A mai nap is pozitív kilátásokkal indul

2013. július 01. hétfő - 10:28 / piacesprofit.hu
  •    

Vegyesen alakult a félév utolsó kereskedési napja Pozitív korrekció indult az aranyban - Gyengül a forint, stagnál a dollár - Emelkednek az ázsiai piacok - A választott bíróság elutasította az Edison INA elleni keresetét - A Celltrion készítménye megkapta a jóváhagyást az európai gyógyszerfelügyelettől - További emelkedésre számítunk ma

Erste Kommentár

A nyugat-európai börzék gyenge teljesítménye ellenére nagyot hajrázott a hazai piac a pénteki kereskedés utolsó órájában. A közép-kelet európai indexek versenyében így előkelő helyet foglalhat el a BUX, a blue- chipek (a MOL és a Magyar Telekom) kiváló teljesítményének köszönhetően. A mai kereskedés is pozitív kilátásokkal indul, az emelkedést mutató határidős indexek mellett a japán börze is nagy emelkedést mutat, köszönhetően a vártnál jobb makroadatnak. Bár a kínai beszerzési menedzser indexek nem lettek túl acélosak, de érdemben nem maradtak el a várakozástól, és nem rontották el a hangulatot a piacon. A BUX három pont híján nem töltötte be a rést, így a 19.023 és a 19.026 pont közötti hézag még ellenállást jelenthet a mai napon. A DAX-ban is egy ellenállás várja az árfolyamot 8.085 és 8.160 pont között, a következő napokban megpróbálhatja ezt a szintet leküzdeni a kurzus. Az S&P 500 indexben szintén van egy rés 1.624 és 1.628 között, ez lehet a következő akadálya a múlt héten indult emelkedésnek.

Nemzetközi hírek

USA

– Vegyesen alakult a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúli börzéken, az indexek mérsékelt elmozdulással zárták a napot. 1999 óta nem volt olyan erős félév, mint most (Dow -0,76%, Nasdaq 0,03%, S&P500 0,45%).
– Péntek este újabb jegybankár szólalt meg, a San Francisco-i Fed elnöke, John Williams azt mondta, hogy túl korai lenne csökkenteni az eszközvásárlási programot. Szavaival sikerült megnyugtatnia a piacot.
– A Fitch Ratings hitelminősítő pénteken megerősítette USA osztályzatát, a lehetséges legjobb, „AAA” besorolást, az államháztartási hiány kedvező alakulása miatt.
– Közel 28%-ot zuhant a Blackberry, mert a cég a vártnál rosszabb negyedéves eredményt publikált. Az elemzők nyereséges negyedévre számítottak, ezzel szemben veszteséges lett az elmúlt három hónap.
– A Chicago-i beszerzési menedzser index a májusi 58,7 pontról 51,6 pontra esett júniusban, ami rosszabb a várt 55 pontnál.
– A Michigan-i Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a májusi 84,5 pontról 84,1 pontra csökkent, ez pedig jobb az elemzők által várt 83 pontnál.
– Ma két fontosabb makroadatot publikálnak a tengerentúlon, az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexének júniusi értékét illetve építőipari kiadásokat.

Európa

– A nyugat-európai börzék mérsékelt mínuszban zárták a pénteki kereskedést (FTSE100 -0,45%, DAX -0,4%, CAC40 -0,62%).
– A Fitch Ratings „CCC” osztályzatról „RD” vagyis korlátozott államcsőd kategóriába sorolta Ciprus adósságát, az ország által végrehajtott kötvénycsere miatt.

Olaj, arany

– Minimális elmozdulást láthattunk pénteken a kőolaj piacán. Az árfolyam 96,8 dollárról 97,8 dollárig emelkedett, majd zárásra 96,5 dollárig süllyedt vissza. A ma reggeli órákban a 20 napos mozgóátlagot tesztelte vissza 96 dollárnál.
– Pénteken 1.200 dollár alatt is járt az arany kurzusa. 1.180 dollárig zuhant az árfolyam, ahonnan irányt váltott és 1.234 dollárig emelkedett zárásra. A pozitív mozgás a reggeli órákban is folytatódik, a kurzus 1.245 dollárig emelkedett. Az elmúlt napok emelkedése ellenére a negyedév meglehetősen gyengén sikerült, az 70-es évek óta nem történt olyan, mint a mostani negyedévben, hogy három hónap alatt több mint 20%-ot veszítsen értékéből az árfolyam.

Devizák

– Pénteken egy szűk tartományban kereskedtek az EUR/HUF devizapárral 294,4-296,5 forint között. Reggel kismértékű forintgyengülés indult, a 30 napos mozgóátlagról (294,4) pattant meg az árfolyam és 295,1-ig emelkedett.
– Harmadik napja az 1,3-as támasz és a 200 napos mozgóátlag között mozog az EUR/USD devizapár. A támasz törésével 1,294-ig eshet az árfolyam.

Távol-Kelet

– Összességében jó a hangulat az ázsiai börzéken (Nikkei 1,3%, Hang Seng 1,8%, Shanghai 0,15%)
– A második negyedéves Tankan index 4 pontra emelkedett Japánban, ami 2011 harmadik negyedéve óta nem látott pozitív érték. A mutató a várakozásokat is meghaladta.
– A japán autóeladások 15%-ot estek júniusban év/év alapon, ez pedig gyengébb a vártnál.
– Kínában feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet publikáltak, a HSBC által összeállított mutató 49,2 pontról 48,2 pontra esett vissza, ami megfelel a várakozásoknak. A hivatalos mutató 50,8 pontról 50,1 pontra süllyedt, ami szintén megfelel a vártnak.

Határidős piacok

– A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

– A választott bíróság elutasította az Edison INA elleni keresetét. Az Edison még 2011-ben kezdeményezett eljárást a horvát cég ellen, melyben visszakövetelte a befektetett mintegy 140 millió eurót cserébe azért, ha kiszáll az adriai-tengeri Izabela, Iris/Iva projektekből. A döntés kedvező az INA-ra és a MOL-ra nézve. A blokkok kitermelése az egyeztetéseket követően akár azonnal megkezdődhet. Másfél, két éven belül napi 4.000 hordó olajegyenértékest termelhet a mező, majd két év stagnálás, azután pedig fokozatos csökkenés várható a kitermelt mennyiségben. A bírósági döntést követően két eset lehetséges: (i) 50-50%-os tulajdonrésszel az INA és az Edison közösen üzemelteti a projektet, vagy (ii) az INA kivásárolja az Edisont. Mi ez utóbbit tartjuk valószínűbbnek, azzal, hogy az ár valószínűleg nem lesz magasabb 50 millió dollárnál. Így az INA esetében 100 millió dolláros, míg a MOL esetében 50 millió dolláros pozitív hatással számolunk. Ez 57 horvát kunát, illetve 100 forintot jelent részvényenként.
– Az Egis dél-koreai partnere, a Celltrion bejelentette, hogy a Remsima nevű biohasonló készítménye megkapta a jóváhagyást az európai gyógyszerfelügyelettől. Így egy egyszerű adminisztratív eljárás keretében 30 országra kiterjedően szerezhet értékesítési és marketing jogokat a cég. A hír kedvező az Egis szempontjából, de várható volt, hiszen a cég már korábban jelezte, hogy a Celltrionnal közös 8 terméke közül az egyik (infliximab) már idén nyáron piacra kerülhet egy uniós tag közép-kelet európai országban.
– A Richter 11.068 darab saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban, és 21.911 darabot átadott munkavállalóinak a bónuszrészvény program keretében. A Richter saját részvény állománya 2013. június 28-án 35.259 darab, csoport szinten 45.809 darab.
– Az OTP 2013. június 28-án 168 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 3.804.662 darabra (1,36%) változott.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”