A mobilpiacon fektet be a Morando

2012. november 16. péntek - 06:25 / piacesprofit.hu
  •    

A Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 1,5 millió eurós tőkebefektetésről állapodott meg a Netfone Telecom Távközlési Szolgáltató Kft-vel.

A jelentős növekedési potenciállal rendelkező, innovatív tevékenységet végző társaságok fejlesztését célzó alap tőkeemelésével a Netfone jelentős fejlesztéseket hajthat végre virtuális mobilszolgáltatási (MVNO) üzletágában. Eközben képessé válik további befektetések végrehajtásával aktívan részt venni a telekommunikációs piacon zajló konszolidációs folyamatban is. A tranzakcióban résztvevő pénzügyi tanácsadó a BDO Magyarország volt.

Az együttműködés pillérei
A Morando és Netfone közösen kialakított stratégiája a következő négy pilléren áll.
– A Netfone továbbépíti a kábeltévé szegmensben jelenleg is piacvezető pozícióját a nagykereskedelemi hangszolgáltatás területén
– A Morando és a Netfone közösen vesz részt a telekommunikációs piac felgyorsult konszolidációs folyamataiban. A tranzakciók lebonyolításában a BDO pénzügyi tanácsadási csapata továbbra is stratégiai partnere a konszolidáló társaságoknak.
– A Netfone Kft a tőkeemelésnek köszönhetően új, jelentősen kibővített célkitűzésekkel kívánja elindítani MVNO/MVNE üzletágát. A társaság korábbi tevékenységének köszönhetően elsőként kötött MVNO szerződést a Vodafone-nal mobil internet szolgáltatásra. A mobiltelefon-szolgáltatás bevezetésével a Netfone a vezetékes telefonszolgáltatás területén sikerre vitt nagykereskedelmi modellt kívánja megvalósítani a kábeltelevíziós piaci szegmensben is.
– A Netfone az üzleti szegmensben szintén kiemelkedően innovatív szolgáltatásokkal és megoldásokkal rendelkezik mind a vezetékes telefon, internet, mind a mobil távközlés illetve az IT megoldások területén, ahol szintén az aktív piaci terjeszkedés a kitűzött cél.

A Morando befektetési tevékenységének egyik fókuszát IT és telekommunikációs cégek jelentik. Az alap a megvizsgált befektetési célpontok közül a Netfone Telecom Kft-t kábeltévés nagykereskedelmi megoldásainak, üzleti partnerek számára kínált szolgáltatásainak és megalapozott fejlesztési terveinek köszönhetően választotta befektetési portfoliójába az érintett társaságok témágan kiadott közleménye szerint.

Az üzleti célok között szerepel a nagykereskedelmi hangszolgáltatások további bővítése kábeltévé szolgáltatók számára – ezen a területen a Netfone már ma is piacvezető. A tevékenység magában foglalja a szolgáltatók kapcsolódó marketing és értékesítési feladatainak kiszervezését is.

A társaság hasonló modellt kíván megvalósítani a virtuális mobiltelefon-szolgáltatás (MVNO/MVNE) területén is, ahol a kábeltévé és egyéb szolgáltató társaságok kiszolgálását célzó üzletágát a legjelentősebb üzleti területté kívánja fejleszteni. A Morando Zrt-vel kötött stratégiai együttműködés emellett lehetőséget biztosít a társaság számára a kábeltévé-szolgáltató piacon további befektetések végrehajtására. A Netfone a leánycégek működését közös platformra helyezi, így racionalizálva azok tevékenységét.

Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
A Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2008. június 2-án jött létre az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok részvételével, közös alapként. Az alapkezelő által kezelt alap jegyzett tőkéje 6,5 milliárd forint (mintegy 24 millió euró), melyet a tulajdonosok a befektetési időszak első négy évében, a megvalósuló befektetések forrásigényének függvényében bocsátanak rendelkezésre. Az alap futamideje tíz év. Az egyes befektetések időtartama 3-7 év között alakul.

„A Netfone fő erősségének a kiterjedt és minőségi szolgáltatásportfoliót, valamint a széles ügyfélbázist tartjuk – hangsúlyozta Svébis Máté, a Morando portfolió igazgatója. – A mostani tőkeemeléssel biztosítottuk, hogy a Netfone az üzleti tervben felvázolt stratégia megvalósításához megfelelő pénzügyi fedezettel rendelkezzen. Továbbra is aktívan figyeljük a piacot és nyitottak vagyunk további befektetésekre ebben a szegmensben.”

Netfone Távközlési Szolgáltató Kft.
A Netfone Kft. azzal a céllal alakult 2007-ben, hogy üzleti ügyfelei és telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó nagykereskedelmi partnerei számára kiemelkedően magas távközlési szolgáltatásokat biztosítson. A társaság kábeltévé-társaságok részére többek között ADSL, NDSL, mail és hosting szolgáltatásokat, míg vállalati ügyfelei számára ADSL, NDSL, bérelt vonali, IP telefon alközponti, VOIP és CPS szolgáltatásokat kínál. Kábeltelevíziós ügyfelei a fentieken felül a Netfone saját infrastruktúráján üzemeltetett hangszolgáltatása segítségével olyan nagykereskedelmi megoldást kapnak, melynek segítségével meglévő és új ügyfeleik számára saját nevükben kínálhatnak teljes értékű vezetékes telefonszolgáltatást. Ezen felül a Netfone saját fejlesztésű MVNO szolgáltatása segítségével képessé válnak mobilinternet-szolgáltatás nyújtására is. Szintén e szegmenst szolgálja ki az a speciális CRM rendszer, mely több műszaki vezérlő és provisioning rendszert is integrál, igen fejlett pénzügyi modullal rendelkezik, és képes sales kampányok kezelésére is.

„Ebben a rendkívül gyorsan változó, rengeteg lehetőséget kínáló üzleti szegmensben a fejlődés egyik legfőbb gátja a pénzügyi források hiánya – magyarázta Kun István, a Netfone értékesítési és marketing igazgatója. – A kockázati tőkebefektetéssel lehetőségünk nyílt arra, hogy az új MVNO üzletág felépítése mellett meglévő szolgáltatásaink piacát is jelentősen bővíteni tudjuk. A stratégiai együttműködés keretében képessé váltunk további befektetések végrehajtására is.”

„Büszkék vagyunk, hogy részt vehettünk ebben a tranzakcióban, amely jó példája annak, mennyire meghatározó lehet a tanácsadó szerepe egy befektetési projekt sikerében – mondta a Huth Gabriella, a BDO pénzügyi tanácsadási üzletágának partnere. – Annak érdekében, hogy a Morando tőkebefektetése szilárd alapokra épüljön, a tranzakciós döntés előtt a Netfone működésének pénzügyi átvilágításán kívül a jövőbeli fejlesztéseket tartalmazó üzleti terv kidolgozásában is kulcsszerepet vállaltunk.”

 

 

 

 

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor