A Richter lehet a nap nyertese

2013. július 04. csütörtök - 10:21 / piacesprofit.hu
  •    

Az egész heti esés után ma talán már elindulhat végre az emelkedés a tőzsdéken. Az Erste elemzői szerint a nap nyertese a Richter lehet miután bejelentették, hogy még ebben a hónapban lebonyolítják a részvény felaprózását.

Tegnap sem érkezett meg a felmentő sereg, a hazai börze tovább csúszott lefelé a lejtőn a nyugat-európai piacokkal karöltve. A tengerentúli börzék már emelkedni tudtak, és a kínai piacon is jó hangulat uralkodott. A mai kereskedésben már a hazai parketten is elindulhat a pozitív korrekció, miután a hét eddigi része az esésről szólt. A tegnapi kereskedésre rányomta a bélyegét a portugál belpolitikai helyzettel kapcsolatos aggodalom, de ma már megnyugvás jöhet. A BUX index akár a 200 napos mozgóátlag fölé is visszakapaszkodhat. Ne feledjük, hogy a tengerentúli piacok ma zárva lesznek, ami a hazai tőzsde forgalmára is hatással lehet.

A mai kereskedés egyik nyertese a Richter lehet, miután bejelentették, hogy még ebben a hónapban sor kerül a részvényfelaprózásra. A hír azért pozitív meglepetés, mert korábban azt közölte a társaság, hogy erre a lépésre csak valamikor ősszel fog sor kerülni. Ez a lépés pedig javíthatja a Richter likviditását, ami segítheti a papírt, hogy a novemberi, féléves felülvizsgálatkor visszakerüljön az MSCI indexeibe.

USA

– Mérsékelt emelkedéssel zárták a tegnapi rövidített kereskedést a tengerentúli börzék. (Dow 0,38%, Nasdaq 0,31%, S&P500 0,06%).

– A Függetlenség napját ünneplik ma a tengerentúlon, ezért zárva lesznek a piacok.

– A Dow Jones index tagjai közül az Alcoa (-1,1%) zárta leggyengébben a napot, miután a JP Morgan leminősítette a vállalatot. A pozitív oldalon a Cisco (1,4%) és a Boeing (1,3%) papírokat láthatjuk.

– Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe 52,2 pontra csökkent júniusban (2010 februárja óta nem látott érték) az előző havi 53,7 pont után. Az elemzők ezzel szemben azt várták, hogy 54 pontra fog emelkedni a kurzus.

– Tegnap publikálták a friss segélykérelmek számát is, ami a múlt héten 343 ezerre csökkent a korábbi, felülvizsgált 348 ezerről. A publikált adat valamivel jobb lett a 345 ezres várakozásnál.

– Az ADP jelentése szerint a foglalkoztatottak száma 188 ezerrel bővült a privát szférában júniusban. Ez jó adatnak mondható, mert a konszenzus csak 160 ezer volt.

– A külkereskedelmi mérleg hiánya nagyobb lett az elemzői várakozásoknál, a deficit 45 milliárd dollár volt, míg az elemzők -40,1 milliárd dollárra számítottak.

Európa

– Lejtmenet volt tegnap a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -1,17%, DAX -1,03%, CAC40 -1,08%).

– Ma 13:45-kor az EKB tart kamatdöntő ülést, a piac arra számít, hogy 0,5%-on tartják a kamatot.

Olaj, arany

– A WTI árát továbbra is az egyiptomi események határozzák meg, azonban arra a hírre, hogy az éjszaka során a katonaság átvette a hatalmat csak egy kisebb olajár emelkedés volt tapasztalható. A mostani katonai hatalomátvétel átmenetinek tűnik az új választások kiírásáig, így viszont egyelőre nem minősül puccsnak az esemény. Becslések szerint az Egyiptomon, főleg a szuezi csatornán áthaladó olaj mennyisége napi 2,5 millió hordó körül alakul. A WTI ára a tegnapi nap folyamán mutatott jelentős emelkedést, amelyet ma csak egy kisebb mértékű követett, így az olaj árfolyama jelenleg 101,32 dolláron áll.

– Az arany ára mérsékelt emelkedést mutatott tegnap és a ma reggeli órákban is. Az unciánkénti árfolyam 1254 dollárra emelkedett.

Devizák

– Az európai, azon belül is a portugál események hatására a nap első felében jelentős dollárerősödés volt tapasztalható, azonban délután öt órát követően egy hirtelen visszarendeződés volt látható az EUR/USD devizapárban. Az ár a reggeli órákban lefelé áttörte az 1,3-as szintet és egészen 1,2923-ig csökkent az árfolyam, azonban zárásra ismételten 1,3- fölé kapaszkodott.

– A tegnapi kedvezőtlen nemzetközi hangulatban a forint kissé gyengült az euróval szemben, azonban a 295-ös ellenállás csak egy rövid ideig sérült és némileg ez alatt, 294,25-ös árfolyamon zárta a kereskedést az EUR/HUF devizapár.

Távol-Kelet

– A Hang Seng 1,69%-ot, a Shanghai index 0,94%-ot emelkedett, miközben a Nikkei index értéke 0,26%-ot csökkent.

– Ausztráliában a kiadott építési engedélyek száma 3,2%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, amivel alulmúlta a 0,1%-os csökkenésre számító elemzői várakozásokat.

– A japán jegybank elnöke, Haruhiko Kuroda a nap folyamán arról beszélt, hogy a japán gazdaság fejlődik és a várakozások szerint az infláció fokozatosan emelkedni kezd a jelenlegi negatív tartományból.

Határidős piacok

– A határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek

– A Richter bejelentette, hogy július 16-i értéknappal tizedelik a részvényt. Ez azt jelenti, hogy július 10-én forog utoljára az 1.000 forintos névértékű papír (ISIN HU0000067624), július 11-én pedig már a 100 forintos névértékű papírral (ISIN HU0000123096) lehet kereskedni. A részvényfelaprózás automatikus, a részvénytulajdonosoknak semmilyen teendőjük nincs ezzel kapcsolatosan. A részvény tizedelését már az áprilisi közgyűlésen jóváhagyták, így az tudott volt, de későbbi időpontra várta a piac.

– Mára halasztotta a döntést a Kúria abban a perben, amelyet egy devizahiteles indított az OTP ellen azt eldöntendő, hogy a vételi és eladási árfolyam különbözete költség-e, vagy sem. Bár Magyarországon nincs precedens jog, egy kedvezőtlen döntés mégis negatívan érintené a devizahitelt nyújtó többi bankot is, ahol a vételi és eladási árfolyam különbözetét érvényesítik a törlesztő részletekben. Arra számítunk, hogy a Kúria kimondja, az adott tétel nem számít költségnek. Sajtóértesülések szerint a Kúria 2-kor hirdeti ki döntését.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”