorban a BoJ kommentárja támogatta meg, ugyanis abból azt lehetett leszűrni, hogy a jegybanki monetáris stimulus tovább tarthat, mint az eredetileg tervezett 2 év.

A hongkongi tőzsdén elsősorban a telekommunikációs szektorhoz tartozó részvények szerepeltek jól, miután a legnagyobb kínai mobiltársaság bejelentette, hogy januárban 14 millióval 260 millióra nőtt a 3G felhasználóinak a száma.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”