A nagy nyereségért be kell vállalni a kockázatot

2015. november 07. szombat - 12:09 / piacesprofit.hu
  •    

A jelenlegi, alacsony kamatkörnyezet tartósnak ígérkezik, ezért a jó hozam elérése érdekében a kockázatosabb eszközök felé kell fordulni – hangzott el az Aegon Prémium Üzletág ügyfélklub rendezvényén. A megfelelő eszközök kiválasztásánál most is szem előtt kell tartani a kockázatok megosztását, és érdemes figyelembe venni, hogy a fejlett piacok teljesítménye a kilengések ellenére is kiegyensúlyozottabb képet mutat.

lehet magas hozamot elérni, csak kockáztatni kell

Kép: Pixabay

Fel kell készülniük a tartósan alacsony hozamszintekre a befektetőknek, nincs reális esély arra, hogy a jelenlegi helyzet rövid távon megváltozzon – jelentette ki az Aegon Prémium Üzletág ügyfélklub rendezvényén Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. A központi bankok monetáris politikája továbbra is a növekedés ösztönzésének irányába hat, amely már komoly fejtörést okoz a rövid államkötvény-hozamoknál, hiszen a fejlett európai piacokon ezek a negatív tartományban mozognak. Ebben a helyzetben elvben jó stratégiát jelenthetnének a feltörekvő piaci eszközök, ám jól látszanak ennek a korlátai is: a kínai gazdaság növekedésének dinamikája lassul, és a lakáspiac megtorpanásával az ingatlanárak is stabilizálódhatnak. A fejlett piaci eszközöknél viszont nincsenek nagy kilengések, a kilátások stabilabbak, a kockázatok szintje alacsonyabb, így a jelen környezetben vonzóbb alternatívát jelenthetnek.

Az alacsony hozamszintek emelkedésének pedig komoly gátja az óriási mértékű globális eladósodottság: a globális adóssághegy 2007 óta 57 ezer milliárd dollárral hízott, miközben a GDP-hez viszonyított államadóssági ráta a fejlett országokban változatlanul nagyon magas. Így például Japán a bruttó hazai termék 517, Spanyolország 401, Kína 282, az USA pedig 269 százalékának megfelelő adóssághegyet görget maga előtt. Ekkora eladósodottságnál viszont – a finanszírozás fenntarthatósága érdekében – alapvető érdek az alacsony hozamszint fenntartása.

Még mindig sok pénz van a párnacihában
Az elmúlt egy évben az alacsony inflációnak és a reálbér növekedésnek köszönhetően nőttek a magyar háztartások megtakarításai, de még mindig sok készpénzt tartanak a magyarok – közölte a Takarékbank.

Ebben a környezetben – emelte ki Ocsenás Zoltán – a magasabb hozamok elérésére érdekében új megközelítés szükséges, vagyis már érvényes az a szabály, amely szerint „az kockáztat, aki nem kockáztat”: a befektetőnek el kell döntenie, hogy fogyasztani kezd, vagy új lehetőségeket keres pénzének. A megfelelő hozamok elérése érdekében a szakértő szerint azokra a vállalatokra érdemes koncentrálni, amelyek erős versenyképességgel rendelkeznek, a magas jövedelmezőségükön keresztül pedig jó a beruházási képességük, ezáltal pedig gyors növekedést képesek elérni.

„A világ bármely részén tevékenykedő befektető szembetalálja magát az alacsony hozamkörnyezet problémájával. A hagyományos buy and hold kötvénystratégiák már nem működnek, a futó kötvényeken még lehet keresni, de megújításukra már nincs lehetőség. Ezek mellett a jegybankokra háruló alacsony inflációs nyomás és a globális eladósodottság finanszírozhatósága továbbra is az extrém alacsony alapkamat szinteket támogatja” – vélekedett az elhangzottak kapcsán Tóth János, az Aegon Prémium Üzletág vezető tanácsadója.

Ezért – hangsúlyozta – a pozitív reálhozam elérése érdekében kényszerűen a kockázatosabb eszközosztályok felé kell tolódni. – Az ésszerű kockázatvállalás, megfelelően diverzifikált portfólióval – és akár egy nem egyösszegű befektetéssel, hanem folyamatos tőkeinjekcióval – jelentősen képes porlasztani a kockázatot. Tovább csökkenti a jelentkező kockázatokat, ha a fejlett piacokra koncentrálunk – bár a hektikusnak tekinthető 2015-ös év ezeket sem hagyta érintetlenül – de a mozgások volatilitása jóval a fejlődő piacok szintje alatt maradt – mutatott rá Tóth János.

Ha gyorsan lépnek, sokat takaríthatnak meg a TBSZ tulajdonosok
A Tartós Befektetési Számlák (TBSZ) erős felfutása várható az év végén. Ennek oka, hogy év végén járnak le az első, öt éves futamidejű TBSZ-ek. Ha a számlán eddig felhalmozott összeget továbbra is ebben a megtakarítási formában kívánjuk kezelni, érdemes még idén megnyitni az új TBSZ értékpapírszámlát, és kérni az átvezetést – javasolják a CIB Bank szakértői.