A nemzetközi piacokon ma is az optimizmus lehet az úr

2013. július 12. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább száguldanak a tengerentúli börzék. Oldalazó arany és korrigáló olaj. 200 napos mozgóátlagra érkeztek meg a devizák. Növekedési félelmek húzták le az ázsiai piacot. A horvát hatóságok újraindították a vesztegetési ügy kivizsgálását. Oldalazó mozgásra számítunk ma a tőzsdén.

Erste kommentár

Jól kezdte az első kereskedési napját a Richter a részvényfelaprózás után, a nap nagy részében jelentős pluszban tartózkodott a papír, és még 2% fölötti emelkedést is mutatott, azonban nap végére hasonlóan a többi magyar papírhoz elfogyott az ereje és visszacsúszott a negatív tartományba. A forgalom átlagot meghaladó volt, azonban ahogy mondani szokták, egy fecske nem csinál nyarat. Még jó néhány kereskedési napnak kell eltelnie ahhoz, hogy megállapítható legyen, hogy kezdeti fellángolást láthattunk tegnap, vagy a részvényfelaprózás tényleg beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Kimondottan pozitív hangulatban telt az amerikai kereskedés, az S&P-nek épphogy csak nem sikerült megdöntenie a korábbi csúcsát, de azzal, hogy lényegében napi maximumon zárta a tegnapi kereskedést az index, megdőlt a legmagasabb záróár rekordja. A nemzetközi piacokon ma is az optimista hangulat lehet az úr, azonban a BUX tegnapi gyenge teljesítménye után inkább csak egy oldalazást valószínűsítünk mára a hazai piacon.

Nemzetközi hírek
USA
– Új történelmi záró csúcsra kapaszkodtak a vezető tengerentúli börzék annak ellenére, hogy egy vártnál rosszabb makroadat látott napvilágot. A piacokat Ben Bernanke tegnapelőtti beszéde hajtja, a piacokat azután vették meg, hogy Bernanke elmondta: tartósan laza monetáris politikára van szükség (Dow 1,1%, Nasdaq 1,63%, S&P500 1,35%).
– A Dow Jones komponensei közül az Intel (3,2%), a Microsoft (2,84%) és a Walt Disney teljesített legjobban.
– Érdemes még kiemelni az AMD árfolyamát, amely közel 12%-ot emelkedett egy felminősítésnek köszönhetően.
– Az Amazon.com 2,5%-kal értékelődött fel, az árfolyam 300 dollár felett is járt, ami új történelmi csúcsot jelent.
– A friss segélykérelmek száma rosszabb lett a vártnál, a legutóbbi 344 ezres adat után 360 ezren igényeltek segélyt, miközben az elemzői várakozás 340 ezer volt.
– Ma a JPMorgan és a Wells Fargo publikálja negyedéves számait.
– Ma délután publikálják a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének júliusi előzetes értékét.

Európa
– A nyugat-európai részvényindexek is jól teljesítettek, bár záráshoz közeledve gyengültek a pluszok (FTSE100 0,59%, DAX 1,15%, CAC40 0,74%).

Olaj, arany
– A tegnapi kora reggeli órákban látott aranyár emelkedést egy oldalazó mozgás követte, így a nap egészét tekintve 1.260 dollárról 1.286 dollárra kapaszkodott fel a nemesfém árfolyama.
– Az olaj árfolyama a meredek emelkedést követően korrigálni kezdett, és árfolyama 106,45 dollárról 104,9 dollárig csúszott vissza.

Devizák
– Az EUR/USD csak a tegnap reggeli órákban mutatott érdemi elmozdulást, azonban a napközbeni kereskedésben már nem következett be jelentős változás. Az árfolyam a 200 napos mozgóátlagra érkezett meg, melynek értéke 1,3076.
– A forint a tegnapi optimista nemzetközi hangulatban erősödni tudott az euróval szemben. Az EUR/HUF árfolyam 293,7-ről 292,11-re csökkent és hasonlóan az EUR/USD devizapárhoz szintén a 200 napos mozgóátlagra érkezett vissza.

Távol-Kelet
– Az ázsiai piacok jellemzően csökkenést mutattak, azonban a Nikkei index értéke 0,29%-ot emelkedett. A Hang Seng és a Shanghai index is a csökkenő indexek táborát gyarapították. Előbbi 0,71%-ot, míg utóbbi 0,96%-ot veszített értékéből.
– A kínai pénzügyminiszter reggeli nyilatkozata alapján a GDP bővülése valószínűleg átlag 7% lesz az idei évben, és ezzel elmarad a hivatalos 7,5%-os előrejelzéstől és az első negyedévben látott 7,7%- os növekedéstől is. Ugyanakkor azt is igyekezett leszögezni, hogy a kemény landolás (hard landing) esélye továbbra sem áll fent.

Határidős piacok
– Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
– A horvát hatóságok újraindították a MOL elnök vezérigazgatójával szembeni vesztegetési vizsgálatot, amit a MOL leányvállalatához, az INA-hoz és a korábbi horvát kormányfőhöz, Ivo Sanaderhez kötődik. A magyar legfőbb ügyészség nyilatkozata alapján hivatalos felkérés még nem érkezett. A korábbi vizsgálatot decemberben zárták le, és Horvátország EU csatlakozását követően indították újra. A MOL a vádakat megalapozatlannak nevezte. Délután a horvát pénzügyminiszter újságíróknak azt nyilatkozta, hogy nehéz tárgyalásra számít a részvényesi megállapodás megváltoztatásáról, különösen a gázüzletággal kapcsolatban. Horvát lapértesülések szerint a kormány a jövő héten leválthatja az eddigi tárgyalási bizottságot. A jelenlegi eljárás hasonló a korábbihoz, azonban a jogi helyzet megváltozott, mivel mindkét ország az EU tagja. Mindent összevetve a MOL-lal kapcsolatos kockázatok ismételten megnövekedtek. A hír negatív, meglátásunk szerint jelenleg jelentős árfolyam reakcióra nem kell számítani
– Az OTP 2013. július 10-én 213.625 darab saját részvényt vásárolt 5.071 forintos átlagáron, július 10 és 11-én pedig összesen 51.609 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank 3.782.040 darab saját részvénnyel (1,35%) rendelkezik a tranzakciókat követően.
– Az E-Star bejelentette, hogy a Fővárosi Törvényszék a társaság egyezségi megállapodás jóváhagyása iránti kérelmét elutasította és a csődeljárást megszüntette. A végzés nem jogerős. A társaság már korábban újabb egyezségi eljárást hívott össze július 23-ra, ami korrigálhatja a jogi tévedéseket. A csődeljárás megszüntetése ismételten nehéz helyzetet teremthet.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”